Antrasis turas: šįkart rinkėjų eilių nebus?

Prie rinkimų apylinkių nusidriekusios eilės, balsavimo biuletenius ant palangių pildantys kauniečiai – tokie vaizdai įsiminė per pirmąjį Seimo rinkimų turą. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) žada, kad artėjantį sekmadienį tokių rūpesčių nekils.

Kauno miesto ir rajono rinkėjai sekmadienį rinks Seimo narius devyniose vienmandatėse apygardose, o kandidatų – vos 18.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas įsitikinęs, kad per antrąjį turą rinkėjų eilių pavyks išvengti.

„Tuo net neabejoju. Ir keturių balsavimo kabinų apylinkėje tikrai užteks. Vienas balsavimo biuletenis, du kandidatai – viskas labai paprasta. Pirmajame ture ir dešimt kabinų būtų nepakakę. Manau, kad reikėjo statyti jų kuo daugiau. Geriau dalis jų būtų likusios tuščios. Tačiau už balsavimo kabinas atsakingos savivaldybės“, – sakė Z.Vaigauskas.

Jis pripažino, kad didžiulės eilės Seimo rinkimų pirmojo turo dieną susidarė ne vien dėl kabinų trūkumo, esą įtakos turėjo ir trys balsavimo biuleteniai bei didžiulis kandidatų sąrašas.

Ne vienos Kauno rinkimų apylinkės komisijos nariai skundėsi, kad beveik neturėjo laiko susipažinti su nauja kompiuterine registravimo programa, kuri dar ir nuolat strigdavo, Z.Vaigauskas šiuos priekaištus neigė. „Pagrindinė eilių priežastis – lėtas biuletenių pildymas“, – tikino jis.

VRK vadovas priminė, kad šiais metais rinkėjai antrojo turo korteles gavo su pirmojo turo – skyrėsi tik juose nurodyta balsavimo data. Jis neabejojo, kad rinkėjai atsimins, kurioje apylinkėje balsavo prieš porą savaičių – balsuojant sekmadienį tereiks atsinešti pasą.

Z.Vaigauskas prognozavo, kad antrojo turo rezultatus sekmadienį bus galima sužinoti iki 24 val.

„Be abejo, atsitinka taip, kad apylinkėse nesutariama vienu ar kitu klausimu, tada viskas užtrunka. Neabejoju, kad antrasis rinkimų turas komisijoms bus gerokai lengvesnis. Per pirmąjį turą pasitaiko daugiau sukčiavimo atvejų“, – sakė Z.Vaigauskas.


Komentarai

Elena Skirmantienė

Šilainių rinkimų apygardos pirmininkė

Rinkėjų kortelės išdalytos dar prieš pirmąjį rinkimų turą. Jos bus reikalingos tik balsuojant iš anksto – jų neturintys korteles galės gauti vietoje. Šiais metais kiek kabinų turėjome, tiek išdalijome apylinkėms – jokio papildymo negavome. Neslėpsiu – tikėjomės, kad jų mums šiais metais užteks, tačiau buvo didžiulis žmonių srautas. Antrajame ture viskas vyks greičiau, o pirmųjų rezultatų iš apylinkių galima tikėtis jau 22 val.

Lineta Mileikienė

Centro rinkimų apygardos komisijos pirmininkė

Per antrąjį turą rinkėjams nereikės ieškoti partijos, reitinguoti kandidatų. Tai gerokai sumažins eiles ir viskas vyks sparčiau. Tikrai nemažinsime rinkimuose dirbančio personalo skaičiaus. Aptarėme pirmojo turo klaidas. Padarysime išvadas, kad jos nepasikartotų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eilių

Eilių portretas
tikrai nebus, nes daugelis dar ir neis balsuot. Sakykim mūsų apylinkėje liko du už kuriuos balsuot nei už vieną nesinori - uždėjus ant svarstyklių vienas kito neatsvertų, o tai ko dar laiką gaišti, nes visvien tas pats

R

R portretas
Ėjau ir eisiu balsuoti iki pasaulio pabaigos.Niekam neleisiu, kad kas nors už manę spręstų. Tegul ir nesėkmingai, bet visada pats rinksiuos.

2-am

2-am portretas
labai pilietiškas mastymas, pritariu.
VISI KOMENTARAI 9

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių