Bauda dėl baseino – valdžiai, o mokės miestelėnai?

  • Teksto dydis:

Konkurencijos taryba Vilniaus valdžiai skyrė 31,5 tūkst. eurų baudą už galimą konkurencijos ribojimą, be konkurso perdavus naują Fabijoniškių baseiną valdyti ir naudoti savivaldybės viešajai įstaigai "Sveikas miestas".

Tiesa, Vilniaus savivaldybė šį Konkurencijos tarybos sprendimą planuoja skųsti teismui.

"Konkurencijos tarybai priimant nutarimą buvo netinkamai įvertintas Vietos savivaldos įstatymo ir kitų teisės aktų reglamentavimas, todėl savivaldybė nutarimą skųs teismui", – pareiškė savivaldybė, komentuodama Konkurencijos tarybos jai skirtą baudą.

Konkurencijos taryba pranešė įpareigojusi savivaldybę per 6 mėnesius nutraukti pažeidimą ir surengti valdytojo konkursą.

"Kadangi Vilniaus savivaldybė neorganizavo konkurso ar kitos konkurencingos procedūros baseino valdytojui ir paslaugų teikėjui parinkti, ji tokiu sprendimu privilegijavo savo įstaigą, diskriminavo kitus ūkio subjektus, kurie, kaip įsitikino Konkurencijos taryba, būtų galėję ir norėję varžytis dėl baseino infrastruktūros valdymo ir susijusių paslaugų teikimo", – pranešė taryba.

Konkurencijos taryba nurodo, kad miesto taryba 2018 m. gegužės 9 d. patvirtino jos lėšomis pastatyto Fabijoniškių baseino paslaugų įkainius, o liepos 4 d. skyrė 20 metų patikėjimo teise baseiną valdyti ir naudoti "Sveikam miestui". Tyrimas pradėtas, nes "Sveikas miestas" ne tik moko moksleivius plaukti, bet ir užsiima komercine veikla – gyventojams siūlo mokamas baseino ir sporto klubo paslaugas, kurios turi būti teikiamos nepažeidžiant konkurencijos.

"Sveikas miestas" teikia viešąsias paslaugas ir tai yra pagrindinis tikslas, kitos paslaugos – tik papildo šias paslaugas ir pagal Vietos savivaldos įstatymą neturi būti laikomos naujomis ūkinėmis veiklomis", – pabrėžė savivaldybė.

Jei sudaroma konkurencija – sudaromos prielaidos efektyvumui ir kokybei gerinti, o tai, kad esant konkurencijai visada laimi vartotojas, matome daugelyje sektorių.

Pasak jos atstovų, perduodant baseiną "Sveikam miestui", norėta naudoti savo priemones ir greičiau patenkinti bendruomenės interesus. Įstatymai savivaldybes įpareigoja sudaryti vienodas galimybes visiems ūkio subjektams varžytis dėl komercinių paslaugų.

Konkurencijos tarybos pozicijai pritaria ir Viešo ir privataus sektorių partnerystės asociacijos vadovas Andrius Šiaudinis. Anot jo, toks Konkurencijos tarybos sprendimas reiškia iki šiol buvus daug teisinio neapibrėžtumo ir skirtingo konkurencijos teisės aiškinimo atvejų. Sprendimu formuojama geroji praktika, kaip Lietuvoje bus vykdomas sportinių ar kultūros infrastruktūrinių centrų valdymas.

"Iki šiol neretai savivaldybės norėjo tokius objektus valdyti savarankiškai, šiuo atveju matome, kad Lietuva renkasi pasaulinę praktiką, kai tokioms erdvėms valdyti turės būti vykdomas konkursas ir ieškomas partneris – privatus investuotojas-valdytojas. Labai svarbu paminėti, kad savivaldybės ne visuomet turi patirties ar resursų valdyti tokius objektus, galiausiai, komercinių veiklų vykdymas nėra savivaldybių tiesioginė funkcija. Jei sudaroma konkurencija – sudaromos prielaidos efektyvumui ir kokybei gerinti, o tai, kad esant konkurencijai visada laimi vartotojas, matome daugelyje sektorių", – asociacijos pranešime cituojamas A.Šiaudinis.

Asociacijos vadovo manymu, toks sprendimas taip pat padės Lietuvai pradėti daugiau kalbėti ir apie tai, kaip didinti vartotojams teikiamų sportinių paslaugų kokybę, prieinamumą bei mažinti baseinų paslaugų kainas Lietuvoje.

"Akivaizdžiai matome, kad, pavyzdžiui, Kauno savivaldybė, pasirinkdama baseinui valdyti privatų investuotoją, dabar turi vieną iš geriausiai ir efektyviausiai Lietuvoje veikiančių baseinų. Tokios praktikos turėtų žvalgytis ir kiti miestai", – įžiūri asociacijos vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių