Autoironiška M. Navako retrospektyva NDG

Nacionalinėje dailės galerijoje pristatoma Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato skulptoriaus Mindaugo Navako kūryba – daugiau nei 50 darbų.

M. Navako kūrybos retrospektyva apima beveik 40 metų – nuo tuomečio dailės instituto baigimo 1977-aisiais iki šių metų.

Paroda, kurią sudarė ir instaliavo pats menininkas, prasideda lauke – aplink Nacionalinę dailės galeriją eksponuojamos didžiausios menininko skulptūros. Paroda pavadinta „Šlovė buvo ranka pasiekiama“ ir, pasak parodos kuratorės Elonos Lubytės, perteikia autoironišką menininko požiūrį ne tik į asmeninių kūrybinių siekių, bet ir politinių projektų neišsipildymą.

„Manyčiau, kad menininko kūryba plėtojasi labai nuosekliai, ją pristatydamas jis išryškino aspektus, kurie jam svarbiausi. Apsilankęs parodoje žiūrovas turėtų suprasti ir pažinti jo kūrybinės taktikos strategiją, kuri nesiūlo literatūrinio siužeto, o kviečia į dialogą, labai svarbu tampa ne tik menininko pranešimas, bet ir žiūrovo pasirengimas ir noras tą pranešimą perskaityti“, – sako E. Lubytė.

Kuratorė M. Navaką apibūdina kaip skulptorių-technologą, kaip tūrių ir erdvių architektą, kuriam patinka žaisti su skirtingomis medžiagomis ir klasikinėmis formomis, jas perkurti ir pritaikyti viešoms erdvėms, į viską žvelgiant su doze ironijos.

„Jau kuris laikas instaliacijoms naudoja senus sunkvežimių tentus, jie labai tokią įdomią manding turi metaforą – migracijos, judėjimo, pasisakymo prieš izoliuotumą. Interpretuoti galima įvairiai. Greta lauke matomų plieninių granitinių ir betoninių skulptūrų pastaraisiais metais menininkas kuria ready made`us iš pigios kiniškos keramikos, kurią pas mus atgabena „Maxima“ ir „Senukai“. Jis ją sugeba perkurti taip, kad ji tampa neįtikėtinai išraiškiais architektoniniais tūriniais objektais, ir netgi būtų sunku įsivaizduoti, kad daiktai stovėjo lentynoje“, – sako parodos kuratorė.

Didžioji dalis darbų yra autoriaus nuosavybė ir yra saugomi menininko dirbtuvėje. Visus M. Navako darbus galima apžiūrėti iki rugsėjo vidurio.


Šiame straipsnyje: Mindaugas NavakasNDGskulptorius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių