Pereiti į pagrindinį turinį

Dainų šventė: koncerte „Vario audra“ - žirgai ir vario dūdos

2009-06-15 17:28
Dainų šventė: koncerte „Vario audra“ - žirgai ir vario dūdos
Dainų šventė: koncerte „Vario audra“ - žirgai ir vario dūdos / Dainusvente.lt nuotr.

Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės „Amžių sutartinė“ metu vyksiančiame pučiamųjų orkestrų koncerte „Vario audra“ pasirodys daugiau nei 50 pučiamųjų orkestrų, 450 šokėjų ir 8 žirgai.

Pagrindinio koncerto Vilniaus kalnų parke metu bus parodyta Lietuvos istorijos retrospektyva nuo valstybės sukūrimo iki šių dienų, pristatyta unikali visų šalies regionų pučiamųjų orkestrų muzika. Kartu su muzikantais pasirodys ne tik tautinių šokių kolektyvai, bet ir 8 žirgai, kartu su šokėjais atliksiantys Radeckio maršą.

„Vario audros“ metu stengsimės aprėpti pučiamųjų instrumentų evoliuciją nuo pat žilos senovės iki nūdienos. Koncerto metu klausytojai galės išgirsti bažnytinės pučiamųjų muzikos, pagal autentiškas partitūras atkurtų Lietuvos tarpukario maršų ir žinomų šiuolaikinių kompozitorių kūrinių, - pasakojo „Vario audros“ koncerto meno  vadovas Remigijus Vilys.

„Vario audros“ renginys prasidės pučiamųjų orkestrų eitynėmis Vilniaus senamiesčiu, kurios baigsis Kalnų parke. Numatoma, kad renginį pradės teatralizuota riterių kova, simbolizuojanti Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikotarpį.

Renginį tęs Lietuvos regionų pristatymai. Pirmiausia – trumpa ekskursija po seniausias pučiamųjų tradicijas turintį Žemaitijos regioną. Pristatyme vyraus jūros ir dvarų kultūros temos, muzikantams talkins  Mažojo teatro aktoriai iš Kelmės ir pirmieji Lietuvoje šokantys žirgai. Toliau programoje – Suvalkija. Šiam regionui atstovaus vienas geriausių Lietuvos mėgėjų orkestrų iš Kybartų, vadovaujamas Antanto Ziegoraičio. Taip pat pasirodys ir atlikėjai iš Kauno. Jie kartu su Egidijumi Sipavičiumi atliks unikalias, specialiai aranžuotas tarpukario Lietuvoje skambėjusias dainas. Muzikinį pasirodymą lydės senovinių automobilių paradas ir teatralizuotas prezidento Antano Smetonos vizitas.

Kita šventės dalis bus skirta Lietuvos kariuomenės orkestrų pasirodymui. Ji ypatinga tuo, kad joje, skirtingai nei įprasta, išgirsime ne griežtus proginius maršus, o linksmus kūrinius. „Įdomiausia tai, kad šioje dalyje patys muzikantai šoks ir dainuos. Juk nedažnai tenka išvysti besilinksiminančius kareivius, tiesa?“, - teigė R. Vilys.

Taip pat šventėje bus paminėtas ir garsaus dirigento, buvusio Valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro  „Trimitas“ vadovo Ramučio Balčiūno atminimas. Jo metu žymiajam orkestrui iš didelio ekrano diriguos pats maestro - tai bus reta proga pamatyti dokumentinės video medžiagos ir gyvos muzikos duetą.

Po to bus Vilniaus krašto orkestrų pasirodymas. Jie atliks „atgimimo“ laikais skambėjusias dainas, tai  - specialiai šiai progai aranžuotą jaunosios kartos kompozitoriaus Tado Šileikos kūrinį. Koncerte taip pat skambės ir užsienio kompozitoriaus iš Olandijos Jacob de Haan parašyta „Lietuvos širdis“, kūrinys skirtas paminėti Lietuvos vardo tūkstantmetį.

„Vario audros“ koncertą vainikuos Povilas Meškėla kartu su pučiamųjų orkestrais atliksiantis kultine tapusią dainą „Mes jėga.“ Kaip teigia koncerto kūrybinės grupės vadovas Remigijus Vilys, ši daina neatsitiktinai buvo pasirinkta renginio finalui: „Kūrinys „Mes jėga“, mano nuomone, simbolizuoja Lietuvos valstybės žmonių vienybę, juolab, kad jis sukurtas  atgimimo metu. Esu tikras, kad šiuo sunkiu laikotarpiu privalome remti vienas kitą, nes tik taip galime kurti darnią ir stiprią ateities valstybę “, - pasakojo R. Vilys.

Pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertas „Vario audra“ yra Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės „Amžių sutartinė“ renginių programos dalis. Jis vyks liepos 4-ąją Kalnų parke, Vilniuje. Dainų šventėje iš viso pasirodys  daugiau nei 40 tūkstančių tautinių dainų ir šokių atlikėjų. Bilietai jau parduodami.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų