Pereiti į pagrindinį turinį

Atnaujinti apleistą pastatą trukdo ginčai

2012-12-04 10:37
Atnaujinti apleistą pastatą trukdo ginčai
Atnaujinti apleistą pastatą trukdo ginčai / Rūtos Grigolytės nuotr.

Tęsiantis teisminiams procesams, net pačiose gražiausiose sostinės vietose neįmanoma sutvarkyti apleistų pastatų.

Istorinis pastatas

Greta pagrindinio įėjimo į Sereikiškių parką stovinčiame name pro išdaužtus langus galima matyti daugybę šiukšlių, kadaise naudotų daiktų, skudurų.

XVIII a. statyti vadinamieji Kirdiejų rūmai, kaip rašo Vilniaus turizmo informacijos centras, to paties amžiaus pabaigoje atiteko seniausiam regione Vilniaus universiteto Botanikos sodui.

Sodo įkūrimas susijęs su gamtininko ir keliautojo Johanno Georgo Adamo Forsterio vardu. Jo iniciatyva 1787 m. buvo nupirktas buvusių Kirdiejų rūmų sklypas su greta esančiais pastatais. Čia buvo seniausias ir turtingiausias botanikos sodas Rytų Europoje. 1842 m. jis buvo uždarytas.

Nuoma – 20-iai metų

Dabar dalis pastato priklauso Vilniaus miesto savivaldybei, kita dalis – privačiam asmeniui. Savivaldybės taryba pastatą buvo nusprendusi išnuomoti su sąlyga, kad jeigu per trejus metus pastatas Barboros Radvilaitės g. 6 nebus pripažintas tinkamu naudoti, sutartis bus nutraukta. Sutarties galiojimo terminas buvo numatytas iki 2025 m. vasario 20 d.

„Savivaldybė 2004 m. išnuomojo savo dalį bendrovei “Magreira„, tačiau šiai pastate nevykdant veiklos nuspręsta sutartį nutraukti. 2011-ųjų kovą savivaldybė ėmėsi veiksmų ir kreipėsi į teismą dėl sutarties nutraukimo ir iškeldinimo. Šiuo metu vis dar vyksta teisminiai procesai“, – pasakojo savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Vytautas Grinius.

Ginčijamasi ne pirmus metus

Dėl šio namo teisminiai procesai tęsiasi jau ne vienus metus. Pernai sausį Vilniaus apygardos administracinis teismas nusprendė iš dalies patenkinti Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro, ginančio viešąjį interesą, bei Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos apeliacinius skundus ir perduoti bylą pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras, siekdamas apginti viešąjį interesą, prašė teismo panaikinti savivaldybės Miesto plėtros departamento 2004 m. lapkritį išduotą projektavimo sąlygų sąvadą ir administracijos direktoriaus 2006 m. lapkritį išduotą statybos leidimą. To prašoma dėl galbūt padarytų daugybės pažeidimų.

Susijusių bylų šalys ir suinteresuoti asmenys yra Vilniaus miesto savivaldybės administracija, Kultūros paveldo departamentas, Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras, Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija, Vilniaus apskrities viršininko administracija, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos, „Magreira“.


Su įmone ir savivaldybe susijusios istorijos

Su savivaldybe „Magreira“ iš dalies sietina ne pirmą kartą. Vilniaus miesto vicemero Arūno Štaro vadovauta Privatizavimo komisija bendrovei „Corpomanagement“ 2008 m. nurašė daugiau kaip 2 mln. litų skolą. Tai įvyko po to, kai Vilniaus Subačiaus gatvėje esančios ligoninės pastatus 2007 m. gruodį privatizavusi bendrovė laiku neatsiskaitė su miesto savivaldybe.

„Corpomanagement“ direktorius Edvardas Andrijaitis taip pat yra buvęs bendrovės „Magreira“ akcininkas. Dabar „Magreirai“ vadovauja Kęstutis Kamblevičius, kurio kita vadovaujama įmonė „Tas Anas“ yra įsivėlusi į teismų maratoną su savivaldybe dėl Vingio parko estrados atnaujinimo. E.Andrijaitis 2007 m. ėjo bendrovės „Tas Anas“ direktoriaus pareigas.

2009 m. balandį Generalinė prokuratūra Vilniaus apygardos teismui pateikė ieškinį siekdama, kad Vilniaus miesto valdybos ir Vilniaus apskrities viršininko administracijos priimti sprendimai bei jų pagrindu sudarytos sutartys, pagal kurias žemė ir pastatai Sereikiškų parke išnuomoti „Magreirai“, „BNA grupei“ (akcininkas Artūras Zuokas), Nyderlandų Karalystės ambasadoriaus rezidencijai ir privačiam asmeniui S.J., būtų pripažinti negaliojančiais. 2011 m. Vilniaus apygardos teismas šiuos sprendimus pripažino negaliojančiais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų