Pereiti į pagrindinį turinį

Bendrijos steigimas sukiršino kaimynus

2010-06-12 15:15
Nauda: gyventojai mano, jog bendrijų steigimo bumas susijęs ir su tuo, kad jos tampa pelninga darboviete pirmininkams.
Nauda: gyventojai mano, jog bendrijų steigimo bumas susijęs ir su tuo, kad jos tampa pelninga darboviete pirmininkams. / "Shutterstock" nuotr.

Neskaidrus bendrijos steigimas sukiršino sostinės Švyturio gatvės 25 numeriu pažymėto namo gyventojus. Kaimynai skilo pusiau: vieni pasisako už bendrijos steigimą, kiti tam priešinasi.

Dokumentų nepateikia

Namo gyventoja ponia Liubovė sakė, kad tie, kurie nenori bendrijos, nėra kategoriškai prieš ją nusiteikę. Tačiau žmonės bijo būti apgauti ir įžvelgia klastą. Įtarimų kelia bendrijos iniciatorių vengimas atversti visas kortas.

Gyventojų susirinkimas šaukiamas jau pirmadienį, tačiau ponia Liubovė tikino, kad bendrijos steigimo įstatų ir sąlygų ji nėra regėjusi. Pagal Bendrijų įstatymą visi dokumentai namo bendraturčiams turi būti pateikti likus ne mažiau nei dviem savaitėms iki bendrijos steigimo susirinkimo.

"Pagal įstatymus kiekvienas žmogus turi teisę susipažinti su bendrijos steigimo dokumentais, tačiau jų mums niekas nepateikė. Todėl mes nieko nesuprantame ir bendrijai priešinamės. Name gyvena daug pensinio amžiaus žmonių. Jų pajamos mažos, todėl prieš bendrijos steigimą kaimynai nori apskaičiuoti, ar jiems tai finansiškai apsimoka", – kalbėjo ponia Liubovė.

Naudojasi patiklumu

Bendrijos nepageidaujantiems gyventojams į pagalbą stojo teisininkas Mindaugas Steponavičius. Jis konstatavo, kad pirmadienį gyventojų susirinkime bendrijos steigimo klausimas negali būti sprendžiamas, nes buvo pažeista bendrijos steigimo procedūra.

"Įstatymo leidėjas yra numatęs būtinybę informaciją gyventojams pateikti likus dviem savaitėms iki šaukiamo susirinkimo, kad žmonės galėtų susipažinti su bendrijos valdymo forma, apsvarstyti pranašumus ir trūkumus. Šiuo atveju yra per daug skubos. Bendrijos steigimo idėja stumiama buldozerio principu. Gyventojams privalo būti pateikta elementari informacija: kiek kainuos bendrijos steigimo dokumentai, registracija ir kt.", – aiškino M.Steponavičius.

Jis pasakojo, kad steigdami bendrijas suinteresuoti asmenys dažnai naudojasi gyventojų, ypač senyvo amžiaus, patiklumu. "Žmonėms pasakojama, kad įsteigus bendriją viskas bus daug pigiau, mažesni mokesčiai. Tačiau netrukus gyventojai gauna sąskaitą už bendrijos dokumentų registravimą ir pan. Apmokėję sąskaitas žmonės jaučiasi apgauti ir nuvilti, o kelias atgal labai sudėtingas. Bendriją daug paprasčiau įsteigti nei ją panaikinti. Tai padaryti įmanoma tik per teismus", – pasakojo M.Steponavičius.

Trūksta viešumo ir aiškumo

M.Steponavičiaus patirtis byloja, kad bendrijos steigimo procedūrų pažeidimų yra apstu. Problema ta, kad valstybės institucijos steigimo proceso neprižiūri ir nekontroliuoja, kaip jos kuriasi, ar nepažeidžiamos bendrijos narių teisės. Bėdų netrūksta ir vėliau.

"Kiek girdėjau, Švyturio gatvės 25 namo gyventojai bendrijos nori, nes ketina renovuoti namą. Tačiau ne visi žmonės išgali prisiimti renovacijos išlaidas. Pensininkai nemano, kad renovacija jiems apsimoka. Sklinda kalbos, kad bendrijos steigimo iniciatoriai turi asmeninių interesų, nes yra susiję su statybų bendrovėmis. Nepatikrinau, ar tai faktas, ar tik prielaidos. Tačiau tokios interpretacijos rodo, kad bendrijos steigimui trūksta skaidrumo, viešumo ir aiškumo", – kalbėjo gyventojus konsultuojantis teisininkas M.Steponavičius.


Komentaras

Kęstutis Karosas

Savivaldybės Komunalinio ūkio departamento Energetikos ir statinių skyriaus vedėjas

Skundų dėl bendrijų įkūrimo ir veiklos sulaukiame bent penkių per mėnesį. Ir šiandien buvo atėjusios moterys. Iš jų pasakojimo matyti, kad bendrijos įkūrimas buvo neaiškus.

Dažniausiai būna taip, kad į steigiamąjį susirinkimą nesusirenka reikiamas skaičius žmonių. Parašai renkami einant per butus. Ne visi įsigilina, ką pasirašo. Gyventojai per atsainiai žiūri, o paskui skundžiasi. Niekas, jei ne jie, bendrijos steigimo proceso nesukontroliuos. Tai savanoriškas gyventojų jungimasis, niekas jų netempia ir neprievartauja. Kita vertus, notaras, tvirtindamas parašus, nežino, kad iš gyventojų jie surinkti apgaule, pažeidžiant procedūras. Registrų centras registruoja tik faktą.

Panaikinti bendriją labai sudėtinga. Problemų kyla ir dėl renovacijos. Samdomos įmonės, kurios darbus atlieka didesnėmis nei rinkos kainomis. Kas tuo suinteresuotas? Kyla įtarimų, kad bendrijos valdytojas, bet tai įrodyti labai sunku.


Bendriją įsteigė apgaule

Komplikuotų bendrijų steigimo atvejų Vilniuje – ne vienas. Rašėme, kad bendrijos steigimas Perkūnkiemio gyventojams apkartino visą praėjusių metų vasarą. Parašai dėl bendrijos steigimo iš gyventojų buvo išvilioti apgaule.

Prieš bendrijos steigimo susirinkimą gyventojai nebuvo supažindinti su įstatais. Lapai, kuriuose buvo siūloma pasirašyti, buvo nesunumeruoti ir be antraščių, o informacija, dėl ko pasirašoma, buvo nurodoma tik pirmame lape. Kiti lapai buvo tiesiog susegti "krokodilu". Susirinkimas vyko vakare, kai jau buvo tamsu. Kieme nedegė žibintai. Žmonės pasirašinėjo pasišviesdami žiebtuvėliu. Viskas vyko labai greitai, nespėjus net įsigilinti.

Netrukus paaiškėjo, kad asmuo, kuris buvo nurodytas kaip 18-o namo bendrijos steigėjas, apie tai nieko nenutuokia. Supratę klastą žmonės siekė atsiimti savo parašus ir sustabdyti bendrijos steigimo procedūrą. Tačiau tai padaryti kur kas sudėtingiau nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Į pagalbą pasitelkti teisininkai. Po konsultacijos su jais buvo suorganizuotas parašų atsisakymas notarų biure. Perkūnkiemio gyventojai šventė pergalę. Tačiau netrukus gavo smūgį iš pasalų. Netrukus jie rado skelbimus, jog bendrija vis tiek įsteigta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų