Daugiabučius renovuojantiems vilniečiams – ne tik mažesnės šildymo sąskaitos, bet ir atnaujinti kiemai

  • Teksto dydis:

Siekdama didinti renovacijos apimtis ir mažinti energijos suvartojimą sostinėje, Vilniaus miesto savivaldybė drauge su jai priklausančia įstaiga „Atnaujinkime miestą“ gyventojams, nusprendusiems modernizuoti savo daugiabučius, siūlo nemokamai atnaujinti jų namus supančią aplinką. Trečiadienį priimtame 2021 m. savivaldybės biudžete šiam tikslui numatyta daugiau nei milijonas eurų.

Per praėjusius metus savivaldybė atnaujino 70 renovuotų daugiabučių kiemų, o šiemet planuoja sutvarkyti dar tiek pat. Kaimynijoms atnaujinti 2021-aisiais skirta 1,05 mln. eurų. Tai beveik du kartus didesnė suma nei pernai – tuomet buvo atlikta darbų už 575 tūkst. eurų.

„Vilniuje turime labai didelę senų daugiabučių, kuriems reikalingas atnaujinimas, koncentraciją. Dauguma jų yra energetiškai neefektyvūs. Ypatingai tai pajuntame žiemos metu, kai dėl suvartojamo šiluminės energijos kiekio išsipučia sąskaitos už šildymą. Tokie daugiabučiai yra ne tik neekonomiški, bet ir neekologiški, nes jų šildymui sudeginama daugiau kuro nei analogiškuose naujos statybos ar renovuotuose pastatuose. Dėl to nuolat ieškome būdų, kaip paskatinti renovaciją,“ – sako Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

„Atnaujinkime miestą“ nuotr.

Pasak mero pavaduotojo, nepaisant to, kad šildymo kainos per dešimtmetį sumažėjo perpus, šaltuoju sezonu gyventojai visada nuogąstauja dėl didelių šildymo sąskaitų. Pernai atliktas Eurostat tyrimas parodė, kad daugiau nei ketvirtadalis lietuvių negali pakankamai apsišildyti būsto. Viena iš priežasčių – mažos renovacijos apimtys. Pasenę ir menkai prižiūrėti namai, kuriuose eksploatuojamos nusidėvėjusios šildymo sistemos, neužtikrina tolygaus šildymo, tad gyventojai susiduria su dideliais nepatogumais. 

Vilniuje turime labai didelę senų daugiabučių, kuriems reikalingas atnaujinimas, koncentraciją. Dauguma jų yra energetiškai neefektyvūs.

Tuo tarpu, atnaujinus namą ne tik taupoma šiluma bei lėšos, iki renovacijos atitekdavusios remonto darbams, bet ir mažinamas neigiamas poveikis aplinkai. Pavyzdžiui, 60 kvadratinių metrų butas modernizuotame daugiabutyje, sutaupo apie 1 toną šiltnamio efektą sukeliančių dujų per metus. O standartinis 2 tūkst. kvadratinių metrų namas – net 33 tonas per metus.

Nepaisant to, dalis daugiabučiuose įsikūrusių butų savininkų net su valstybės siūlomomis lengvatomis nesutinka investuoti į bendro turto būklės gerinimą, todėl Vilniaus miesto savivaldybė gyventojams kuria papildomas paskatas ryžtis modernizacijai.

„Atnaujinkime miestą“ nuotr.

Pernai savivaldybės įstaiga „Atnaujinkime miestą“ ėmėsi aktyvios komunikacijos kampanijos su gyventojais, o miesto savivaldybė pradėjo kiemų atnaujinimo darbus prie modernizuotų namų. Darbai apėmė pėsčiųjų takų, automobilių stovėjimo aikštelių atnaujinimą, apšvietimo modernizavimą, taip pat esamų želdynų tvarkymą bei dviračių stovų ir suoliukų įrengimą.

Šiemet sostinėje numatyta atnaujinti 19 kaimynijų teritorijų, užimančių daugiau nei 25 hektarus ir talpinančių 77 daugiabučius namus. Atnaujinimo darbai šių daugiabučių kiemuose turėtų nudžiuginti daugiau nei 8800 vilniečių.

Savivaldybės Tarybos sprendimu, pirmenybė teikiama toms kaimynijų teritorijoms, kur yra daugiausiai renovuotų daugiabučių. Tokiu būdu gerinama aktyvių gyventojų, kurie rūpinasi savo namų būkle, gyvenamosios aplinkos kokybė. Šiuo metu aktyviausiai namų renovaciją vykdo Žirmūnų, Antakalnio, Naujamiesčio ir Verkių gyventojai, todėl tikėtina, kad būtent šie kvartalai pirmiausiai atsinaujins kompleksiškai.

Nuo šių metų papildoma finansavimo programa siūloma pasinaudoti ir daugiabučių valdytojams. Savivaldybė yra numačiusi kompensuoti kaštus, kuriuos valdytojai patiria organizuojant renovacijos darbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių