Pereiti į pagrindinį turinį

Apmokestins ir pirties lankytojus

2009-04-20 09:00
Apmokestins ir pirties lankytojus
Apmokestins ir pirties lankytojus / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Pabranginusi viešojo transporto bilietus, Kauno valdžia kėsinasi dar daugiau apmokestinti ir automobiliais važinėjančius kauniečius. Mieste sumažės vietų, kur juos galima statyti nemokamai.

Nusitaikė į dvi aikšteles

Praėjusią savaitę Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas suskubo pasigirti, kad atgavo automobilių stovėjimo aikštelę šalia "Undinės". Anksčiau čia į pirtį atvažiavę kauniečiai galėdavo nemokamai statyti automobilius. Tuo tarpu savivaldybėje jau svarstoma galimybė apmokestinti šią aikštelę.

"Jau Turto skyrius rengia papieriukus, kaip ir čia pastatyti apmokestinimo automatus. Skambinome ir tuo domėjomės. "Undinės" aikštelėje niekuomet nebuvo iš pensininkų, jaunimo ir vaikų tėvų plėšiami pinigai už automobilių statymą. Tai dabar kauniečius atstovaujanti valdžia ištaisys šią klaidą", – sarkastiškai kalbėjo "Undinės" atstovai.

"Į Seimą išrinktų konservatorių siekį įvesti automobilio mokestį visiems gyventojams baigia įgyvendinti Kauno valdžia. Jeigu miesto centre nebeliks vietų nemokamai pastatyti automobilį, tai ir bus naujasis mokestis", – įsitikinęs miesto tarybos narys Kęstutis Kriščiūnas.

Savivaldybės kontroliuojamos įmonės "Automobilių stovėjimo aikštelė" direktoriaus pavaduotojas Gediminas Budnikas tikina, kad ne visos kalbos apie gatvių apmokestinimą yra pagrįstos. "Svarstome galimybę apmokestinti automobilių stovėjimą Senamiestyje – prie "Žemyn upe", taip pat prie "Undinės". Šalia Karmelitų bažnyčios pėstiesiems skirtoje aikštelėje statomi sunkvežimiai ir autobusai, todėl ir ten turėtų būti mokama", – aiškino G.Budnikas.

Jis neigė kalbas, esą ketinama statyti mokėjimo automatus Žaliakalnyje, Savanorių prospekte. G.Budniko įsitikinimu, ten mokėjimo automatus pastatyti kainuotų brangiau, negu būtų surenkama rinkliavos.

Nei autobusu, nei automobiliu

K.Kriščiūno nuomone, miestiečiai atbaidomi nuo centro, nes vis mažėja galimybių jį pasiekti. Nuo gegužės 1-osios brangsta viešojo transporto bilietai. Kai kurie autobusų ir troleibusų maršrutai sutrumpinti arba visai panaikinti, o už nuosavo automobilio statymą reikia mokėti nemažą sumą.

"Keista logika. Jei apmokestinamas automobilių stovėjimas centre, tai viešasis transportas turi būti nebrangus ir visiems prieinamas. Paslaugų kokybė prastėja, o kaina didėja. Gal tada mokėjimo automatus ir daugiabučių kiemuose pastatykime?" – ironizavo K.Kriščiūnas.

Nors G.Budnikas tikino, kad kauniečiai, atvažiavę į miesto centrą, automobilius nemokamai gali pasistatyti Karaliaus Mindaugo prospekte, neatmetė galimybės, kad viena prospekto pusė norintiesiems statyti savo transporto priemones ateityje taip pat bus apmokestinta.

"Žmonės nesaugiai bėgioja per gatvę. Gal tai įvestų daugiau tvarkos. Čia jau reikės politinio sprendimo", – įsitikinęs G.Budnikas.

Nusitaikė į aikšteles

Praėjusią savaitę savivaldybės tarybos kolegija nepratęsė nuomos sutarties su bendrove, kuri iš savivaldybės nuomojo automobilių stovėjimo aikštelę Tvirtovės alėjoje, netoli Kauno medicinos universiteto klinikų. "Yra nemažai pamąstymų apie šią aikštelę", – užsiminė "Automobilių stovėjimo aikštelės" direktoriaus pavaduotojas.

Paklaustas, ar ir kitos tokios aikštelės bus perduotos šiai savivaldybės kontroliuojamai įmonei, G.Budnikas tikino apie tai nieko nežinąs.

"Apmokestinant automobilių stovėjimą miesto centre pirmiausia siekta sumažinti spūstis ir padaryti miestą gražesnį, tačiau apie tą idėją visi pamiršo. Liko tik eilinis pasipinigavimas", – valdžios sprendimus kritikavo K.Kriščiūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų