Pereiti į pagrindinį turinį

Auksinio tualeto byla keliauja į teismą

2009-04-28 09:00
Auksinio tualeto byla keliauja į teismą
Auksinio tualeto byla keliauja į teismą / Diena Media nuotr.

600 tūkst. litų kainavęs tualetas prie Kauno pilies – uždarytas. Dėl jo statybų teisėtumo miesto savivaldybė turės aiškintis teismuose.

Į tualetą – kaip į muziejų

Nuo praėjusios savaitės reikalo prispirti kauniečiai ir miesto svečiai nebegali pasinaudoti daugiau nei pusę milijono litų kainavusiu tualetu. "Kauno dienos" žurnalistus, nuvykusius prie pilies, pasitiko užrakintos tualeto durys. Nebuvo jokios informacijos, skelbiančios, kad išvietė neveikia. Pastebėjusi, kad bandome patekti į užrakintą tualetą, dviračiu važiavusi moteris patarė paieškoti kito tualeto.

"Stebiuosi, kodėl tiek daug pinigų buvo investuota į tualetą, kuris dabar net neveikia", – stebėjosi dvidešimt metų Kaune gyvenanti škotė Helen Smith.

Auksinis Kauno tualetas buvo tapęs pašaipų objektu. Kai kas ironizavo, kad jį reikia įtraukti į lankytinų objektų sąrašą.

"Prieš savaitę su draugais viešėdama Kaune, aplankiau ir garsųjį tualetą. Čia budėjosi moteris papasakojo, kad žmonių srautas nenutrūksta – vieni eina su reikalu, kiti – tiesiog pažiopsoti į 600 tūkst. litų kainavusią įžymybę. Sumokėjome ir mes po litą už bilietą. Tačiau teko nusivilti – tualetas po truputį lūžta. Nulaužytos smulkios detalės, rankenėlės popieriui laikyti, o juk buvo skelbiama, kad įrengta antivandalinė sistema. Tikriausiai antivandalinė sistema išsigando vandalų ir pasislėpė", – ironizavo vilnietė Monika.

Stebėjosi valdžios sprendimais

Vos už keliasdešimties metrų esančio ir nuo sovietmečio veikiančio viešojo tualeto darbuotoją Ritą Gudanavičienę iki šiol stebina miesto valdininkų sprendimas statyti naują "auksinį" objektą. Praėjusią savaitę jį uždarius, užsieniečiai vis dažniau užsuka pas ją.

"Pasidaro gėda, kai atvažiuoja užsieniečiai ir užsuka pas mus: nėra kur akių dėti. Už tokią kainą, kokią buvo pastatytas naujas tualetas, galėjo visus miesto tualetus suremontuoti. Pas mus tereikėjo pakeisti santechniką, išgražinti vidų ir iškabinti matomą iškabą. Tikrai būtų užtekę ir nedidelės dalies tų lėšų, kurios buvo sukištos į naująjį tualetą, o už 100 tūkst. litų būtų užtekę sutvarkyti viskam. Būtinai rašykite, kad mūsų tualetui reikia remonto. Apie tai kalbėti nebijau", – teigė R.Gudanavičienė.

Uždarė tik laikinai?

Tualetą miesto savivaldybė turėjo uždaryti, nes komunikacijos nutiestos be leidimų. Dėl to dabar bylinėjasi su Kauno apskrities viršininko administracija. Pastaroji yra skelbusi, kad komunikacijos nutiestos neteisėtai, todėl tualetą gali tekti nugriauti.

"Sprendimo nugriauti tualeto dar nėra. Aiškinamės tik dėl inžinerinių tinklų teisėtumo. Kauno apskrities vadovas padavė ieškinį teismui. Jame ginčijama, kad savivaldybė turėjo išsiimti statybos leidimą inžineriniams tinklams tiesti. Kitą ieškinį padavė Kauno meras, jame ginčijama, kad toks leidimas buvo nereikalingas. Tualetas yra laikinai uždarytas", – pasakojo Kauno miesto administracijos vadovas Vygantas Gudėnas.

V.Gudėnas iki šiol nemano, kad statyti tualetą prie Kauno pilies buvusi klaida. Jam neužkliūna, kad vos už keliasdešimt metrų yra savivaldybės įmonei "Kauno švara" priklausantis viešasis tualetas.

"Tai buvo ne vienų metų svarstymai. Šį procesą aš paveldėjau. Dar prieš man pradedant dirbti savivaldybėje, vyko konkursai. Buvo priimtas sprendimas statyti arčiau turistų lankomos Kauno pilies ir naują tualetą. Kultūros vertybių apsaugos departamento neleido tualeto statyti prie pilies, teko jį perkelti prie Neries", – tikino V.Gudėnas.

Savivaldybės administracijos vadovas aiškino, kad tualetą nugriauti būtų absurdiška, todėl bus ieškoma kelių, kaip jo veiklą atnaujinti.

Neoficialiais duomenimis, jei savivaldybei nepavyktų įrodyti nutiestų komunikacijų teisėtumo, išvietės nugriovimas kainuotų dar apie 50 tūkst. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų