Bazilijonų ansamblyje apgyvendinta beveik 90 ukrainiečių

  • Teksto dydis:

Vilniaus arkivyskupijai priklausančiose buvusio Bazilijonų vienuolyno patalpose Aušros vartų gatvėje per pastarąsias dvi dienas priimti 86 Ukrainos karo pabėgėliai.

Kaip anksčiau skelbta, pabėgėliai apgyvendinami ir Vilniaus arkivyskupijos viešbutyje „Domus Maria“.

Iš Aušros vartų gatvės per architekto J. K. Glaubico projektuotus barokinius vartus patenkama į Vilniaus Bazilijonų vienuolyno ansamblį. Šiomis dienomis ansamblyje vis garsiau skamba ukrainiečių kalba ne tik dėl bažnyčioje vykstančių pamaldų ukrainiečių kalba, bet ir dėl apsigyvenusių karo pabėgėlių ukrainiečių.

Jau keletą metų į ansamblyje esančią Švč. Trejybės bažnyčią melstis renkasi ukrainiečiai katalikai. Čia tarnauja iš Ukrainos atvykę kunigai vienuoliai – bazilijonai. Tai vienintelė katalikų šventovė Lietuvoje, kurioje meldžiamasi tik ukrainiečių kalba. Bažnyčioje vykstančios graikų apeigų katalikų (unitų) pamaldos kiek skiriasi nuo įprastų (lotynų apeigų) pamaldų Lietuvoje.

Šį sekmadienį Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčioje šv. Mišiose bus pašventinta stebuklingoji Vilniaus Dievo Motinos ikona. Pamaldose dalyvaus ir pamokslą sakys vysk. Arūnas Poniškaitis.

Iš Ukrainos į Vilnių atvykę graikų apeigų katalikai kviečiami melstis Švč. Trejybės bažnyčioje, o lotynų apeigų katalikai šv. Mišiose rusų kalba laukiami Šv. Kazimiero bažnyčioje sekmadieniais 9 val.

„Vienykimės maldoje su visais ukrainiečiais. Kreipkime Dievui savo maldas už taiką, kad Rusijos pradėtas karas Ukrainoje kuo greičiau liautųsi. Palaikykime pas mus atvykusius žmones, kad jie kuo greičiau galėtų jaustis oriai ir saugiai“, – ragina Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas.

Kaip primenama Vilniaus arkivyskupijos pranešime, kurį laiką Bazilijonų vienuolyno ansamblio patalpose veikė viešbutis. Dėl karo vis didėjant pabėgėlių srautams, Vilniaus arkivyskupija viešbučio patalpas skyrė ukrainiečių apgyvendinimui.

Jų pritaikymu būtiniausioms pabėgėlių reikmėms pasirūpino pasaulinės katalikiškos organizacijos „Kolumbo riteriai“ nariai Lietuvoje. Per porą dienų organizacijos atstovai apgyveno 86 karo pabėgėlius, liko vos kelios laisvos lovos.

Ukrainiečiai, gyvendami greta Švč. Trejybės bažnyčios, kurioje pamaldose skamba ukrainiečių kalba, turės galimybę susitikti su savo tautiečiais kunigais dvasinio pokalbio, užsukti į bažnyčią maldai.

„Kolumbo riteriai“ rūpinasi ir apgyvendintų pabėgėlių maitinimu bei siekia padėti kitais praktiniais klausimais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių