Pereiti į pagrindinį turinį

Apklausė vilniečius dėl krematoriumo: trys ketvirtadaliai pritaria

2016-02-23 13:06
BNS inf.
Laidojimo rūmai Olandų gatvėje
Laidojimo rūmai Olandų gatvėje / Savivaldybės nuotr.

Trys ketvirtadaliai telefonu apklaustų vilniečių pritaria, jog sostinėje atsirastų krematoriumas, tvirtina savivaldybė.

Anot savivaldybės, atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, jog 74 proc. vilniečių pasisako už krematoriumo statybas Vilniaus mieste. Krematoriumo statybai nepritaria per 17 proc. apklaustųjų, dar beveik 9 nurodė neturintys nuomonės.

Kaip BNS nurodė savivaldybė, tyrimą telefoninės apklausos būdu šių metų vasario 19-22 dienomis atliko savivaldybės konkursą laimėjusi rinkos tyrimų kompanija „Eurotela“.

Juo savivaldybė siekė išsiaiškinti vilniečių nuomonę, ar reikia sostinėje krematoriumo. Tyrimo metu apklausti 1008 pilnamečiai Vilniaus miesto gyventojai - iš viso buvo atlikta 2520 skambučių. Iš jų – su 908 asmenimis nepavyko susisiekti, 604 asmenys dalyvauti apklausoje atsisakė.

Tyrimo duomenimis, labiausiai krematoriumui Vilniuje linkę pritarti asmenys iki 30 metų, turintys aukštąjį išsilavinimą. Didesnė dalis jam nepritariančių buvo vyresni nei 51, vidurinį ar profesinį išsilavinimą turintys vilniečiai.

Labiausiai krematoriumui Vilniuje pritaria Baltupių, Jeruzalės, Žirmūnų, Užupio, Pilaitės ir Vilkpėdės rajonų gyventojai. Krematoriumo reikalingumu labiausiai abejoja Viršuliškių, Vilniaus senamiesčio, Žvėryno, Karoliniškių ir Grigiškių rajonuose gyvenantys respondentai.

Tyrimas parodė, kad labiausiai vilniečiai pritaria krematoriumo statybai miesto pakraščiuose, atokiau nuo gyvenamųjų kvartalų, o netinkamiausia laiko vietą šalia Olandų gatvėje esančių šarvojimo namų.

„Apklausa parodė, kad vilniečiai labiausiai nepritarė krematoriumo statyboms miesto centrinėje dalyje. Esu nuo pat pradžių sakęs, kad be vilniečių pritarimo jokie krematoriumai mieste statomi nebus. Todėl taryboje bus svarstomas projektas, kurio siūloma nepritarti krematoriumo statyboms Olandų gatvėje“, - pranešime teigia Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Vilniaus miesto tarybai savivaldybės komisija dėl kolumbariumų įrengimo trečiadienį siūlys nepritarti krematoriumui Olandų gatvėje. Sprendime nurodoma, kad sklypas yra Pavilnių regioniniame parke ir Lyglaukių geomorfologiniame draustinyje, sklypo dalis yra Vilniaus žydų senųjų kapinių teritorijoje, o krematoriumo įrengimui nepritaria vietos bendruomenė. Sprendimu rekomenduojama tarybai siūlyti parinkti krematoriumo vietą kitoje nuo centro nutolusioje miesto dalyje.

Komisijos vadovas konservatorius Vidas Urbonavičius kaltina koalicijos partnerius liberalus nederinant veiksmų ir bet kuria kaina siekiant leisti atsirasti krematoriumui Vilniuje.

Ketinimą statyti krematoriumo liniją Olandų gatvėje savo patalpose yra pareiškusi bendrovė „Ritualas“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų