Pereiti į pagrindinį turinį

Badas žvelgia į akis?

2009-05-06 09:00
Pavojus: Senelių namams kol kas miesto savivaldybė dar perveda maitinti reikalingas lėšas, tačiau artimiausiu metu jų gali pritrūkti.
Pavojus: Senelių namams kol kas miesto savivaldybė dar perveda maitinti reikalingas lėšas, tačiau artimiausiu metu jų gali pritrūkti. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno rajono socialiai remtiniems gyventojams anekdotai apie krizę nebejuokingi. Dalis jų trečią savaitę nesulaukia pašalpų. Miesto savivaldybė baiminasi, kad netrukus nebus už ką maitinti senelių namų gyventojų.

Rajone išmokos vėluoja

"Esame jauna studentų šeima, auginanti vaiką. Tris savaites vėluojanti socialinė pašalpa privertė sunerimti dėl tolesnio gyvenimo. Jokių pajamų daugiau neturime, tik socialinę pašalpą. Negalime net susimokėti komunalinių mokesčių už kambarį bendrabutyje", – guodėsi Kauno rajone gyvenantis Vytautas A.

Rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rima Jusienė aiškino, kad pašalpas mokėti pradedama 10-ąją mėnesio dieną. Visi pinigai išmokami iki 25 dienos. "Kol kas niekas nevėluoja. Žiniaraščiai paruošti, laukiame pinigų", – iš pradžių tikino R.Jusienė.

Pasiteiravus apie konkretų Vytauto A. atvejį, valdininkė prisipažino, kad socialinėms išmokoms praėjusį mėnesį pritrūko daugiau nei 20 tūkst. litų, todėl kai kurie žmonės pinigų laiku negavo. Valdininkė nedrįso prognozuoti, kaip bus ateityje, tik atkreipė dėmesį, kad šiemet ženkliai padaugėjo žmonių, pretenduojančių gauti socialines išmokas.

Planuota, kad Kauno rajone tokioms išmokoms reikės apie 62 tūkst. litų per mėnesį, o dabar su skola poreikis išaugo iki 170 tūkst. litų. "Tai yra ne savivaldybės, o valstybės lėšos. Kaip bus toliau, nežinome. Laukiame Vyriausybės sprendimo", – teisinosi R.Jusienė.

Ieškos pinigų seneliams

Kauno miesto savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorius Gediminas Jankus teigė, kad iki šiol visos pašalpos ir išmokos buvo sumokamos laiku. "Stengiamės, kad daugiavaikės šeimos ir iš socialinių išmokų gyvenantys žmonės pinigus gautų laiku. Didesnė problema – Senelių, Kartų namų ir kitų panašių biudžetinių įstaigų išlaikymas. Pradeda trūkti lėšų seneliams maitinti. Laikomės iš paskutiniųjų, bet situacija yra sudėtinga", – pripažino G.Jankus.

Anot jo, administracijos direktoriui pateiktas išlaidų mažinimo planas. Perskirstant šių metų miesto biudžetą valdžia privalės atsižvelgti, kad vis daugiau žmonių prašo socialinės paramos.

Siekiant sutaupyti, vasarą gali būti uždaryti kai kurie dienos centrai. Į juos renkasi garbingo amžiaus, įvairiomis ligomis sergantys kauniečiai. "Paprastai vasarą Dienos centrų lankytojų sumažėja, bandysime taupyti", – teigė Socialinių reikalų departamento direktorius.

"Vaiko pinigams sumokėti šiuo metų lėšų turime. Socialines pašalpas mokame 5-ąją mėnesio dieną, kitas išmokas – nuo 10-osios mėnesio dienos. Pinigų nėra. Laukiame", – informavo Socialinių reikalų skyriaus Ekonomikos ir finansų poskyrio vyriausioji specialistė Laima Ašeriškienė.

Kreipiasi vis daugiau

Socialinių reikalų skyriaus darbuotojos pastebėjo, kad kauniečių gyvenimas pablogėjo. Nuo vasario ženkliai padaugėjo šeimų, kurios kreipiasi dėl nemokamo mokinių maitinimo mokyklose. Nemokamus pietus turi teisę gauti tie vaikai, kurių šeimose vienam nariui tenka ne daugiau kaip 525 litai pajamų per mėnesį.

Pasak Socialinių reikalų skyriaus vedėjo pavaduotojos Anos Sudžiuvienės, norinčiųjų gauti maisto paketų šiemet padaugėjo tris kartus. Dvigubai daugiau šeimų negu pernai kreipiasi dėl socialinės pašalpos.

"Kol kas nėra daug bedarbių, pretenduojančių gauti vienkartines socialines išmokas, nes atleidimų banga prasidėjo pernai gruodį ar šių metų pradžioje", – pastebėjo A.Sudžiuvienė. Vienkartinę 100 litų išmoką gali gauti pusę metų darbo biržoje registruoti žmonės, kurie neatsisakė biržos siūlomo darbo ir kurių turtas neviršija įstatymu numatyto limito. Tokia pinigų suma skiriama ir onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms. A.Sudžiuvienės nuomone, trūkstant lėšų vienkartinių pašalpų mokėjimas gali būti sugriežtintas.

Savivaldybė taip pat kompensuoja šildymo ir karšto vandens, socialinio būsto nuomos išlaidas mažas pajamas gaunantiems gyventojams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų