Baltijos kelio estafetė: tarp būrio bėgikų – jaunuoliai ir tikri veteranai

Sostinės Katedros aikštėje, skambant Baltijos kelią įprasminančiai dainai „Bunda jau Baltija“, penktadienio rytą išlydėti tradicinio estafetinio bėgimo Vilnius–Ryga–Talinas dalyviai.

Apie 600 km atstumą estafetiniu bandys įveikti maždaug 30-ties žmonių grupė, jos priešakyje plevėsuos bėgikų nešamos Lietuvos, Latvijos ir Estijos vėliavos.

Lietuvos trispalvę pirmus dešimt kilometrų neš Vilniaus Gedimino technikos universiteto dėstytojas Viktoras Kadišas.

„Smagu bėgti tokią dieną. Pagarba tiems žmonėms, kurie tą dieną stovėjo nuo Vilniaus iki Talino. Su vėliava bėgsiu pirmus dešimt kilometrų, o paskui keisimės“, – BNS sakė 38-erių vyras.

Daugiau nei pusės tūkstančio kilometrų bėgimo iššūkis nebaisus ir vienuoliktąjį kartą bėgime dalyvaujančiam vienam vyriausių jo dalyvių 78-erių Petrui Silkinui.

„Iki šimto dar labai toli. Svarbu man sutikti draugus ir atsiminti, kas vyko prieš 30 metų“, – teigė bėgimo veteranas.

Jis – ilgų nuotolių bėgimo entuziastas, žinomas ir pasaulyje, pagerinęs ne vieną rekordą ir iškovojęs ne vieną apdovanojimą. Net ir Baltijos kelio metu vyras bėgo aplink Lietuvą.

Man svarbi šita diena, nes žmonės laisvi.

„Tuo metu bėgome aplink Lietuvą. Startavome Alytuje ir finišavome Alytuje. Mes tik penkiese tada visą atstumą įveikėm. Man svarbi šita diena, nes žmonės laisvi“, – sakė P. Silkinas.

Bėgime dalyvauja ir 23-ejų medicinos studentė Austė Janušauskaitė. Ji Baltijos kelio metu dar nebuvo gimusi, tačiau sako, kad gera tokiais būdais kaip bėgimu prisiminti reikšmingą Lietuvai datą.

„Džiaugiuosi, kad šiais laikais būna tokių akcijų, kurios išjudina ir tokius jaunus žmones kaip aš. Nebeliko tik vadovėlyje kažkas užrašyta, bet žmonės sutraukiami per sportą, kultūrą, per renginius“, – sakė mergina.

„Tai – prasmingas renginys“, – pridūrė ji.

A. Janušauskaitė kaip ir kiti bėgikai kiekvienoje iš trijų šalių nubėgs pasirinktą kilometrų skaičių. Mergina pasiryžusi įveikti daugiau nei šimtą kilometrų.

„Man gal kokie 110 km gausis. Po trijų dienų pasakysiu, tai buvo daug ar mažai“, – teigė medicinos studentė.

1989 metais Baltijos kelio akcijoje į gyvą grandinę nuo Vilniaus iki Talino susikibo daugiau kaip milijonas žmonių. Ši akcija pasiuntė žinią pasauliui apie Lietuvos, Latvijos ir Estijos siekį nutraukti sovietinę okupaciją ir atkurti nepriklausomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senis

Senis portretas
Kokia estafete? Reikia visiems kartu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių