Pereiti į pagrindinį turinį

Baudos nuo dūmo neatgraso

2008-12-03 09:01
Baudos nuo dūmo neatgraso
Baudos nuo dūmo neatgraso / Gedimino Bartuškos nuotr. Nepasisekė: "Sietuvos" vidurinės mokyklos teritorijoje buvo pričiupti keturi rūkantys moksleiviai.

Rūkyti mokyklos teritorijoje draudžiama, tačiau dūmą pamėgusiems moksleiviams tai nė motais. Net abiturientai galvoja, kad taisyklės kuriamos tam, kad būtų laužomos. Tai įrodo vakar Justiniškėse atliktas reidas.

Rūko kur papuola

Kartais cigaretę mokiniai demonstratyviai prisidega iškart už laukųjų mokymo įstaigos durų. Kuklesnieji paeina šiek tiek tolėliau ir pasislepia šalimais esančių daugiabučių namų tarpuvartėse.

Toks elgesys ne tik teršia mokyklos reputaciją, bet ir erzina aplinkinių namų gyventojus. Pasipiktinę žmonės kreipiasi į rajono seniūnijas, skųsdamiesi ne tik dėl jaunimo po langais keliamo triukšmo, bet ir dėl šiukšlinimo.

Tokių priekaištų sulaukiama kone kasdien. Moksleivių žalingiems įpročiams ypač nepakančios daugiabučių namų bendrijos.

Reaguodamas į gyventojų skundus Justiniškių seniūnas Kazimieras Šiaulys vakar rytą pasitelkė policijos pareigūnus ir surengė prevencinį reidą trijose mikrorajono mokyklose. Dėmesio centre atsidūrė Mykolo Biržiškos gimnazija, "Sietuvos" vidurinė ir Taikos pagrindinė mokyklos.

Sunerimo dėl sankcijų

Vytautas ir Rokas – du dvyliktokai, įkliuvę rūkantys Mykolo Biržiškos gimnazijos teritorijoje. Išvydę pareigūnus vaikinai ant grindinio suskato numesti neseniai pridegtas cigaretes.

"Kas rūko? Mes nerūkome", – bandė išsisukinėti moksleiviai. "Viską matėme. Jūs ne tik kad rūkote mokyklos teritorijoje, bet ir aplinką teršiate, pažeisdami Vilniaus miesto švaros taisykles", – Vilniaus miesto 6-ojo policijos komisariato Nepilnamečių reikalų pareigūnų veiklos grupės specialistė Rita Dainovskienė abiturientų išsisukinėjimams nepasidavė.

"O kaip man žinoti, kur yra mokyklos teritorijos riba?" – teisinosi Vytautas. "O apie tai, kad galima iš viso nerūkyti nepagalvojate?" – pildydama kvietimą apsilankyti Justiniškių policijos nuovadoje teiravosi policijos pareigūnė.

Rokas ir Vytautas jai klusniai pateikė vairuotojų pažymėjimus ir pasakė adresus. "Ką gi, teks surasti laiko atvykti", – mandagiai, su šypsena sakė Rokas. "O kokios sankcijos gresia?" – mažumėlę sunerimęs pasiteiravo Vytautas.

Už nepaisymą rūkyti mokyklos teritorijoje gimnazistams teks pakloti 20–50 litų. Jų bičiuliams, rūkiusiems policijos pareigūnų akyse, tačiau ne mokyklos, o už kelių metrų esančiame daugiabučio kieme, nuobaudos negrėsė.

Neišmano, kaip kovoti

"Sietuvos" vidurinės mokyklos teritorijoje buvo pričiupti keturi rūkantys moksleiviai. "O ne, ir vėl. Koks ten jūsų kabinetas? Aštuntas?" – šypsojosi abiturientas Dimitrijus. Už tą patį pažeidimą jis bus baudžiamas jau antrąkart. Šįkart vaikinui grės didesnė nei minimali 20 litų bauda.

"Eisime kartu į banką", – draugams mirksėjo Dimitrijus. Pareigūnų vizitas jam kėlė daugiau juoką nei nepatogumą. Tėvai esą vis tiek žino, kad jis rūko. "Nuo šiol rūkysime automobilyje, juk tai bus ne mokyklos teritorija, o privati nuosavybė", – išeitį pasiūlė Dimitrijus.

Taikos pagrindinėje mokykloje pažeidėjų neužfiksuota. Neapsikentusi aplinkinių daugiabučių namų gyventojų skundų dėl žalingų vaikų įpročių mokyklos administracija nusprendė imtis sankcijų – mokykla užrakinta net per pertraukas.

Mokyklų vadovai sako neišmanantys, kaip kovoti su jaunimo rūkymu. 16–18 metų moksleiviai už taisyklių laužymą atsako patys. Prasižengus jaunesniems – informuojami tėvai. Tačiau tai problemų iš esmės nesprendžia.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų