Pereiti į pagrindinį turinį

Dailininkų siekis – jungtuvės su humanitarais

2009-02-19 09:00
Dailininkų siekis – jungtuvės su humanitarais
Dailininkų siekis – jungtuvės su humanitarais / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Raimundas Žiupka

Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakultetas (VDA KDF) prašosi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) prieglobsčio. Fakulteto vadovai įsitikinę, kad tokios reformos pliusų būtų daugiau nei minusų.

Nori jungtis su VDU

VDA senatas vakar svarstė VDA KDF tarybos prašymą leisti fakultetui jungtis su VDU Menų fakultetu. Didžioji dalis senato narių ragino kauniečius neskubėti. "Neaiški aukštojo mokslo reforma, neaišku, koks bus naujasis Aukštojo mokslo įstatymas. Be to, reikia atsižvelgti ir į studentų interesus. Juk jie įstojo į akademiją, o baigtų visai kitą aukštąją mokyklą", – senato narių išsakytus greitos reorganizacijos minusus vardijo VDA rektorius Adomas Butrimas.

"Tokia nuomonė suprantama žvelgiant iš akademijos pozicijų – sumažės studentų, programų, nuskurs ir materialinė bazė. Tačiau suvokimas, kad permainų laikas ateina, senate yra", – po senato posėdžio sakė VDA KDF dekanas Raimundas Žiupka.

"Klausimus, susijusius su akademijos struktūriniais pokyčiais, sprendžia VDA taryba. Jai bus pateiktas senate vykusių diskusijų protokolas ir taryba spręs, pritarti tokiam kauniečių norui, ar ne", – planavo VDA rektorius Adomas Butrimas.

Baiminasi visiško išnykimo

400 studentų turinčio VDA KDF atstovai pripažino galimybę šlietis prie VDU, kur mokosi 9000 studentų, ėmę svarstyti nerimaudami, kad fakulteto iš viso nebeliks.

"Kaunas visada turėjo universitetinį dailės ugdymo židinį. Atrodo logiška, kad ir toliau taip turėtų būti. Dabar fakultete bijomasi, kad jis gali iš viso nunykti", – sakė R.Žiupka.

Kita jungimosi prie didesnės akademinės įstaigos svarstymų priežastis buvusi vykstanti aukštojo mokslo reforma. "Dabar mes praktiškai dubliuojame Vilniuje siūlomą programą. Rengiamas naujas Aukštojo mokslo įstatymas, numatantis studento krepšelio principą. Siūlydami tas pačias programas, mes su Vilniumi konkuruoti negalėsime", – sakė dekanas.

Jo teigimu, jei, fakultetui prisijungus prie VDU, atsirastų dvi skirtingos universitetinės menų mokyklos, kurios tarpusavyje galėtų konkuruoti, menus ketinantis studijuoti jaunimas turėtų daugiau pasirinkimo galimybių.

R.Žiupka pripažino, kad iki šiol vykusiuose neoficialiuose VDA KDF ir VDU vadovų susitikimuose tartasi ir dėl specialybių, kurios turėtų išlikti, sąrašo.

"Specialybės kol kas liktų tos pačios. Šiame etape tai yra mūsų sąlyga – kad išliktų tos aštuonios specialybės, kurių studentus mes rengiame. Tai tapyba, skulptūra, grafika, architektūra, keramika, tekstilė, stiklas ir dizainas", – vardijo dekanas.

Kaip fakulteto prisijungimo prie universiteto pliusas įvardijama tai, kad išaugtų studentų galimybės rinktis specialybę po pirmųjų studijų metų. "Toks apsisprendimas būtų natūralesnis nei dabar, kai studentas praktiškai iš anksto turi žinoti, kokią specialybę jis nori studijuoti. Dabar galimybės studijų metu keisti studijų programą lyg ir nėra", – pripažino R.Žiupka.

Pasigenda Vilniaus dėmesio

Prieš keletą metų VDA KDF perėmė buvusias Kauno psichiatrijos ligoninės patalpas Muitinės gatvės 2-ajame name. Tam, kad nugyventas pastatas būtų pritaikytas mokymo reikmėms, reikia milijoninių investicijų. "Akademija pati turi stambių projektų, ir mūsų poreikiai vis atsiduria tolesnėje eilėje. Tapę VDU padaliniu, tikimės, sparčiau sutvarkytume šį pastatą nei dabar, būdami per 100 km nuo Akademijos", – vylėsi R.Žiupka.

Kalbinti VDA KDF atstovai neslėpė: Kauno dailininkų norą šlietis prie humanitarų kalvės sustiprino ir ne itin glaudūs ryšiai su sostine. "Paramos, tiesioginės pagalbos iš Vilniaus ne visada sulaukiame. O priimdami studentus jaučiame tam tikrą konkurenciją", – prisipažino dekanas.

"Esame toliau nuo Vilniaus, jis mums per daug dėmesio nerodo. Ir stažuotėmis, mainų programomis vilniečiai naudojasi labiau. Mes daug ką turime daryti pasinaudodami savo ryšiais. Esame truputį šone nuo akademijos – jų bėdos jiems skausmingesnės nei mūsų. Būdami VDU pašonėje, gal to dėmesio sulauksime daugiau", – svarstė VDA KDF Vizualaus meno katedros vedėjas Pranas Griušys.

Skirtingos studijų sistemos

Už VDA KDF susijungimą su VDU Menų fakultetu esantys kauniečiai svarsto ir galimus tokios reorganizacijos minusus. "Nežinome, kaip pavyks suderinti skirtingas studijų sistemas. VDU studijų principas yra teorinis srautinis, o mūsų – praktinis individualus. Bent anksčiau VDU pirmuosius dvejus metus skirdavo bendrajam universitetiniam mokymui, o paskui – specializacijai. O menų srities studijos nuo pirmo kurso reikalauja daugiau praktinio, individualaus darbo bendrų meninių ir specialybių dalykų srityje", – skirtumus vardijo R.Žiupka.

VDU rektorius Zigmas Lydeka tikino, kad menų kalvės atstovų baimės visiškai nepagrįstos: "Dabartinė universiteto sistema visiškai netrukdo studijuoti specialybės dalykus. Nuo pat pirmo kurso studijuojami ir bendri universitetiniai, ir specialybės dalykai."

Universiteto, kuriame labiausiai išplėtotos humanitarinių ir socialinių mokslų studijos, rektorius VDA KDF prisišliejime prie VDU teigė įžvelgiąs abipusę naudą. "Bendraudami su VDA KDF atstovais, mes supratome jų norą studijų programą sustiprinti bendrais universitetiniais dalykais. O mes savo Menų fakulteto programą norime sustiprinti praktiškaisiais menais. Čia mes vieni kitus papildytume", – teigė Z.Lydeka.

Anot R.Žiupkos, universiteto ir fakulteto vadovai yra aptarę studijų sistemų suderinimo klausimus. "Jungimosi atveju tam tikros nuostatos turėtų būti patvirtintos raštiškai, kad dailės studijos neprarastų pagrindo – praktinio mokymo nuo pat pirmo kurso. Dailės fakultete – kad ir koks jis būtų po susijungimo – turėtų būti dirbama šiek tiek kitaip nei kituose universiteto padaliniuose", – įsitikinęs dekanas.

Studentai nori pokyčių

Rengdamasi senato posėdžiui, VDA KDF studentų atstovybė atliko fakulteto studentų apklausą. "Daugelis fakulteto studentų yra už mūsų susijungimą su Vytauto Didžiojo universitetu. Remdamasi studentų nuomone, už tokį pasikeitimą yra ir studentų atstovybė", – sakė VDA KDF studentų atstovybės pirmininkė Živilė Šimkutė. Anot jos, pirmų–trečių kursų studentų apklausoje 138 studentai buvo už fakulteto jungtį su VDU, 34 – tokiam sprendimui nepritarė.

"Atsižvelgiant į aukštojo mokslo reformą, kyla grėsmė, kad VDA iš viso išnyks. VDU tokios grėsmės lyg ir nėra. Be to, universitetas turi stiprią humanitarinę bazę. Būsimieji dailininkai, studijuodami šiame universitete, galėtų įgyti geresnį humanitarinį išsilavinimą nei dabar", – prisijungimo prie VDU privalumus vardijo Ž.Šimkutė.

Anot A.Butrimo, akademijos taryba VDA KDF norą jungtis prie VDU svarstys po poros mėnesių. Jei tokiems struktūriniams pokyčiams bus pritarta, bus sudaryta darbo grupė, turėsianti parengti atitinkamus dokumentus. Iki senato posėdžio vylęsi, kad VDA KDF ir VDU susijungimo juridiniai dokumentai galėtų būti parengti dar iki vasaros, po posėdžio fakulteto atstovai nebuvo taip optimistiškai nusiteikę. "Kol kas reikėtų kelti klausimą, ar apskritai toks susijungimas įvyks", – sakė Ž.Šimkutė.


Kauno dailės instituto istorija:

1922 m. įkurta Kauno meno mokykla.

1951 m. Kauno ir Vilniaus dailės institutai sujungiami į vieną Valstybinį dailės institutą (VDI) Vilniuje. Kaunas netenka meninio ugdymo židinio.

1959 m. Kaune įsteigiamas VDI Kauno vakarinis taikomosios dailės skyrius.

1979 m. Kaune pradeda veikti dieninis studijų skyrius.

1991 m. Vilniaus dailės akademijos senatas atkuria Kauno dailės institutą kaip VDA padalinį.

2002 m. VDA senatas reorganizuoja Kauno padalinį į fakultą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų