Pereiti į pagrindinį turinį

Antras karo technikos kvėpavimas

2008-10-24 09:00
Antras karo technikos kvėpavimas
Antras karo technikos kvėpavimas / Roko Medonio nuotr. Pasiruošimas: aprodydamas būsimą muziejų ir eksponatus, V.Kudrauskas aiškino, kad kol kas skyriaus teritorijoje atliktas tik kosmetinis remontas.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus Karo technikos ir transporto Vilniaus skyriuje – darbų įkarštis. Plušama iš peties, kad lapkričio 4-ąją būtų patenkintas karo technikos mėgėjų smalsumas.

Vietą rado ir zaporožietis

Užvakar užgniaužusi kvapą sostinė laukė iš Kauno gabenamo sovietinės epochos tanko T-55. Vakar greta jo stojo dar vienas milžinas – tankas T-72. Būtent tokio tipo tankai 1991-ųjų sausį šturmavo Vilniaus televizijos bokštą.

Be dviejų Lenkijos gynybos ministerijos 2006 m. padovanotų tankų, Karo technikos ir transporto Vilniaus skyriuje bazuojasi per 30 karo transporto priemonių. Kadaise buvusio lenkų karinio miestelio teritorijoje Olandų gatvėje šiuo metu rikiuojasi šarvuočiai, dodžai, mini visureigiai, benzinvežiai, keli motociklai.

Iš grėsmingai atrodančios karo technikos išsiskiria šarvuotas "Mercedes-Benz" markės automobilis, kuriuo važinėjo pirmasis atkurtos Lietuvos valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas.

Netoliese kukliai tūno Gedimino Vagnoriaus vyriausybės iš Lietuvos rezervo pirktas zaporožietis.

Techniką gavo dovanų

Eksponatai, kuriuos po savaitės galės išvysti visi pageidaujantys, atkūrus Nepriklausomybę buvo naudojami Lietuvos kariuomenės reikmėms. Karo technika – tai Europos valstybių dovana mūsų šalies kariuomenei. Technika Lietuvą pasiekė iš Vokietijos, Prancūzijos, Danijos, Norvegijos, Švedijos ir Lenkijos.

"Dabar mūsų kariuomenė modernizuojama, pertvarkoma pagal NATO standartus, todėl technika, kuri kažkada mums buvo be galo reikalinga, tampa muziejaus eksponatais", – aiškino Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorius pulkininkas leitenantas dr. Gintautas Surgailis.

Ateityje jau turimą kolekciją ketinama papildyti ir kita nurašyta karo technika: radarais, artilerija, karo laivais, pirmaisiais atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę karo pajėgų kateriais.

Įdomu net moterims

Sovietinės epochos tankų T-72 ir T-55 kelionė į Vilnių prikaustė visuomenės dėmesį. Smalsuoliai suskato skambinti į Vytauto Didžiojo karo muziejų ir teirautis, kada galės savo akimis išvysti jau atitarnavusią karo techniką.

"Skambučių sulaukiame labai daug. Eksponatais domisi tiek pedagogai, tiek moksleiviai, netgi pavieniai asmenys. Plūsta ir elektroniniai laiškai, kuriuose klausiame, kaip atvykti, kaip patekti. Karo technika įdomi net moterims", – džiaugėsi G.Surgailis.

Tikros ekskursijos – nuo sausio

Karo technikos ir transporto Vilniaus skyriaus darbo valandos kol kas neapibrėžtos. Norint ekskursijos po karo technikos pristatytą teritoriją, pirmiausia vertėtų paskambinti į skyrių ir susitarti iš anksto. Etatinis ekskursijų vadovas skyriuje pradės dirbti tik nuo sausio. Kol kas į lankytojų klausimus stengsis atsakyti skyriaus vedėjas Virgilijus Kudrauskas.

Vakar "Vilniaus dienai" aprodydamas eksponatus V.Kudrauskas teisinosi, kad kol kas skyriaus teritorijoje atliktas tik kosmetinis remontas. "Išlyginome aikšteles, nuplėšėme velėną, nukasėme yrančius šlaitus, iškirtome brūzgynus, užlopėme pastatų stogus, patvarkėme kraigus, grindis", – vardijo skyriaus vedėjas.

Tuo metu pastatų viduje plušo darbininkai. Iki lapkričio 4-osios norima angaruose įrengti apšvietimą. Manoma, kad dalis technikos bus suvaryta į garažus, kad būtų apsaugota nuo permainingų orų.

Remonto kaina, pasak G.Surgailio, šiek tiek didesnė nei 200 tūkst. litų.

Vilnius muziejaus norėjo labiau

Lietuvos kariuomenei jau nebetinkama karo technika prieglobstį rado Olandų gatvėje. Ten pat vis dar bazuojasi Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios kovos apygardos 8-oji rinktinė.

Tankai ir didžioji dalis kitos į Vilnių atgabentos karo technikos galėjo likti laikinojoje sostinėje. Tokį muziejų ketinta atidaryti VI forte, tačiau kol Kauno valdžia svarstė, Krašto apsaugos ministerija rado reikiamas patalpas Vilniuje.

Karo technikos muziejaus steigimu besirūpinantis Kauno mero pavaduotojas Rimantas Mikaitis teigė, kad Kaune muziejus neįrengtas dėl biurokratinių kliūčių. "Anksčiau kalbėjome, kad su ministerija dalysimės muziejaus įrengimo išlaidas, o užvakar gavome raštą, kad turime teritoriją susitvarkyti patys. Tik iš žiniasklaidos sužinojome, kad muziejaus steigimu pradėjo domėtis ir Vilnius", – teisinosi R.Mikaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų