Buvusiai Profsąjungų rūmų savininkei nepavyko prisiteisti virš 4 mln. eurų žalos

Buvusiai dabar jau nugriautų Profsąjungų rūmų Vilniuje savininkei bendrovei „VIPC Vilnius“ nepavyko iš miesto savivaldybės ir Nacionalinės žemės tarnybos prisiteisti 4,3 mln. eurų žalos už neva per ilgai savivaldybės neperimtą pastatą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) gegužės 17 dieną bylą nutraukė. Jo teigimu, jau yra priimtas ir įsiteisėjęs teismo sprendimas kitame panašiame ginče.

„Pareiškėja („VIPC Vilnius“ – BNS) prašo priteisti skirtumą tarp 2014 ir 2018 metais nustatytų pastato rinkos verčių kaip žalos atlyginimą, o administracinėje byloje 2017 metais prašė priteisti pastato 2014 metais nustatytą rinkos vertę, tačiau, teismo vertinimu, tai nėra aplinkybė, sudaranti pagrindą laikyti abu skundus netapačiais, kadangi žalą abiem atvejais pareiškėja sieja su pastato verte, tik šioje byloje ją apskaičiuojant kitokiu būdu – kaip skirtumą tarp nustatytų verčių,  – rašoma teismo nutartyje. 

2017-ųjų spalį VAAT atmetė „VIPC Vilniaus“ bankroto administratoriaus pretenzijas savivaldybei bei valstybei – tuomet jis siekė prisiteisti 12,1 mln. eurų žalos bei 5 proc. metų palūkanų.

Beveik 10,5 tūkst. kv. metrų ploto pastatą V. Mykolaičio-Putino g. 5 sostinės savivaldybė už 5,996 mln. eurų perėmė 2019-ųjų viduryje. Vilniaus apygardos teismas 2019 metų birželį nusprendė, kad už jį turi būti sumokėta 7,781 mln. eurų – 1,785 mln. eurų daugiau.

Šį teismo sprendimą savivaldybė ginčijo, tačiau Apeliacinis teismas 2020-ųjų gegužę jos skundą atmetė. Nesėkmingai pabandžiusi sustabdyti pinigų mokėjimą bei gavusi antstolio raginimą savivaldybė 1,785 mln. eurų pervedė tik 2020 metų spalį.

Buvę Profsąjungų rūmai ant Tauro kalno nugriauti 2019 metų pabaigoje. Tai padaryta teritorijoje planuojant statyti 52 mln. eurų vertės Nacionalinę koncertų salę.

Socialistinio istorizmo stiliaus Respublikiniai profsąjungų kultūros rūmai duris atvėrė 1963 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių