Pereiti į pagrindinį turinį

Archeologai jau baigė darbą Sereikiškių parke

2012-08-09 11:33
Archeologai jau baigė darbą Sereikiškių parke
Archeologai jau baigė darbą Sereikiškių parke / Gedimino Bartuškos nuotr.

Namai, akmenimis grįstos gatvės, laivybai tinkamas kanalas. Kasinėjimus Sereikiškių parke baigę archeologai skaičiuoja radinius ir džiaugiasi rezultatais.

Laukia „geresnių laikų“

Sereikiškių parką, dar vadinamą Bernardinų sodu, palieka darbininkai. Visi radiniai šiuo metu yra uždengti geotekstile ir užberti žemėmis iki „geresnių laikų“. O jau pavasarį savivaldybė turėtų pradėti parką tvarkyti.

Kasinėjimams vadovavęs „Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgų“ atstovas archeologas Mindaugas Mačiulis teigė, kad per beveik pusmetį vykusius kasinėjimus pavyko rasti tikrai vertingų eksponatų, papildysiančių miesto istoriją.

„Visa tai, ką suradome, sisteminsime ir tvarkysime dar kokius tris mėnesius. Radinių tikrai daug. Jie labai įvairūs, tad bus tikrai gausi kolekcija. Iš viso bus apie 20 tūkst. įvairų radinių. Kai viską sutvarkysime, bus galima kalbėti apie eksponavimą ir kitus dalykus“, – dėstė archeologas.

Darbus pradėjo pavasarį

Vienas pastarųjų archeologų radinių prieš užbaigiant darbus – šešių metrų pločio XVII a. kanalas. Norint suprasti šio kanalo atsiradimo prasmę, anot kasinėtojų, reikia išmanyti Vilniaus ir Vilnios upės reikšmę miesto istorijoje.

„Tai upė, kurios vaga nuolat keisdavosi. Mieste periodiškai kildavo didžiuliai potvyniai ir po kiekvieno iš tokių potvynių prasidėdavo grandiozinė pertvarka, keisdavosi upės vaga. Tai štai šis kanalas greičiausiai atsirado po vieno iš tokių potvynių“, – dėstė M.Mačiulis.

Archeologas pasidžiaugė, kad prietarais apipintą dieną prasidėję kasinėjimai atnešė tiek daug naudos ir buvo tokie sėkmingi.

„Kasinėjimus pradėjome balandį. Tai buvo 13-oji, be to, penktadienis, bet štai kokia sėkminga pradžia laukė tądien. Dabar jau galima teigti, kad kasinėjimai baigti. Tiesa, žvalgymai dar vyksta, nes tiesiama elektros linija, tad atradimų gali būti. Bet iš esmės didžioji dalis darbų nuveikta“, – džiaugėsi pašnekovas.

Atrado miesto kvartalą

Dienraštis jau rašė, kad birželio 22 d. Sereikiškių parke kasinėdami archeologai aptiko naują Vilniaus kvartalą – akmenimis grįstą gatvę, namų pamatus, šulinių fragmentus. Taip pat atkasti iki šiol nežinomi gynybinės sienos fragmentai ir jau vėlesniais laikais ant tos pačios gynybinės sienos statyta Bernardinų sodo siena.

„Iki šiol buvo manoma, kad Bernardinų sodo teritorija viduramžiais nebuvo užstatyta. Dabar mes čia radome gatvę, kuri greičiausiai yra viso Vilniaus kvartalo dalis. Jis greičiausiai buvo sugriautas vadinamojo tvano laikotarpiu – XVII a. viduryje. Teritorija dar nevisiškai ištyrinėta, tad tikimės nemažai radinių“, – tuomet teigė M.Mačiulis.

„Kas bus daroma su atkasta gatvės, gynybinės sienos dalimi, čia jau ne mūsų kompetencijos sritis. Mes uždengėme ir palikome iki geresnių laikų“, – pabrėžė M.Mačiulis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų