Pereiti į pagrindinį turinį

Apleistame pastate priešais vaikų darželį - orgijos (atnaujinta)

2012-05-24 05:00
Apleistame pastate priešais vaikų darželį - orgijos (atnaujinta)
Apleistame pastate priešais vaikų darželį - orgijos (atnaujinta) / Gedimino Bartuškos nuotr.

Orgijos, alkoholis, išmatos, gaisrai – tokius vaizdus kasdien stebi vaikai. Naujininkuose esančios Brolių gatvės gyventojai šiurpsta nuo pastate vaiduoklyje vykstančių sambūrių. Su situacija bandoma kovoti skundais, bet šie taip ir nutyla giliuose valdininkų stalčiuose.

Pašiurpę visi aplinkiniai

Brolių g. 16 pastate patalpos ištuštėjo 2011 m., kaip pasakojo Brolių g. 18 įsikūrusiame lopšelyje-darželyje „Pabiručiai“ dirbanti auklėtoja Rita.

Pastatas suniokotas stebinančiu tempu: per savaitę, anot gyventojų, išnešiota viskas, kas jame buvo. Per porą mėnesių išdaužytas ir apdegęs, jis tapo gatvės šmėkla.

Langų ir butelių šukėmis nukloti visi pastato pasieniai, šalia mėtosi apdegę skudurai ir lentos. Viduje – dar kraupiau. Žengdamas nuodėguliais, tuščiais buteliais, šukėmis ir kažkokiomis galbūt gulėti naudojamomis draiskanomis nuklotais koridoriais bei kambariais, pagauni save kartojant vienintelę mintį: „Kad tik lavono rasti netektų.“

Šalia liūdnų dar neseną vaikų buvimą liudijančių ženklų, t. y. sąsiuvinių, mažų batelių ir besimėtančios vaikiškos kuprinės, – krūvos išmatų.

„Baisu, kas ten dedasi. Prisirenka ir asocialų, ir jaunimėlio, daužosi... Kiek kartų ten jau gaisrinė važiavo, ir policijos reidą mačiau. Mūsų name gyvena vien pensininkai ir visai jauni žmonės: vieni bijo skųstis, antriems nerūpi“, – šalia apleisto buvusio darželio pastato Brolių gatvėje gyvenanti moteris pasakojo nesijaučianti saugi tokioje kaimynystėje.

Situacija ypač kelia nerimą greta „vaiduoklio“ esančio lopšelio-darželio „Pabiručiai“ darbuotojams ir darželį lankančių vaikų tėvams.

„Dabar, pavasarį, bent jau krūmai sužėlė, o anksčiau vaikai viską matydavo. Atbėgdavo ir pasakodavo mums, kad ten geriama, atliekami gamtiniai reikalai. Ir orgijų esame matę, rodos, ir vienas lavonas ten rastas, – šiurpo lopšelio-darželio “Pabiručiai„ auklėtoja Rita. – Skundų yra rašę ir tėvai, ir šalia esančio lenkų darželio darbuotojai, tačiau situacija nejuda iš vietos.“

Nešė, ką rado

Vilniaus miesto 2-ojo policijos komisariato Naujininkų policijos nuovados viršininkas Darius Navys patvirtino, kad sulaukia skundų dėl šio pastato.

„Buvo skundų, kad ten landžioja visokie asmenys, ne tik asocialūs, bet ir jaunimėlis. Renkasi, stiklus daužo. Pastatas tuščias, yra kur pasėdėti užsislaptinus. Pradžioje nešė iš ten, ką rado, pjaustė radiatorius“, – apie pastatą vaiduoklį pasakojo nuovados viršininkas.

Apleistame pastate būna ir žmonių sveikatai bei gyvybei pavojingų situacijų. 2011 m. gegužę keturiolikmetį darželio teritorijoje, pjaunant elektros kabelį, traumavo elektros srovė. Paauglys dėl veido bei rankų nudegimų buvo paguldytas į ligoninę. 2011 m. birželį į darželio teritoriją skubėjo ugniagesiai: pranešta, kad iš pastato virsta dūmai. Pastate gaisrą galbūt sukėlė ten apsistoję benamiai.

D.Navio teigimu, pastaruoju metu incidentų pastato teritorijoje mažėja.

„Pastarąjį kartą nedidelis incidentas užfiksuotas prieš porą mėnesių. Bendrai dėl šios vietos gauta apie dešimt pranešimų“, – sakė D.Navys.

Prašymai – perniek?

Naujininkų seniūnui Benediktui Citovičiui atostogaujant niekas kitas seniūnijoje nepanoro komentuoti situacijos. „Nėra kompetentingų asmenų. Kreipkitės į savivaldybės viešųjų ryšių atstovus“, – „Vilniaus dienos“ žurnalistams tepasiūlė seniūnijos atstovė.

„Prašėme pagalbos B.Citovičiaus – nieko neatsakė, nepadėjo. Kreipėmės į Seimo pirmininkę Ireną Degutienę, iš to – taip pat jokios naudos. Nebežinome, iš kur pagalbos tikėtis, niekas į mūsų skundus nereaguoja. Jūs pirmieji atsiliepėte“, – nusivylusi kalbėjo lopšelio-darželio direktorė Stasė Gibavičienė.

Naujininkų policijos nuovados viršininko D.Navio teigimu, dėl apleisto pastato policija taip pat raštu ne kartą kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją, bet atsakymo nesulaukė.


Veikė žydų mokykla

Brolių g. 16 veikusios „Menachemo namų“ vidurinės mokyklos ir darželio steigėja yra Vilniaus miesto žydų religinė bendruomenė „Chassidie Chabad Lubavitch“.

„Menachemo namų“ direktoriaus pavaduotoja Aušra Baliukynaitė aiškino, kad anksčiau bendruomenės nuomotas pastatas 2010 m. spalio 25 d. perduotas Kultūros ministerijos Bendrųjų reikalų skyriui.

Vilniaus miesto savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento Turto valdymo skyriaus vedėja Laura Jagusinskienė teigė, kad pastatas dabar priklauso Vastybės turto fondui.

„Reikia jų klausti, kodėl neprižiūri savo turto. Pastatas yra privatizuojamų sąraše“, – istorijos mazgą padėjo narplioti L.Jagusinskienė.

Turto valdymo fondo Turto valdymo skyriaus viršininkė Julanta Poškutė teigė, kad pastatas nuosavybės teise priklauso Lietuvos Respublikai, patikėjimo teise nuo 2011 metų gegužės 3 dienos valdomas valstybės įmonės Valstybės turto fondo.

„Šio objekto privatizavimo programa parengta ir nuo 2011 metų gruodžio mėnesio skelbiama jo privatizavimo programa, tačiau per programoje nurodytą laiką jis neparduotas. Pastatas blogos fizinės būklės buvo jau perdavimo Valstybės turto fondui metu. Per paskelbtą privatizavimo programoje laiką niekas nesidomėjo jo pirkimu. Valstybės turto fondas valdo valstybei nuosavybės teise priklausantį turtą patikėjimo teise ir viena jo pagrindinių funkcijų – turto privatizavimas“.

Turto valdymo fondo generalinė direktorė Aurelija Jakaitienė pabrėžia, kad kiekvienas pilietis turi tausoti valstybės turtą.

„Turto fondas pagal galimybes prižiūri turtą, tačiau įmonei neskiriamos lėšos remontui, renovavimui ir kt. Dėl asocialių žmonių ir girto jaunimo turėtų rūpintis tiek bendruomenė, tiek kitos institucijos (policija ir t.t.), todėl plačiąja prasme VTF neturi galimybės prisiimti atsakomybės dėl tam tikros visuomenės dalies daromos žalos objektui – kiekvienas pilietis turėtų tausoti valstybės turtą, o ne žiūrėti į jį kaip į objektą, kurį galima visais įmanomais būdais niokoti. Toks elgesys yra traktuotinas kaip nepagarba ir nepilietiškumas“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų