Pereiti į pagrindinį turinį

Botanikos sode - vardiniai suoleliai

2010-10-09 06:59
Reikšmės: suoleliai VU Botanikos sode simbolizuoja laimę, draugystę, pagarbą, kartais netektį.
Reikšmės: suoleliai VU Botanikos sode simbolizuoja laimę, draugystę, pagarbą, kartais netektį. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Inicialais medžio drevėse ar ant pastatų įsiamžina nebent paaugliai. O estetiką vertinantys vilniečiai savo pėdsakus palieka Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sode statydami vardinius suoliukus.

A.Puškino laikų dvasia

Vaikštinėjant po rudenišką VU Botanikos sodą Kairėnuose akis kliūva už grakščių medinių suolelių. Jie išbarstyti po visą senojo dvaro parko teritoriją: stūkso tai eglės paunksnėje, tai tvenkinių pašonėje. Vieni glaudžiasi prie sode išklotų takelių, kiti slepiasi atokiai – medžių tankmėje.

Smalsiam lankytojui norisi prieiti prie kiekvieno ir patyrinėti. Stilingi. Kuklūs. Nepretenzingi. "A la Puškino laikų", – nusijuokė VU Botanikos sodo mokslo darbuotoja daktarė Silva Žilinskaitė.

Tačiau smalsuolius dažniausiai domina ne suolelių forma, o lentelė, pritvirtinta prie jų atkaltės. Kiekvienas užrašas joje – tai skirtinga istorija.

Susibėga per Povilines

Priežastys, kodėl žmonės VU Botanikos sode stato vardinius suolelius, pačios įvairiausios: laimė, draugystė, pagarba, o kartais – netektis.

"Štai šis suolelis atsirado prieš mėnesį. Čia liūdnas atvejis – taip įprasmintas žuvusio brolio atminimas", – pasakojo S.Žilinskaitė. Per Vėlines prie "In Memoriam" suolelių paprastai spragsi žvakių liepsna.

Bent keli vardiniai suoleliai dedikuoti profesoriams – žymiam hidrologui Antanui Barisui, geografui Alfonsui Basalykui. Buvę studentai už nuoširdžią globą dėkoja šviesaus atminimo profesoriui Povilui Snarskiui.

"Kasmet per Povilines prie šio suolelio susirenka buvę profesoriaus auklėtiniai – dabar jau patys garbaus pensinio amžiaus žmonės. Pasišnekučiuoja, pasidalija prisiminimais, pavaikštinėja. Labai graži tradicija", – suolelio istoriją pristatė S.Žilinskaitė ir džiaugėsi, kad vardiniai suoleliai supina žmonių gyvenimus, priverčia juos dažniau susibėgti, sugrįžti į VU Botanikos sodą.

Reklamos nereikia

Peržygiavus liepų alėją ir pasukus dešiniau kiurkso suolelis, o užrašas jo lentelėje ragina: "Prisėskim ir paplepėkim." Šį vardinį suolelį užsakė keturios draugės.

"Šis man labai patinka. Toks su šarmu", – šypsojosi S.Žilinskaitė ir nusivedė prie senelių dovanos anūkams. "Ožiukams sėdėti griežtai draudžiama", – rašoma lentelėje ant suolo.

"Žmonės atvyksta, pasivaikščioja, pamato ir taip pat užsimano. Mes galimybės įsigyti vardinį suolelį nereklamuojame, o ir prie svečių nesikabinėjame, neįpiršinėjame. Žmonės iš lūpų į lūpas sužino. Štai abiturientai išleistuvių proga dedikavo suolelį mokyklai. Savo suolą parke turi Bernardinų bažnyčios tikintieji. Gailestingumo bažnyčios kunigas prieš porą metų suolelį skyrė krikščionių vienybei, – vardijo S.Žilinskaitė. – Kad žinotumėte, kiek įdomių žmonių per tuos suolelius sutikau!"

Žvilgsnis į princo medį

Palikti savo pėdsaką įsiamžinant VU Botanikos sode tapo populiaru ir tarp verslo įmonių, įvairių organizacijų.

Švęsdami dešimties metų veiklos Lietuvoje jubiliejų Didžiosios Britanijos prekybos rūmai taip pat neatsispyrė pagundai įsigyti suolelį.

"2006 m. per Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos vizitą karalienės Elžbietos II vyras princas Philipas lankėsi mūsų sode ir pasodino medį. Todėl prekybos rūmų atstovai pageidavo, kad paskirtume suoliukui vietą ten, iš kur tas medis matytųsi", – prašymą prisiminė S.Žilinskaitė.

Vardinius suolus vilniečiai dovanoja ir reikšmingų gyvenimo švenčių proga – sveikindami su krikštynomis ar vestuvėmis. "Salomėjos ir Miko bei kitų pusbrolių ir pusseserių susitikimų vieta", – skelbia naujausias Botanikos sodo senojo dvaro parke pastatytas suolelis. Jis atsirado lygiai prieš savaitę – praėjusį šeštadienį. Tai – dvyliktas vardinis suolelis, pastatytas šiemet.


Idėja – iš Anglijos

X VU Botanikos sode šiuo metu yra 30 vardinių suolelių. Tačiau iš viso Vilniuje jų – 32, mat du stovi Vingio parke, kur ir prasidėjo ši tradicija.

X Vardinių suoliukų idėją VU Botanikos sodo draugų klubo narė Loreta Musanja parsivežė iš Anglijos. Pirmieji suoliukai Vingio parke buvo pastatyti 2002 m. Tačiau netrukus klubas persikraustė į VU Botanikos sodą ir tradiciją tęsė jame.

X Vardinį suoliuką galima įsigyti už maždaug 450 litų. Vietos esą užtektų visiems norintiems. "Juk čia 200 ha žemės! Jei netilpsime senojo dvaro parke, kelsimės į kitas sodo erdves. Tik tada suoliukai bus kitokio dizaino, kad atitiktų laiko dvasią", – perspektyvą brėžė S.Žilinskaitė.


Didžiausias Lietuvoje

VU Botanikos sodas įkurtas 1781 m. Per daugiau nei pusantro šimto metų gyvavimo laikotarpį sodas tapo neatsiejama VU dalimi. Istorinės aplinkybės lėmė, kad Botanikos sodas net keletą kartų kėlėsi iš vienos vietos į kitą, o dabartiniu metu disponuoja dviem žemės plotais (Vingio parke ir Kairėnuose). Šiuolaikinis VU Botanikos sodas – ne tik didžiausias Lietuvoje, bet ir turtingiausias augalų kolekcijų. Čia auginama apie 10 tūkst. pavadinimų augalų, priklausančių 190 šeimoms, 886 gentims.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų