Pereiti į pagrindinį turinį

Ar internetas padėjo rasti vietą vaikų darželyje?

2010-10-11 14:01
Ar internetas padėjo rasti vietą vaikų darželyje?
Ar internetas padėjo rasti vietą vaikų darželyje? / Tomo Raginos nuotr.

Rugsėjį į miesto darželius sugužėjo pirmą kartą pagal naują centralizuotą sistemą priimti vaikai. Vieniems naujoji tvarka pasirodė daug geresnė už anksčiau galiojusią, kitiems sukėlė problemų. Tačiau ir įvedus naująją tvarką ne visi norintieji pateko į darželius.

Būdas peršokti eilę

"Viena dukra jau lankė darželį, o jaunesniajai buvo pasiūlyta rinktis kitą darželį, nes aukščiau už ją sąraše buvo socialiai remtini vaikai, kuriems teikiama pirmenybė", – pasakojo savo kailiu naująją priėmimo į darželius tvarką išbandęs trijų dukrų tėtis Ramūnas Narbutas.

Vyras stebėjosi, kad kalbant su specialistais visa atsakomybė buvo verčiama kompiuteriui ir sistemai. "Yra sistema, į kurią suvedami duomenys, o specialistai nebenori už nieką prisiimti atsakomybės. Kalta sistema, ir tiek. Kompiuteris ir ta sistema yra kaip Dievas", – stebėjosi R.Narbutas.

Jis įsitikinęs, kad socialiai remtino asmens statusas yra būdas apeiti laukiančiųjų į darželius eiles.

"Matome, kokiais automobiliais atvažiuoja tie socialiai remtini. Ne paslaptis – net kai kurių įmonių direktoriai susitvarko taip, kad dirba už tūkstantį litų. Aš dirbu valstybinėje įmonėje, ir ten vokelio niekas nepaduos", – neteisybe piktinosi daugiavaikis tėvas. Jo nuomone, kai kuriems gal tikrai reikalinga parama ir pirmenybė patenkant į darželį, tačiau tokiu atveju dirbančių ir mokesčius valstybei mokančių tėvų vaikai negali patekti į ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

R.Narbutui buvo pasiūlyta jauniausią dukrą vesti į kitą darželį, tačiau tėvas mano, kad versti vežioti du vaikus į skirtingus darželius visiškai neracionalu, jau nekalbant apie tai, kad nepatogu.

Tėtis džiaugiasi, kad darželio vadovai situaciją įvertino geranoriškai, ir jo mažoji dukra visgi pateko į tą patį darželį, kurį lanko ir sesutė.

"Anksčiau užteko parašyti prašymą ir buvo aišku, kad tavo vaikas pateks į darželį. Dabar, jeigu turi tik vieną vaiką, beveik nėra šansų patekti, nes atsiras tų, kurie bus socialiai remtini, turės kitokią pirmenybę ir peršoks eilę", – naujosios tvarkos efektyvumu suabejojo R.Narbutas.

Tvarką kiek pakoregavo

"Visiems geras nebūsi. Be abejo, nepatenkintųjų yra", – pripažino Švietimo ir ugdymo skyriaus Neformaliojo švietimo poskyrio vyriausioji specialistė Audronė Bukmanaitė. Ji įsitikinusi, kad naujoji tvarka yra didžiulis iššūkis ir išbandymas ir savivaldybei, ir darželiams, ir tėvams.

Specialistė nuramino, kad brolius ir seseris į vieną darželį norintiems vesti tėvams problemų jau nekils, nes centralizuotą priėmimo į darželius tvarką patvirtinusi miesto taryba atsižvelgė į iškylančias problemas ir pakoregavo prioritetus. Rugsėjo 16-ąją taryba nusprendė, kad pirmenybė turi būti teikiama tiems vaikams, kurių broliai ar seserys jau lanko ikimokyklinio ugdymo įstaigą.

Išgirdusi, kad vėliau padavusieji prašymą peršoka seniau laukiančiuosius laisvos vietos, A.Bukmanaitė tikino, kad taip neturėtų būti. Pasak jos, atskaitos tašku, kaip ir anksčiau, lieka data, kai tėvai pateikė prašymą priimti jų vaiką į darželį.

Švietimo ir ugdymo skyriaus specialistė džiaugėsi, kad tėvai renkasi darželius, kurių paslaugos yra pigios ir gana neblogos. Jos nuomone, darželiais ir priėmimo į juos tvarka labiausiai būna nepatenkinti tie, kurių vaikai nepateko į norimus darželius. "Ką darysi, kad visi netelpa. Trečio aukšto darželiuose nepristatysime", – pastebėjo A.Bukmanaitė.

Ji pabrėžė, kad savivaldybės darbuotojų tikslas – teisingai į naują sistemą suvesti duomenys ir tobulai veikianti sistema. "Probleminių atvejų, kurių negalėtume įveikti nėra", – džiaugėsi A.Bukmanaitė. Ji atkreipė dėmesį, kad neretai problemos kyla dėl ne visai pagrįstų tėvelių baimių ar net išgalvotų mitų, kurie sklando apie priėmimo į darželius tvarką.

Giria, bet bijo

Ne visos vaikų lopšelių ir darželių darbuotojos sutiko kalbėti apie naująją centralizuotą vaikų priėmimo į darželius tvarką. Pedagogės neslėpė bijančios užsitraukti Švietimo ir ugdymo skyriaus nemalonę.

"Po metų kitų, kai tvarka nusistovės, gal viskas ir bus gerai, bet dabar labai sunku. Pirmiausia naują tvarką reikėjo keliuose darželiuose išbandyti, o ne visame mieste", – įsitikinusi vieno Kauno vaikų lopšelio-darželio direktorė, nenorėjusi skelbti savo pavardės. Anot jos, vieni tėvai labai džiaugiasi naująja tvarka, kitiems kyla daug neaiškumų.

"Į darželius patenka tie, kurie prašymus padavė vėliau, o tie, kurie buvo pirmi, kažkur pastumiami. Kodėl taip yra, neaišku", – pastebėjo direktorė.

"Manau, kad centralizuota priėmimo tvarka yra labai gera, tik turi praeiti šiek tiek laiko, kol viskas susistyguos. Ir iš tėvelių pretenzijų kol kas nesulaukėme", – gyrė vieno miesto darželio auklėtoja, tačiau ir ji pageidavo likti anonime.

Darželyje dirbanti pedagogė įsitikinusi, kad naujoji tvarka padės tramdyti įsiskolinusius tėvus, nes kol nesumokėta už darželį, tėvai negalės vesti vaiko į kitą ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Anksčiau taip esą dažnai pasitaikydavę. Auklėtoja spėja, kad labiausiai naująja tvarka nepatenkinti tie tėvai, kurie per vėlai pradėjo rūpintis darželio paieškomis ir negavo vietos pageidaujamoje įstaigoje. "Jei parašei prašymą šiandien, ir nori, kad vaikas darželį lankytų jau kitą savaitę, gali būti sudėtinga, nebent darželyje yra laisvų vietų", – pastebėjo pedagogė.

Lopšelio-darželio "Ežiukas" direktorė Irena Žilinskienė sakė, kad didesnių pokyčių kol kas nepajutusi. "Negaliu sakyti, kad kažkas labai blogai ar trukdo. Grupes sukomplektavome laiku, laisvų vietų nėra", – pasakojo vienintelio Senamiestyje darželio vadovė. Anot jos, vietos šiame darželyje šiuo metu laukia apie 200 vaikų. Ikimokyklinę įstaigą lanko 120 darželinukų.

I.Žilinskienė pasidžiaugė, kad, įvedus naująją tvarką, internete kaupiama informacija apie vaikus labiau koncentruota, todėl ja patogiau naudotis nei ankstesniais popieriniais registracijos žurnalais.

Edita Mikelionienė, Švietimo ir ugdymo skyriaus Neformaliojo švietimo poskyrio vyriausioji specialistė, centralizuotos priėmimo tvarkos koordinatorė"

Vienas naujosios tvarkos privalumų – išgrynintos laukiančiųjų darželio eilės. Ne paslaptis, kad anksčiau tėvai vaiką užrašydavo ne į vieną ar du, o į penkis ar šešis darželius. Buvo atvejis, kai tas pats vaikas laukė eilėje septyniuose darželiuose. Kai vaikas pradėdavo lankyti kurį nors darželį, dažniausiai tėvai nepasivargindavo informuoti kitų įstaigų. Ir dabar kyla problemų, nes vaiką galima užrašyti į du darželius. Eilė ateina, o tėvai niekaip neapsisprendžia, į kurį leisti. Abu darželiai du mėnesius privalo laukti ir laikyti tuščias vietas, nes toks terminas numatytas tarybos. Siūlysime šį terminą trumpinti iki mėnesio, nes tiek tikrai pakanka sprendimui priimti. Šiuo metu apie tūkstantį vaikų nepateko į tėvų pageidautus darželius. Kai kurie lanko kitas įstaigas, tačiau laukia, kada atsilaisvins vieta patogesnėje vietoje įsikūrusiame darželyje. Ir tėvai, ir darželių darbuotojai kartais pyksta, kad sistema ką nors rodo netinkamai. Negalima kaltinti sistemos ar kompiuterio, nes su jais dirba žmonės. Svarbu, kad už tai atsakingi specialistai laiku suvestų duomenis. Jeigu vaikas pradėjo lankyti darželį, tą pačią dieną į sistemą turi būti įvesti duomenys, kad kiti tėvai žinotų – laisvos vietos nėra. Kauno rajone gyvenančius vaikus į darželius registruojame tik tada, jeigu darželyje yra laisvų vietų, todėl kalbos apie tai, kad rajono vaikams teikiama pirmenybė, tikrai nepagrįstos. Vos pradėjus veikti sistemai, kai kurių darželių direktorės siuntinėjo tėvus į Švietimo ir ugdymo skyrių. Akivaizdu, kad naujoji tvarka joms nėra naudinga, tačiau ji tikrai geresnė už ankstesnę.

Pirmenybė teikiama:

vaikams, kurių brolis ar sesuo lanko tą pačią švietimo įstaigą;

vaikams, kuriems nustatytas neįgalumas ar žymūs vystymosi sutrikimai (sutrikęs intelektas, autizmas, aklumas ar silpnaregystė iki 0,3, kurtumas ar neprigirdimumas 41 dB, cerebrinis paralyžius ar kitas labai žymus judesio ir padėties sutrikimas – pateikiama Pedagoginės psichologinės tarnybos rekomendacija ar gydytojų konsultacinės komisijos išvada);

vaikams, pasiūlytiems Kauno miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus;

vaikams iš šeimų, priskiriamų socialiai remtinų šeimų grupei;

vaikams iš šeimų, auginančių tris ir daugiau vaikų;

priešmokyklinio amžiaus (5–6 metų) vaikams;

Daugiau informacijos http://darzeliai.kaunas.lt.

Skaičiai

12861 – tiek vaikų lanko miesto lopšelius ir darželius.

140 – tiek laisvų vietų yra lopšelių grupėse.

270 – tiek laisvų vietų yra darželių grupėse.

149 – tiek priešmokyklinio amžiaus vaikų dabar gali priimti darželiai.

Darželių auklėtojų patirtys

Šiemet visi naujokėliai į darželius turėjo ateiti rugsėjo 1-ąją, nes naujoji tvarka neleido jų priimti anksčiau. Pirmomis dienomis sunku visiems – auklėtoja nespėja sužiūrėti visų naujoje aplinkoje dar tik besipratinančių vaikų, o jie nori suaugusio žmogaus artumo ir išskirtinio dėmesio, dažnai susigraudina ir verkia, jų pavyzdžiu paseka kiti, ir jau visas choras. Seniau, kai nauji vaikai į grupes ateidavo skirtingu metu, o ne visi vieną dieną, tos įtampos buvo mažiau ir patiems vaikams, ir auklėtojoms.

Tėvai mūsų neinformavo, kad vaikas nebelankys darželio, o sumanė pereiti į kitą įstaigą. Žymėjome, kad vaiko nėra, bet jis egzistavo mūsų duomenų bazėje. Tik po kurio laiko paaiškėjo, kad vaikas jau lanko kitą darželį. Šiuo atveju nekorektiškai pasielgė ir tos įstaigos darbuotojos, tačiau pirmiausia tėveliai turi žinoti: kol neišsiregistravai vaiko iš vieno darželio, negali pereiti į kitą.

Nuo šių mokslo metų visi darželinukai yra registruojami valstybiniame mokinių registre, kuriam reikia pateikti asmens kodą, tėvų deklaruotas ir gyvenamąsias vietas, kitus duomenis. Daug tos pačios informacijos yra ir naujoje miesto sistemoje, kur suvedami darželius lankančių ir eilėse laukiančių vaikų duomenys. Dabar turime pildyti du panašius registrus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų