Pereiti į pagrindinį turinį

Daržovių kainas Kauno turgavietėse užkėlė karščiai

2010-08-31 18:04
Daržovių kainas Kauno turgavietėse užkėlė karščiai
Daržovių kainas Kauno turgavietėse užkėlė karščiai / Laimio Brundzos nuotr.

Lietuvą užgriuvus karščiams, o paskui – lietui, daržininkų išaugintos gėrybės pabrango beveik trečdaliu. Neabejojama, kad kainos augs dar labiau.

Sunaikino kopūstus

Arbūzai, persikai, nektarinai ir bananai – Kauno turgavietėse ant prekystalių karaliauja vaisiai iš tolimųjų kraštų.

Alyvinių obuoliukų kur ne kur pamatysi. Geltonos, raudonos, mėlynos slyvos čia – dažniau sutinkami kaulavaisiai. Tiesa, gerai paieškojus ir kriaušių galima rasti. Stoties turguje keli prekiautojai po 8 litus bruko mėlynes. "Vidurvasarį litrą po 6 litus pirkau", – numojęs ranka prie šilauogėmis prekiaujančios šviesiaplaukės nutipeno pusamžis vyras.

Norėdami daržovių troškinį pagardinti lietuviškomis kopūstinėmis daržovėmis, miesto turgavietėse turėsite jų gerai paieškoti. "Šiemet beveik neturėsiu brokolinių ir žiedinių kopūstų. Blogai ir su kopūstais", – kalbėjo iš Telšių atvykęs Arūnas. Karščiai, pasak jo, pastarosioms daržovėms sudavė didžiausią smūgį. Vidurio Lietuvoje jie esą pūva tiesiog laukuose. Augintojas pasakojo, kad per didžiuosius karščius pristabdė rudeninių žiedinių ir kininių kopūstų sodinimą. "Todėl rudenį gali tekti valgyti įvežtinius", – prognozavo Arūnas. Nepaisant patirtos žalos, už savo ūkyje išaugintas daržoves jis prašo tiek, kiek ir vasaros pradžioje. "Branginsiu rudenį", – neslėpė ūkininkas.

Krapus užpuolė amarai

Prekybininkė Adelė iš Šlienavos vidudienį nuo saulės slėpėsi po juodu skėčiu. "O, kad daržoves taip būtų pavykę apsaugoti", – atsiduso pensininkė.

Ši vasara, pasak jos, žaliosioms stalo gėrybėms – pražūtinga. Liepos mėnesį vaisius ir daržoves spirgino karščiai, todėl moters prižiūrimame žemės lopinėlyje ėmė pūti salierai. Morkos išaugo kone dvigubai mažesnės nei praėjusiais metais. Dabar gi pasipylė lietūs. "Vos spėju į dangų besistiebiančių žolių rauti. Krapus užpuolė amarai. Kol išrenku visus juodulius, sugaištu nemažai laiko, – skundėsi Adelė. – Oro permainos pakoregavo ir braškių derlių."

Pensininkė neslėpė, kad jai gaila ne tik saulės spindulių nukamuotų daržovių, bet ir savo darbo. Todėl dabar daržo gėrybes ji parduoda 20–30 proc. brangiau nei vasaros pradžioje ar praėjusiais metais.

"Kiek kainuoja pomidorai?" – pokalbį nutraukė pro šalį ėjusi pirkėja. Išgirdusi, kad už juos Adelė prašo 4 litų, moteris nutarė ieškoti pigesnių. "Žmonės įpratę prie senųjų kainų. Prieina, pasiteirauja, o išgirdę, kiek prašau, – pagaili pinigėlių, – guodėsi pensininkė. – Reikia juk už vietą susimokėti, kažkaip iki turgaus atvažiuoti."

Bulvėms orai nepakenkė

Žaliakalnio turgavietės prekystalių turinį taip pat diktuoja šalį siaubusi sausra, liūtys ir kruša. Pasak kalbintų prekybininkų ir ūkininkų, panaši padėtis dabar visoje Lietuvoje.

Esą jau dabar skaičiuojama, kad šalies daržovių augintojai prarado iki penktadalio derliaus. Tikslūs nuostoliai paaiškės tik nuėmus derlių. Prognozuoja, kad daržovių kainos dar šoktelės.

"Oras karštas, drėgna – ligoms plisti puikios sąlygos. Jei neužliejo ir nesupuvo daržovės, tai pasėliai dabar serga", – prasitarė viena turgavietės prekiautoja.

Ko gero, vieninteliai, kuriems orų išdaigos mažiausiai padarė nuostolių, – bulvių augintojai. "Tik pažiūrėkite, kokios gražios. Karščiai man nė motais", – saviškes bulves gyrė ūkininkas iš Šakių rajono. Liūtys? Vienintelė problema, su kuria susidūrė po jų, – nepatogumas į šlapią dirvožemį merkti rankas ar specialią techniką.


Kainos Kauno turgavietėse

Agurkai – 1,3–2 Lt.

Pomidorai – 2,5–4 Lt.

Morkos – 2 Lt.

Svogūnai – 1,5 Lt.

Krapų ryšulėlis – 1–2 Lt.

Svogūnų laiškų ryšulėlis – 1,5 Lt.

Bulvės – 0,80 – 1,3 Lt.

Kopūstai – 0,80 Lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų