Pereiti į pagrindinį turinį

Bardų muzika užpildo sostinės kiemelius ir skverus

2012-06-16 05:00
Bardų muzika užpildo sostinės kiemelius ir skverus
Bardų muzika užpildo sostinės kiemelius ir skverus / BFL nuotr.

Dainuojamoji poezija pastaraisiais metais skverbiasi į vis daugiau viešųjų erdvių. Bardų dainos skamba ir įprastose, ir netikėtose vietose. Viešosios įstaigos „Bardai LT“ direktorė Alina Semionova maloniai nustebusi dėl naujai atrastos koncertų vietos – planetariumo.

Naujai atrasta sena

Koncertų organizatorė pastebi, kad dainuojamosios poezijos klausytojų daugėja, ir ypač džiaugiasi jaunais šios muzikos gerbėjais.

„Koncertuose matome ir jau pažįstamų veidų – nuolatinių lankytojų, ir daug naujų. Džiaugiamės, kad ateina labai daug jaunimo, jie lankosi ir vyresnės kartos atlikėjų koncertuose. Daug jaunų klausytojų, studentų sulaukia Andrius Kulikauskas, Gediminas Storpirštis. Vyresnio amžiaus publika ateina vedama reminiscencijų, inteligentija ypač mėgsta Kosto Smorigino dainas“, – sakė įstaigos „Bardai LT“ direktorė.

Bardams koncertuoti, anot A.Semionovos, labiausiai tinka kamerinės erdvės.

„Yra ir kultūros centrų, ir kitų salių, kur bardai galėtų koncertuoti, bet didelėse salėse jie jaučiasi nejaukiai. Dažniausiai juk būna tik vienas žmogus ant scenos, reikia daugiau intymumo, jaukumo“, – dainuojamosios poezijos koncertų specifiką apibūdino A.Semionova.

Pirmiausia „Bardų LT“ direktorė nori papasakoti apie naujai atrastą seną Vilniaus vietą, tai yra planetariumą, kurio salėje telpa apie 200 žiūrovų.

„Jame rengėme keturių koncertų ciklą, kuris baigėsi gegužės gale. Patys, kaip organizatoriai, esame labai patenkinti, ir atlikėjai atrado jiems tinkamą erdvę. Susirinko pilna salė klausytojų, sulaukėme daug gražių atsiliepimų dėl naujai atrastos vietos. Pati erdvė nuteikia dvasingai: aplinka kamerinė, virš galvų – žvaigždėtas dangus, skamba bardų dainos...“ – kalbėjo A.Semionova. – Šių koncertų ciklą tęsime ir rudenį. Sutiko dalyvauti Andrius Kaniava, Vytautas V.Landsbergis, Saulius ir Jokūbas Bareikiai.

Kiemai ir dvarai

Atėjus vasarai bardai, pasak A.Semionovos, kaip ir visi, mielai „išeina į laukus“. „Jaukių koncertų būna kiemuose, skveruose. Viena populiariausių tokių koncertų vietųVilniuje yra Vilniaus mokytojų namų kiemelis. Šiuo metu esame suderinę keletą vasaros koncertų “Artistų„ kiemelyje Šv. Kazimiero gatvėje, kur yra “Artistų„ klubas. “Piano.lt„ kiemelis – taip pat labai patogi vieta, jame mėgsta koncertuoti Olegas Ditkovskis su Neda“, – vardijo koncertų organizatorė.

Pastaruoju metu, pasak „Bardų LT“ direktorės, atgimsta ir Lietuvos dvarai, nemažai jų dabar atnaujinti, rekonstruoti. „Pavyzdžiui, sėkmingas koncertas buvo Vasaknų dvare (Dusetų seniūnijoje, Zarasų rajone – red. past.), per Jonines vyks K.Smorigino koncertas Bistrampolio dvare netoli Panevėžio. Nedidelės kamerinės dvarų erdvės taip pat labai tinka klausytis dainuojamosios poezijos“, – mano A.Semionova.

Pridėtinė vertė

Rengdami koncertus, pasak A.Semionovos, organizatoriai stengiasi ne tik rasti atlikėjams tinkamą vietą, bet ir praplėsti klausytojų akiratį. Viena iš tokių sėkmingų idėjų ir buvo renginių ciklas planetariume.

„Be muzikos, klausytojas gali atrasti kai ką daugiau – pamatyti naują vietą, susipažinti su jos istorija. Norėtųsi daugiau renginių muziejuose, tai suteiktų pridėtinės vertės klausytojams. Žmonės juk kasdien juose nesilanko. Dailės muziejuje prie Vilnelės buvo surengti O.Ditkovskio, K.Smorigino koncertai, publika tarsi iš naujo atrado tą vietą“, – pasakojo A.Semionova.


Koncertai šią vasarą

Joninės su Kostu Smoriginu – birželio 23 d. 20 val. Vasaknų dvare

„Vieta po mėnuliu“ – birželio 29 d. 18 val. Vilniaus planetariume

Festivalis „Senamiesčio žiogas 2012“ – birželio 28 d. 19 val. Kaune, Ryšių istorijos muziejaus kiemelyje

K.Smorigino autorinis vakaras – liepos 11 d. 19 val. Vilniaus mokytojų namų kiemelyje

Tėvo ir sūnaus Bareikių dueto koncertas – liepos 22 d. 17 val. Bistrampo dvare

G.Storpirščio ir draugų koncertas – liepos 25 d. 19 val. Vilniaus mokytojų namų kiemelyje

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų