Pereiti į pagrindinį turinį

Bando gaivinti miestą

2009-04-30 09:00
Pagaliau: gatvių laistymas – vienas iš kovos su oro tarša būdų.
Pagaliau: gatvių laistymas – vienas iš kovos su oro tarša būdų. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kaune oro užterštumas kietosiomis dalelėmis kėsinasi į antirekordus. Pagaliau pradėtos laistyti gatvės, tačiau, specialistų teigimu, to reikėjo imtis kur kas anksčiau.

Iki šiol savivaldybė ir jos kontroliuojama bendrovė "Kauno švara" vengė laistyti miesto gatves. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas (KRAAD) antradienį gavo aplinkos ministro Gedimino Kazlausko nurodymą nedelsiant patikrinti, kaip savivaldybė vykdo oro kokybės valdymo planus.

"Į savivaldybę kreipėmės dar prieš gaudami ministro raštą. Ją paraginome imtis veiksmų. Priešingu atveju mes skirsime sankcijas", – sakė KRAAD direktorius Antanas Petrauskas.

Kauno savivaldybė ne pirmą kartą ignoruoja aplinkosaugininkų raginimus. Praėjusiais metais už tai savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Marija Stanikūnienė nubausta administracine bauda.

Šiemet sureguota tik po aplinkos ministro perspėjimo. "Balandis – švaros mėnuo. Labai daug dėmesio skyrėme talkoms. Šią savaitę pradėjome aktyviai laistyti gatves. Labai sausa, todėl laistysime daugiau gatvių, nei numatyta programoje", – žadėjo "Kauno švaros" generalinio direktoriaus padėjėjas miesto valymo reikalams Darius Visockis.

Pagal ES reikalavimus oro užterštumo kietosiomis dalelėmis leistina norma per metus gali būti viršyta 35 dienas. Šiemet tokių dienų buvo jau 25 dienos. Leistinas taršos kiekis viršytas pastarąsias penkias dienas iš eilės.

"Padėtis tragiška. Pačiais blogiausiais atvejais būdavo, kad leistina norma viršijama 3–4 dienas, tačiau ir toliau prognozuojamas toks pats oras. Artėjame prie antirekordų", – kalbėjo viešosios įstaigos "Kauno miesto aplinkos kokybės tyrimai" direktorius Juozas Kameneckas.

A.Petrauskas taip pat teigė, kad savivaldybė turėtų kur kas daugiau dėmesio skirti kovai su oro tarša, tačiau pripažino, kad dėl gresiančių antirekordų kalti ne tik tarnautojai.

Padėtis bloga visoje Lietuvoje. Leistinos normos viršijamos ne tik miestuose, bet ir laukuose. Padėtis pasitaisys sužaliavus medžiams. "Medžiai ir žolė – natūralios dulkių gaudyklės. Aišku, labai reikia lietaus", – sakė J.Kameneckas.

Šia savaitę gatvės laistomos miesto centre, Šilainiuose ir Petrašiūnuose. Laistyti labai trukdo šalikelėse palikti automobiliai. Vakar "Kauno švarai" į pagalbą atskubėjo policija, kuri kai kuriose gatvėse pastatė automobilius palikti draudžiamus ženklus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų