Pereiti į pagrindinį turinį

Antstolė Garliavoje tapo pulkui įsakinėjančia generole

2012-05-19 09:55
Antstolė Garliavoje tapo pulkui įsakinėjančia generole
Antstolė Garliavoje tapo pulkui įsakinėjančia generole / Artūro Morozovo nuotr.

Atakuojant Kedžių namą visos galios buvo sutelktos vienos moters – Sonatos Vaicekauskienės – rankose. Policijos vadovai neslėpė, kad iki šiol Lietuvoje neregėto šturmo prieš taikius gyventojus planas buvo parengtas būtent pagal jos nurodymus.

Įsakinėjo policininkams

Didžiausiai Lietuvoje kada nors surengtai puolimo operacijai vadovavo ne koks nors patyręs karininkas: šimtų policininkų ir specialių tarnybų būriui įsakinėjo neuniformuota moteris.

Kas ji – gal slaptoji agentė? Ne. Tai – antstolė S.Vaicekauskienė.

Energinga moteris, pasirodo, yra ir šturmo Garliavoje režisierė, ir įgyvendinimo vadovė. Policininkai Garliavoje uoliai vykdė S.Vaicekauskienės įsakymus išlaužti duris arba benzininiais pjūklais išpjauti staktas, stumdyti žmones, išardyti užtvaras. Bet antstolė kuklinasi ir to nevadina vadovavimu.

„Tai buvo ne vadovavimas, bet mano, kaip antstolės, patvarkymai dėl kliūčių pašalinimo. Jei neatidaro durų, galiu duoti patvarkymą, kad jas atidarytų policija“, – aiškino S.Vaicekauskienė.

Keistos kliūtys

Kokias kliūtis antstolės suplanuotiems veiksmas sukėlė Kedžių namuose įtaisytos filmavimo kameros, kurias, kaip buvo matyti vaizdo įrašuose, S.Vaicekauskienė policininkams įsakė atjungti ar nusukti į šalį?

„Filmavimas pažeidžia vaiko interesus, todėl toks filmavimas yra negalimas“, – paaiškino teismo sprendimų vykdytoja.

Tačiau toks paaiškinimas menkai įtikinantis, nes, kaip visi matė, netrukus po mergaitės paėmimo vaiką automobilyje filmavo ir siužetą po visas Lietuvos televizijas ir interneto portalus išsiuntinėjo Laimutės Stankūnaitės advokatas ir šturmo operacijos dalyvis Gintaras Černiauskas.

Negana to, kai kuriuose epizoduose net vaiko veido nesivarginta uždengti.

R.Šimašius teigia nežinojęs

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius „Kauno dienai“ teigė, kad apie planuotą operaciją nieko nežinojęs ir neturėjęs žinoti, nes, pasak jo, tai buvo tik trijų žinybų atstovų žinioje: antstolės, policijos ir vaikų teisių apsaugos specialistų.

„Pagal Civilinio proceso kodeksą teismo sprendimo vykdymui vadovauja antstolis. Pagal mano paties pakeistą sprendimo vykdymo instrukciją, kai reikia iš vienos šeimos paimti vaiką, antstoliai savo veiksmus yra įpareigoti derinti su Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistais. Šios tarnybos darbuotojai yra įpareigoti duoti patarimus ir savo rekomendacijas antstoliui.“

Kauno miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja Nijolė Vizbarienė, kuri dalyvavo derinant Garliavos operaciją, užsiminė, kad vaiko teisių specialistų patarimai buvo tik rekomendacinio pobūdžio.

„Prieš atskiriant mergaitę buvo ne vienas pasitarimas. Mes sakėme, kad dėl tam tikrų operacijoje numatytų aplinkybių negalime dalyvauti. Kai į mūsų pastebėjimus buvo atsižvelgta ir planai pakeisti, sutikome dalyvauti. Į kai kurias mūsų rekomendacijas nebuvo atsižvelgta, bet tai buvo tik smulkios rekomendacijos“, – tvirtino N.Vizbarienė.

Pakluso ne visi policininkai?

Paklausta, ar vaiko teisių apsaugos specialistai nereikalavo, kad aštuonerių metų vaiką galinti traumuoti grėsminga ataka vyktų ne taip anksti ryte, N.Vizbarienė teigė negalinti detalizuoti pasitarimų turinio.

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovo Algirdo Kaminsko, labai ankstyvą operacijos pradžios laiką nurodė būtent S.Vaicekauskienė. Jo teigimu, policija su tuo negalėjo nesutikti.

„Šiuo atveju mūsų pareiga buvo vykdyti antstolės patvarkymus – šalinti kliūtis, trukdančias įgyvendinti teismo sprendimą“, – sakė Kauno policijos vadovas.

Kaip buvo apskaičiuota, kad paimant mergaitę turi dalyvauti 240 policininkų?

„Paprastai paskiriame tiek policininkų, kad būtų užtikrintas užduoties įvykdymas. Policijos pajėgų gausumas yra ne tam, kad parodytume kažkokią agresiją. Tiesiog didesnės pajėgos užtikrina, kad situacija būtų kontroliuojama ir saugi“, – aiškino A.Kaminskas.

Tačiau viešojoje erdvėje jau pasirodė informacija, kad ne visi policininkai sutiko dalyvauti Klonio gatvės šturme. Prie Kedžių namų budėjusi režisierė Neris Karpuškaitė-Akelaitienė žiniasklaidai papasakojo, kad vienas šturme dalyvavusių policininkų išsakė savo prognozę: „Mes suprantame, kad tai mergaitei galas.“

Kas atrišo pitbulį?

Policija svariai prisidėjo kuriant atakos Garliavoje taktiką. Parengiamieji darbai truko kelias savaites. Pagal S.Vaicekauskienės pageidavimus, kovinių operacijų profesionalai parengė veiksmų planą. Tačiau šio plano autoriai – slepiami.

„Plano autorių įvardyti negaliu – yra darbuotojų parašai, su kuriais reikėjo suderinti, ir tai yra mūsų tarnybinis dokumentas“, – kalbėjo A.Kaminskas.

„Manau, reikėtų išsiaiškinti, kieno nurodymu buvo atrištas tas pitbulis, įsiveržęs į Kedžių namą“, – svarstė miesto tarybos narys Arvydas Garbaravičius, šturmo rytą buvęs Klonio gatvėje.

– Turėjote oficialios informacijos apie Garliavos operaciją?

– Iškart po šturmo bandžiau gauti informaciją, kaip buvo rengiama ši operacija. Ši informacija negali būti slapta. Vienas atsakingas vadovas, kurio vardo ir pavardės neminėsiu, teigė, kad ši operacija buvo derinta ir rengta daugelio oficialių institucijų. Tai turėjo būti ir atitinkamai įforminta dokumentais. Deja, aš jų nemačiau.

– Kodėl siekėte gauti tokią informaciją?

– Priežastis paprasta. Reportaže iš įvykio vietos aiškiai girdėti, kaip antstolė duoda policijai nurodymus. Noriu tikėti, kad ji turėjo oficialiai įformintus įgaliojimus, kad galėtų nurodinėti policijai. Juk visa operacijos eiga turėjo būti įforminta raštu. Jeigu antstolė policijai nurodinėjo savo nuožiūra, o pareigūnai vykdė jos žodinius nurodymus – tuomet jau darosi baisu, kad valstybėje dedasi tokie dalykai.

Miesto ir rajono merai nežinojo

Į viešumą prasiskverbė informacija, kad Seimo narys Rytas Kupčinskas apie šturmą Klonio gatvėje telefonu informavo europarlamentarą Vytautą Landsbergį, kuris apie įvykius pranešė Prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Ar apie operaciją žinojo R.Kupčinsko sūnus Kauno meras Andrius Kupčinskas? Jis tikina, kad apie tai nieko nežinojo nei jis, nei Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

A.Kupčinskas teigė, kad apie įvykius Garliavoje jam pranešė paskambinę žmonės.

„Savivaldybėje yra specialistų, kurie turi teisę dirbti su slapta informacija, ir jie tą informaciją turėjo. Man belieka pasikliauti tais žmonėmis“, – sakė A.Kupčinskas.

Ar, jo nuomone, operaciją Garliavoje galima vadinti taikia, nesmurtine? „Vieni akcentuoja teisinius dalykus, kiti – moralinius, – aptakiai atsakė Kauno meras. – Nuomonių pasakyta labai daug, ir mano nuomonė turbūt nelabai ką keičia.“

Paklaustas, ar jo nuomonė skiriasi nuo tėvo R.Kupčinsko, A.Kupčinskas atsakė: „Nesakyčiau.“ „Mes apie tai nekalbame. Mes gyvename atskirai“, – pridūrė meras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų