Atidengiama skulptūra „Vandens nešėjas“ Vilniaus žydams atminti

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Vilniuje, buvusio žydų kvartalo vietoje, atidengiama skulptūra „Vandens nešėjas“, skirta Vilniaus žydų bendruomenei atminti ir įprasminti.

Skulptoriaus Romualdo Kvinto sukurta skulptūra stovės Lydos ir Kėdainių gatvių sankryžoje, pranešė Vytauto Didžiojo universitetas (VDU).

Ji atidengiama minint menininko antrąsias mirties metines.

Skulptūra „Vandens nešėjas“ simbolizuoja žydą vandens nešėją, kuris buvo dažnai pastebimas senamiestyje. Šio darbo ėmėsi patys vargingiausieji – jie semdavo vandenį iš upės ir pristatydavo jį į senamiesčio parduotuves ir dirbtuves, kuriose nebuvo tekančio vandens.

Vieno iš skulptūros idėjos iniciatyvinės grupės narių, VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro vadovo, knygos „Neįsisavinta praeitis. Holokaustas Lietuvoje“ autoriaus Roberto van Voreno teigimu, žydo vandens nešėjo skulptūra yra priminimas apie prarastą žydų bendruomenę Vilniaus mieste – mieste, kuris buvo daugiatautis ir gyvybingas, kur žydų bendruomenė sudarė trečdalį gyventojų.

„Tai indėlis į pastangas sugrąžinti šią praeitį dabartinei bendruomenei ir daugybei Vilniaus lankytojų. Atidengimas įvyks minint antrąsias Romo Kvinto mirties metines – žmogaus, kuris labai stipriai prisidėjo prie prarastos praeities sugrąžinimo. Todėl tai yra ypatinga proga ir taip pat šioks toks paminklas pačiam autoriui“, – teigė VDU profesorius.

R. Kvintas (1953–2018) yra sukūręs paminklus Cemachui Šabadui („Daktarui Aiskaudai“), rašytojui Romainui Gary ir Martinui Liuteriui Vilniuje, Mahatmai Gandžiui ir Hermannui Kallenbachui Rusnėje, Danieliui Dolskiui Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žydas

Žydas portretas
nešiojo vandenį, gal Jūs juokaujat
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių