COVID-19 iššūkiai Vilniuje: didinamas koronavirusui gydyti skirtų lovų rezervas

  • Teksto dydis:

Ekspertams ir toliau prognozuojant sergančiųjų koronavirusu skaičiaus augimą, fiksuojant daugiau nei anksčiau hospitalizuojamų ligonių ir mirčių, Vilnius visus resursus skiria didinti šių ligonių gydymui skirtų vietų kiekį. Taip pat svarstomi alternatyvūs laikinosios ligoninės sukūrimo variantai, informuoja Vilniaus savivaldybė.

Didesnis lovų rezervas VMKL ligoninėje

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (Antakalnio g. 124) šią savaitę gydomų sergančiųjų skaičius nuolat gerokai viršija 100. Pacientus į atraminę ligoninę siunčia pagrindinis regiono centras –  Santaros klinikos. Šiandien VMKL gydomi 155 pacientai. Deguonies tiekimu aprūpintų ligoninės lovų skaičių padidinus iki 192 – ir tai yra didžiausias COVID-19 gydymui skirtų lovų skaičius vienoje įstaigoje. Laisvų vietų kol kas yra daugiau nei 30, tačiau ši situacija gali greitai pasikeisti.

COVID-19 ligonių gydymui šiuo metu pritaikomi VMKL ligoninės skyriai Antakalnio g. 57. Planuojama, kad jau savaitgalį priimti pacientus bus parengtas specialiai pertvarkytas dienos chirurgijos skyrius, kuriame yra 20 lovų. Saugant nuo viruso pasklidimo kitus pacientus, ligoninėje rūpinamasi įsigyti tunelį infekuotųjų pervežimui.

Antakalnio g. 124 ir Antakalnio g. 57 (viename iš dviejų Antakalnio g. 57 esančių pastatų) koronavirusu sergantiems ligoniams nuo rytojaus bus skirtos iš viso 212 lovų, o atsiradus poreikiui šiuose kompleksuose numatyta galimybė įrengta iš viso 472 lovas. Įrengti COVID-19 vietų neplanuojama tik viename pastatų esančiuose Vaikų ligų ir Akušerijos bei ginekologijos skyriuose – jie tęs savo darbą.

Į VMKL Vilniaus miesto savivaldybė šiandien pristatė pacientams reikalingų asmens higienos priemonių – dauguma ligonių čia patenka be asmeninių daiktų: puodelių, dantų šepetėlių ar pastos.

Personalo trūkumas

Viena didžiausių besitęsiančių problemų – pakankamo personalo skaičiaus užtikrinimas. Ši problema auga dėl trumpesnių medikų darbo pamainų ir itin išaugusio nedarbingumo pažymas turinčių medikų kiekio – per praėjusią parą VMKL tokių padaugėjo net pusšimčiu, vadovybei informavus dėl numatomo darbuotojų perkėlimo į COVID-19 gydymui skirtus skyrius. Tik 20 gydytojų ir slaugytojų negali dirbti dėl būklės, susijusios su koronavirusu.

Problema sprendžiama Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva sutarus ieškoti pagalbos pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigose. 51 įvairaus lygio – nuo gydytojų iki slaugytojų padėjėjų – darbuotojų prie VMKL komandos prisijungs iš poliklinikų, Vilniaus kolegijos ir Vilniaus universiteto. 

COVID-19 slaugos ligoninės

M. Marcinkevičiaus ligoninėje šiuo metu deguonies terapiją galėtų gauti 70 pacientų. Radus maksimaliai tinkamą vietą papildomoms skysto deguonies talpykloms ligoninės kieme įrengti, pradedami darbai, ir po mėnesio ligoninėje jį bus galima tiekti 120-čiai pacientų. 

Šiuo metu palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančios įstaigose jaučiamas personalo trūkumas, viena iš priežasčių, kurios jį lemia, yra išskirtinis, 20 dienų, izoliacijos terminas COVID-19 susirgusiems įstaigos darbuotojams. Atsižvelgiant į tai, Vilniaus miesto savivaldybės administracija kreipėsi į LR sveikatos apsaugos ministeriją, prašydama sutrumpinti darbuotojų, sirgusių lengva COVID-19 forma, izoliacijos terminą.

Laikinoji ligoninė

Vilniaus miesto savivaldybė pradėjo svarstyti alternatyvų variantą laikinosios ligoninės sukūrimui, vietoje „Litexpo“ įrengiant laikiną ligoninę VMKL teritorijoje. Tokie svarstymai atsirado dėl „Litexpo“ pasiūlytos mėnesinės nuomos kainos, kuri savivaldybei yra per didelė.

Problemos dėl COVID-19 atvejų švietimo sistemoje

Lopšelius ir darželius Vilniuje lanko šiek tiek daugiau nei 17 tūkst. vaikų. Šiuo metu izoliacijoje yra 69 grupės 37 skirtinguose lopšeliuose-darželiuose.

Vilniaus miesto švietimo įstaigose (bendrojo ir ikimokyklinio ugdymo) saviizoliacijoje šiuo metu 354 moksleiviai ir 202 serga COVID-19. Saviizoliacijoje taip pat yra 473 šių įstaigų darbuotojai, dar 186 darbuotojai serga COVID-19.

COVID-19 testavimas

Kaip ir ankstesnę savaitę, mobiliame punkte eilių nėra. Per dieną gali čia gali būti ištirti 1100 žmonių, prireikus šis skaičius galėtų būti nedelsiant dviem šimtais padidintas. 

Mobiliame punkte (V. Gerulaičio g. 1) šią savaitę tiriami ir savaitgalį vyksiančio Europos krepšinio čempionato atrankos turnyro dalyviai (Čekijos, Danijos, Belgijos, Lietuvos rinktinės).

Mobilaus punkto veiklą V. Gerulaičio g. 1 koordinuojantis Vilniaus visuomenės sveikatos biuras atkreipia dėmesį neturintis jokios informacijos apie šią savaitę parlamentarams tirti prie Seimo įrengtą punktą.

Jau daugiau nei 2 savaites dalis Vilniaus miesto savivaldybės Klientų aptarnavimo skyriaus darbuotojų savanoriauja Karštojoje linijoje 1808. Nuo šios savaitės prisijungė ir SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Klientų aptarnavimo padalinio kolegos. Tenka ne tik registruoti tyrimui dėl koronaviruso, bet ir klausytis nusiskundimų, kad sunku prisiskambinti šeimos gydytojui, kad darbdaviai reikalauja „atnešti“ neigiamą COVID testo rezultatą (kitaip neleidžia grįžti prie darbo),  dėl galimybės sutrumpinti saviizoliaciją, kas ir kaip turi patvirtinti pasveikimo faktą, kas išduoda tyrimo pažymas anglų kalba išvykstantiems į užsienį ir t.t.

Pagalba senjorams

Sudėtingu karantino metu sostinė vėl teikia pagalbą senjorams – bendradarbiaujant su „Maisto banku“, pasitelkus savanorius, tiesiai į namus senoliams pristatomi maisto paketai. Šiandien šios paramos gavėjų sąraše yra 87 vilniečiai. Iki pat Kalėdų sunkiai išgyvenantys, vieniši ir be pagalbos likę senjorai Vilniuje gali kreiptis dėl pagalbos tel. 1664. Savanoriai atgabens po maisto paketą kas dvi savaites.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių