Pereiti į pagrindinį turinį

Apsaugos bendrovėms – policijos kirtis

2012-07-13 05:00
Apsaugos bendrovėms – policijos kirtis
Apsaugos bendrovėms – policijos kirtis / Tomo Raginos nuotr.

Tris mėnesius privačias saugumo tarnybas tikrinę Policijos departamento atstovai aibę pažeidimų aptiko ir Kaune. Pareigūnai neatskleižia prasikaltusių bendrovių pavadinimų.

Tiesiog norėta įsitikinti, ar iš privačių bendrovių gyventojams suteikiamos kokybiškos paslaugos. Tai nebuvo kažkokia slapta operacija.

Neblaivūs ir mėgsta greitį

„Kaune daugiausiai nubausta už tai, kad bendrovių atstovai neturėjo apsaugos darbuotojo pažymėjimo. Viena saugos tarnyba pradėjo veiklą, bet apie tai neinformavo policijos įstaigos, nors ją įpareigoja padaryti įstatymas. Taip pat protokolai surašyti už netinkamą automobilių ženklinimą. Jie buvo panašūs į policijos automobilius. Šią sritį taip pat reglamentuoja įstatymas“, – sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis.

Per pareigūnų patikrinimą keturi apsaugininkai darbo metu aptikti neblaivūs, 58 neturėjo apsaugos darbuotojo pažymėjimo, penki nelegaliai saugojo asmenis ir turtą.

Tyrimo metu nustatyta 40 Kelių eismo taisyklių pažeidimų, kuriuos padarė apsaugos darbuotojai. Už šiuos pažeidimus pareigūnai surašė 37 protokolus. Vilniuje – 15, Kaune – 11.

Panašų reidą Policijos departamentas buvo atlikęs prieš keletą metų – tada buvo rasta gerokai mažiau pažeidimų. Dar vienas patikrinimas buvo atliktas šių metų vasarį, per kurį Kaune buvo surašyti šeši protokolai.

„Nuo sausio 1-osios policija nebeteikia apsaugos paslaugų. Tiesiog norėta įsitikinti, ar iš privačių bendrovių gyventojams suteikiamos kokybiškos paslaugos. Tai nebuvo kažkokia slapta operacija“, – sakė R.Matonis

Buvo perspėti

Dar gerokai prieš šį patikrinimą visų apsaugos bendrovių atstovai buvo sukviesti į departamentą ir perspėti dėl artėjančio reido. Nepaisant to, nemažai firmų išvadų nepadarė.

„Vienoje bendrovėje buvo surašytas protokolas net dėl devynių darbuotojų, kurie dirbo be specialaus pažymėjimo. Galite įsivaizduoti, kiek iš viso gali būti tokių žmonių“, – kalbėjo R.Matonis.

Apsaugos darbuotojai, norintys gauti pažymėjimą, turi išklausyti teorinius ir praktinius mokymus. Čia jie susipažįsta su apsaugos darbuotojų darbu, šaunamaisiais ginklais, teisinėmis šaunamųjų ginklų ir specialiųjų priemonių panaudojimo taisyklėmis, gauna psichologinį pasirengimą ir medicininių žinių apie pirmosios pagalbos suteikimą.

Praktinėje dalyje darbuotojai supažindinami su fizinės prievartos, specialiųjų priemonių panaudojimu, mokomi saugaus elgesio naudojant ginklus. Apsaugos darbuotojo profesinę kvalifikaciją gali gauti turintys ne žemesnį kaip pagrindinį išsilavinimą asmenys.

Kaip kritinėse situacijoje su ginklu ar teikdamas pagalbą elgtųsi darbuotojas be tokių mokymų, sunkoka įsivaizduoti.

Tylos siena

Kaune vekia daugiau nei 30 apsaugos paslaugas teikiančių įmonių. Pasirinktinai kalbinti firmų atstovai sutartinai teigė, kad jų įmonėje jokių pažeidimų neužfiksuota, arba atšovė neįgalioti komentuoti tokios informacijos.

„Tikrai neteko girdėti, kad mūsų tarnybos padalinys Kaune būtų nubaustas už kokį nors prasižengimą“, – sakė bendrovės „Argus“ saugos poskyrio vadovas Edvardas Norkūnas.

Tiek „Grifs“, tiek G4S saugos tarnybų atstovai teigė, kad nėra įgalioti teikti tokią informaciją apie įmonę, o jų vadovai šiuo metu išvykę arba atostogauja.

„Net neabejoju, kad pažeidimų pas mus policija nerado, nes mes – šauniausi“, – gerai buvo nusiteikusi „Jungties“ saugos tarnybos vadybininkė Kaune Jūratė Motuzienė.

„Pirmąjį kartą prasižengusi bendrovė baudžiama bauda nuo 500 iki 1 000 litų, už pakartotinį pažeidimą per metus – bauda nuo 1 000 iki 2 000 litų. Be abejo, jei tokie pažeidimai nuolat kartosis, Policijos departamentas gali svarstyti ir galimybę tokiai bendrovei atimti licenciją. Kokios bendrovės nubaustos Kaune, komentuoti negaliu“, – sakė R.Matonis.


Statistika

Nuo kovo 1 d. iki gegužės 31 d. buvo patikrinti 935 saugomi objektai, 535 greitojo reagavimo ekipažai, 1 839 apsaugos darbuotojai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų