Pereiti į pagrindinį turinį

Auksinė valdininko kėdė – bendraklasei? (papildyta)

2009-09-23 09:17
Auksinė valdininko kėdė – bendraklasei? (papildyta)
Auksinė valdininko kėdė – bendraklasei? (papildyta) / Antano Slavinsko nuotr.

56 kandidatai siekia dėl skandalingojo tualeto postą praradusio Rimanto Rutavičiaus kėdės. Kyla įtarimų, kad šis konkursas tėra akių dūmimas. Savivaldybės paskelbtas konkursas priviliojo daugybę pretendentų, tačiau konkurso dalyviai gali likti it musę kandę.

Sieja sena draugystė

Juokais savivaldybės darbuotojų auksine vadinama kėdė iki konkurso pabaigos tuščia neliko. Rugsėjo 9-ąją ją užėmė buvusi Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio bendraklasė Aušra Mickaitytė.

A.Mickaitytė ir A.Pakalniškis yra baigę Šakių "Žiburio" vidurinę mokyklą. Skyriaus vedėjo draugė įdarbinta kaip pakaitinė darbuotoja, tačiau taip pat yra pateikusi dokumentus savivaldybės paskelbtame konkurse.

Paklausta, ar ši draugystė turėjo įtakos jai gaunant darbą savivaldybėje, A.Mickaitytė nuo tiesaus atsakymo išsisuko. "Nemanau", – numykė specialistė. Anksčiau A.Mickaitytė dirbo privačioje įmonėje, o į savivaldybę teigia atėjusi ieškodama naujo darbo.

A.Pakalniškis taip pat gynėsi turėjęs įtakos įdarbinant bendraklasę savo vadovaujamajame skyriuje. "Ji dirba laikinai, kol vyksta konkursas", – bandė suktis iš padėties skyriaus vedėjas.

Pagamino ir antspaudą

A.Mickaitytė patvirtino, kad dalyvauja savivaldybės paskelbtame konkurse. Miesto tvarkymo skyriaus darbuotojai kalba, kad pakaitinei darbuotojai, kuri turėtų dirbti tik mėnesį, jau užsakytas asmeninis antspaudas.

"Antspaudas? Ji dabar vykdo funkcijas kaip laikinai paskirta į pareigas. Jeigu ji nelaimės konkurso, tas antspaudas bus grąžintas Bendrajam skyriui", – tikino A.Pakalniškis.

A.Mickaitytė neigė visas spėliones, esą konkurso rezultatai žinomi iš anksto. "Baikite, esu tik pakaitinė", – gynėsi valdininkė.

Jos buvęs bendraklasis yra konkurso vertinimo komisijos narys, tačiau ir čia valdininkas jokio interesų konflikto neįžvelgia. "Klausimus, atrodo, rengia Valstybės tarnybos departamentas, aš vertinimo komisijoje dalyvausiu tik kaip skyriaus vedėjas. Neįsivaizduoju, kaip galėčiau turėti įtakos", – gynėsi A.Pakalniškis. Jo teigimu, konkurse dalyvauja ir daugiau jo pažįstamų. "Bet čia ne mano reikalas, kad jie dalyvauja. Ne mūsų skyrius, ne aš tą konkursą organizuoju", – teisinosi skyriaus vedėjas.

Scenarijus vėl kartojasi

"Ne pirmą kartą nutinka, kad žmogus įdarbinamas pakaitiniu darbuotoju, o paskui laimi konkursą. Tokia praktika jau darosi nebejuokinga. Kam tyčiotis iš žmonių, kurie neša dokumentus dalyvauti konkurse?" – piktinosi viena Miesto tvarkymo skyriaus darbuotoja, nenorėjusi viešinti savo pavardės.

Vasarą savivaldybė skelbė konkursą ir ieškojo kandidatų Švietimo ir ugdymo skyriaus Formaliojo švietimo poskyrio vedėjo vietai užimti. Oficialiai skelbiama, kad į šią vietą pretendavo tik penki kandidatai. Poskyrio vedėja tapo Vilija Adaškevičienė, prieš tai Švietimo ir ugdymo skyriuje dirbusi pakaitine Švietimo organizavimo poskyrio specialiste. Anksčiau V.Adaškevičienė su dabartiniu Švietimo ir kultūros departamento direktoriumi Edmundu Balasevičiumi vadovavo "Purienų" vidurinei mokyklai.

Vakar baigėsi dokumentų priėmimo terminas. Personalo skyriaus duomenimis, konkurse vyriausiojo specialisto pareigoms užimti varžysis 56 kandidatai.

"Nieko keisto, kad tiek daug kandidatų. Dabar toks nedarbas", – pastebėjo pats R.Rutavičius. Jis dar svarsto, ar verta bylinėtis su savivaldybe dėl atleidimo iš pareigų.

Oficialiai skelbiama, kad darbuotojas bus atrinktas po egzamino raštu ir pokalbio. Šis karjeros valstybės tarnautojas gaus 2325 litų priskaičiuotą (į rankas - apie 1900 litų) atlyginimą.


Papildyta: Pradingo garsiojo tualeto dokumentai

Specialiai sudaryta savivaldybės komisija, kuriai vadovavo administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius, konstatavo, kad R.Rutavičius padarė šiurkštų tarnybinį nusižengimą.

Valdininkui koją pakišo paaiškėjęs faktas, kad komunikacijos į 600 tūkst. litų kainavusį tualetą buvo nutiestos neteisėtai. Tada miesto meras Andrius Kupčinskas pareiškė įžvelgiantis bendrą veikimo ir pasipelnymo schemą, dėl to turėtų kristi ne tik R.Rutavičiaus galva, bet ir visa grandinė. Deja, kol kas dėl auksinio tualeto atleidimu iš darbo nubausti tik žemiausio rango valdininkai – R.Rutavičius ir buvęs Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Valius Knokneris.

Miesto ūkio departamento direktorius Jonas Žališkevičius, vadovavęs komisijai, kuri turėjo įvertinti, ar statinys tinkamas eksploatuoti ir atitinka projekto reikalavimus, liko nuošalyje. Departamento vadovas priėmimo akto nepasirašė, nurodęs sprendimą priimti R.Rutavičiui.

Daugiau kaltųjų savivaldybė neieško, o Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas A.Pakalniškis prisipažino negalintis STT pateikti reikiamų dokumentų, nes skyriuje jų neranda.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų