Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl sutraiškytų vaiko pirštų mama kaltina socialinius darbuotojus

2012-11-14 12:00
Dėl sutraiškytų vaiko pirštų mama kaltina socialinius darbuotojus
Dėl sutraiškytų vaiko pirštų mama kaltina socialinius darbuotojus / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Devynerių metų mergaitė, paimta iš girtavusios motinos ir apgyvendinta Kauno gerovės centre „Pastogė“, – sužalota. Įstaigos vadovas skundžiasi, kad centre per daug vaikų, o mergaitės mama kaltina personalą aplaidumu.

Nelaimė tykojo tarpduryje

Gerovės centro „Pastogė“ personalas pasakoja tokią įvykių versiją: devynmetė Vaida (vardas pakeistas – red. past.) su berniukais lakstė žaidimų patalpoje. Vaida vijosi berniuką, jis šmurkštelėjo pro duris, jas užtrenkė ir dar iš kitapus prilaikė, kad mergaitė durų neatidarytų. Tuo metu Vaidos kairės rankos dviejų pirštų galai buvo priverti tarpduryje.

„Iš kito koridoriaus galo išgirdau mergaitės klyksmą ir socialinės pedagogės Astos, dirbusios kartu su manimi šeštadienį, šauksmą, – prisiminė “Pastogės„ socialinė darbuotoja Gintarė Smagurauskaitė. – Pamačiusi kraujuojančius mergaitės pirštus, supratau, kad reikia skubiai kviesti greitą medicinos pagalbą.“

Į Kauno klinikas G.Smagurauskienė važiavo kartu su Vaida. Apie įvykį socialinė darbuotoja ir pedagogė pranešė „Pastogės“ direktoriui.

Iš dviejų nukentėjusių tarpduryje Vaidos pirštų vienas sužalotas taip, kad visam gyvenimui liks deformuotas. Dėl šios nelaimės mergaitės motina ir teta kaltina „Pastogės“ darbuotojus, tinkamai neprižiūrėjusius vaikų.

Centro darbuotojai teigia, kad užbėgti už akių tokiam atsitikimui neįmanoma.

Teigia, kad įvyko nusikaltimas

Mergaitės artimieji pranešė, kad Vaidos mama Nida V. kreipėsi į prokuratūrą dėl „Pastogėje“ galbūt įvykdytos nusikalstamos veikos.

Moteris „Kauno dienai“ pateiktame pareiškime teigia, kad nusikaltimas vaikų gerovės centre buvo padarytas tyčia. Esą slepiamas ir nusikaltimą padaręs žmogus. Motina kaltina darbuotojus dėl pareigų nevykdymo.

Rašte, kuris adresuotas ir prokuratūrai, taip pat rašoma, kad „Pastogė“ nepranešė apie nusikaltimą policijai, panaikino jo pėdsakus (nuo durų nuplovė kraują ir kitus galimus pėdsakus), nepasirūpino, kad mergaitė būtų apžiūrėta teismo ekspertų ir kt.

Motina prašo prokuratūros ištirti nusikaltimą ir nubausti kaltus asmenis.

Paskambinus į prokuratūrą paaiškėjo, kad toks pareiškimas šiomis dienomis neregistruotas.

Numatyti neįmanoma

„Pastogės“ direktorius Ričardas Kukauskas sako, kad apie jokį nusikaltimą negali būti nė kalbos. Tai, pasak jo, viso labo skaudus nelaimingas atsitikimas.

„Būdamas namuose nežinojau mergaitės mamos telefono numerio, kad galėčiau tučtuojau pranešti jai apie nelaimę. Kol šeštadienį vakare susiskambinau su savo darbuotojais, praėjo nemaža laiko. Todėl apie įvykį motinai pranešėme tik tos pačios dienos vėlų vakarą“, – pasakojo direktorius.

„Mūsų įstaigoje yra gerokai daugiau vaikų, nei numatyta “Pastogės„ nuostatuose, – kalbėjo R.Kukauskas. – Vienu metu čia dirba tik du specialistai, kurie turi prižiūrėti daugiau nei 20 judrių vaikų. Vaikų globos namuose tokį pat vaikų skaičių prižiūri apytikriai aštuoni darbuotojai.“

„Nepaisant tokio didelio darbo krūvio ir atsakomybės, per 15 metų “Pastogėje„ tebuvo du nelaimingi atsitikimai. Beje, ar neįvyksta panašių nelaimių ir namuose?“ – retoriškai klausė R.Kukauskas.

„Pastogėje“ pagal nuostatus gali gyventi 20 vaikų nuo 2 iki 14 metų. Šiuo metu įstaigoje yra 24 vaikai.

Vaikams – laikinoji globa

Devynmetės Vaidos, kurios pirštukai buvo sužaloti savaitgalį, šeimos istorija – dramatiška. Jos mama kaunietė Nida V. (pavardė redakcijai žinoma – red. past.) liko be jokio pragyvenimo šaltinio.

Keturi Nidos V. vaikai į vaikų gerovės centrą „Pastogė“ – tarpinę įstaigą tarp šeimos ir vaikų globos namų – pateko šį rudenį. Šeima Vaiko teisių apsaugos skyriui žinoma nuo 2008 m., kai jai tam tikrą laikotarpį buvo teikiamos prevencinės socialinės paslaugos.

„Šį rudenį Vaiko teisių apsaugos tarnybos sprendimu Nidos vaikai buvo atvežti pas mus laikinon globon, – pasakojo “Pastogės„ direktorius R.Kukauskas. – Prie buvusių šeimos bėdų prisidėjo aštri būsto problema – nebesugebanti dėl ydingo gyvenimo būdo susimokėti už nuomojamą būstą keturių vaikų mama atsidūrė gatvėje.“

„Tiksliau, Nida apsigyveno pas savo močiutę, tačiau senolė nenori ir negali priimti gyventi jos visos šeimos“, – kalbėjo gerovės centro direktorius.

Vis dėlto R.Kukauskas pabrėžė, kad Nidos V. reikalai taisosi. „Reikia pasakyti, kad šiuo metu Nida pradėjo pavyzdingai lankyti savo vaikučius, įsiregistravo Darbo biržoje, nebegirtauja, – sakė “Pastogės„ vadovas. – Todėl dabar vienas iš svarbiausių mūsų tikslų – kuo skubiau padėti šiai jaunai moteriai gauti socialinį būstą.“

Nori į prosenelės namus

Vaidos teta priekaištavo „Pastogei“, kad vaikų gerovės centro darbuotojai delsė pranešti Vaiko teisių apsaugos skyriui apie įvykį.

„Pastogės“ direktorius R.Kukauskas aiškino, kad tai buvo padaryta laiku ir numatyta tvarka, vos keliomis valandomis vėliau, nei skyrių informavo pati Vaidos mama ir teta.

Mergaitės mama ir teta dabar labai norėtų, kad dėl patirtos traumos skausmą kenčianti Vaida galėtų kurį laiką pagyventi senolės, kuri sutinka ją priimti, namuose.

„Ten ramiau, niekas netyčia neužgaus sužalotos rankos“, – trumpai paaiškino Vaidos mama Nida V., kurią „Pastogės“ koridoriuje apspito keturi jos mažamečiai vaikai.

Deividas, vyriausias ir judriausias berniukas, žiūrėdamas į savo nukentėjusios sesės ranką, pasakė: „Dabar tas berniukas bijo tavęs – turės tau dovaną už tai, ką padarė, nupirkti.“

Spręs skubiai

„Pastogės“ direktorius patikino: „Padarysime viską, kad Vaidai būtų skubiai leista tam tikrą laiką pagyventi senolės namuose su darbo ieškančia mama.“

Juolab kad ir pati nukentėjusioji mergaitė tvirtino norinti apsistoti pas savo mamos senelę.

„Pastogės“ Pagalbos šeimai tarnyba, siekdama padėti šeimoms pašalinti priežastis, dėl kurių Vaiko teisių apsaugos skyrius nustato vaikams laikinąją globą, sudaro specialų jų laikinosios globos planą.

Jei tėvų gyvenimo būdas pagal planą keičiasi, vaikai grąžinami į šeimą ir stebima, kaip jiems sekasi tėvų šeimoje.

Vaidos ir jos artimųjų prašymas dėl laikino jos gyvenimo pas jų senolę yra išskirtinis ir bus sprendžiamas su atitinkamomis institucijomis skubos tvarka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų