Pereiti į pagrindinį turinį

"BMS megapolis" nė nesiruošia užsidaryti

2009-12-08 00:59
Mįslė: "BMS megapolis" bankrutavo, bet kelios jo parduotuvės vėl veikia.
Mįslė: "BMS megapolis" bankrutavo, bet kelios jo parduotuvės vėl veikia. / Tomo Raginos nuotr.

Teismo leidimą išparduoti likusias prekes gavęs bankrutavęs elektronikos prekybos tinklas "BMS megapolis", regis, nė nesiruošia užsidaryti.

Tinklas turi naują interneto svetainę, naujus planus, o kai kur – ir naujus šeimininkus.

Užkliuvo mokesčių inspektoriams

Dienraščio žiniomis, pamažu atgyjantis "BMS megapolio" tinklas kelia didelių įtarimų Valstybinei mokesčių inspekcijai. Įtariama, kad buvęs informacinių technologijų rinkos milžinas apsukriai išskaidė savo veiklą ir tokiu būdu nuo valstybės bei kitų kreditorių sėkmingai "paslėpė" nemažai turto. Negana to, tinklas ne tik dirba toliau, bet netgi pamažu plečiasi.

Tikėtina, kad "BMS megapolio" tinklas pamažu virsta neįprastu mokestiniu feniksu. Mat teismas leido laikinai atidaryti tik dvi tinklo parduotuves – sostinėje, Laisvės pr. 2, ir Kaune, Savanorių pr. 301, o veikia trys tinklo parduotuvės. Atgijusio "BMS megapolio" gretas papildė parduotuvė sostinės prekybos centre "Panorama". Šios parduotuvės darbuotojas dienraščio žurnalistui teigė, esą jo darbovietė su BMS neturi nieko bendra. Neva pagal franšizės sutartį tik naudojamasi "BMS megapolio" prekės ženklu, o parduotuvę valdo visiškai kita bendrovė.

Neoficialiomis dienraščio žiniomis, mokesčių inspektoriai įtaria, kad perskirstant turtą prieš bankrotą dalyvavo ir tinklą valdančios bendrovės "Computer Data International" (CDI) partneriai, kuriems taip sudarytos galimybės tęsti BMS veiklą. Stebimi ir kai kurių buvusių tinklo darbuotojų veiksmai – gali būti, kad per juos kuriami feniksai, perimantys tinklo veiklą. Mokesčių inspekcijos atstovai šios informacijos nepatvirtino ir nepaneigė.

Kam tiek prekės ženklų?

Nors CDI bankrutuoja su visu BMS tinklu, jo prekės ženklai nepriklauso šiai bendrovei. Visas teises į "BMS megapolio" ir kitus vardus turi bendrovė BMS grupė, registruota tame pačiame pastate, kaip ir CDI, kurios tas pats direktorius – Artūras Afanasenka.

Teismo sprendimu, didžiosios dalies BMS prekės ženklų teisės buvo apribotos. Tačiau, kaip rodo Valstybinio patentų biuro duomenys, BMS grupei be jokių ribojimų priklauso prekės ženklai "BMS express", "BMS megapolis draugas" ir "BMS expert", kuriuose išlaikyta visiems žinoma pagrindinio BMS prekės ženklo stilistika.

Dar vieną keistenybę galima pastebėti prekybos tinklo interneto svetainėje. Ankstesnio adreso bms.lt nebeliko, jis netgi nebepriklauso nei CDI, nei BMS grupei. Tačiau šį adresą įsigijo bendrovė "Comprenta". Ji įsteigta tik rugsėjį, o registruota Kaune adresu Savanorių pr. 271.

Dabar savo veiklai "BMS megapolis" naudoja kitą interneto svetainę – bmsmegapolis.eu. Joje nurodytos visos tinklo parduotuvės, įskaitant ir pagal franšizės sutartį veikiančią parduotuvę "Panoramoje". Tinklalapyje nurodoma, kur galima įsigyti prekių, taigi parduotuvių katalogai veikiausiai vis dar veikia pagal bendrą sistemą, sukurtą "BMS megapolio" tinklui.

Nesupranta įtarimų

Bankrutuojančios CDI ir veikiančios BMS grupės vadovas A.Afanasenka dienraščiui teigė nesuprantąs, kuo jo vadovaujamų įmonių veikla galėjo užkliūti mokesčių inspektoriams. Pasak jo, įmonių pertvarka vyko 2007 m., kai apie bankrotą niekas net negalėjo pagalvoti, o bankrutuojanti CDI niekuomet nebuvo BMS prekės ženklo savininkė.

Verslininkas užsiminė, kad netrukus gali atsirasti ir daugiau veikiančių "BMS megapolio" parduotuvių.

Beje, vyras kiek sutriko paklaustas, iš kur "Panoramoje" veikiantis "BMS megapolis" gauna prekių. "Nežinau... jie turbūt iš įvairių šaltinių jų gauna", – sakė A.Afanasenka. Šioje parduotuvėje platinamos prekės apdulkėjusios, matyti, kad jos ilgai gulėjo sandėliuose. Ant kai kurių prekių dėžių aiškiai matyti, kad jas užsakė "BMS megapolis".

Pabėgo iš Kauno

Dienraščio žiniomis, vasarą "BMS megapolis" buvo ne tik pervadintas į CDI.

Pakeistas ir bendrovės registracijos adresas – tinklo šeimininkai prieš pat bankrotą formaliai persikėlė iš Kauno į Vilnių. Sykiu atliktas dar vienas manevras – nuo liepos vidurio ši bendrovė yra ne Kauno, o Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos jurisdikcijoje. BMS šeimininkų veiklą kontroliavę mokesčių specialistai liko Kaune.

Šių permainų A.Afanasenka negalėjo pakomentuoti. "Tai buvo akcininkų sprendimas", – sakė jis. Beje, ilgametis BMS tinklo vadovas užsiminė galintis netrukus pasitraukti iš BMS grupės ir CDI.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų