Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl Žaliojo tilto skulptūrų spręsiančiai tarybai vėl vadovaus R. Pakalnis

2015-05-12 17:30
BNS inf.
I. Juodytės / BFL nuotr.

Naujai Pirmajai Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai, kuri turėtų spręsti dėl Žaliojo tilto skulptūrų teisinės apsaugos panaikinimo, vadovaus ankstesnis jos pirmininkas Romas Pakalnis, pranešė Kultūros paveldo departamentas (KPD).

R.Pakalnio kandidatūrai, taip pat Ramūno Kondrato skyrimui pirmininko pavaduotoju pirmajame tarybos posėdyje antradienį pritarta vienbalsiai.

„Esu veteranas, palyginti su jumis, pagal savo darbo stažą Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryboje. Tačiau visi galite tapti veteranais“, - sakė antrąjį kartą vertinimo tarybos pirmininku tapęs R.Pakalnis.

Išskyrus jį, likę devyni tarybos nariai yra nauji ir anksčiau joje nedirbo.

Kaip BNS sakė KPD atstovė ryšiams su visuomene Rūta Evelina Šutinytė, taryba spręs Žaliojo tilto skulptūrų Vilniuje teisinės apsaugos panaikinimo klausimą, tačiau artimiausiuose posėdžiuose šis klausimas nėra numatytas.

Aštuoni iš dešimties vertinimo tarybos narių, tarp jų - pirmininkas bei pavaduotojas - taryboje yra savo atstovaujamų sričių humanitarinių mokslų daktarai, du - ekspertai. R.Pakalnis šiuo metu dirba Valstybinės saugomų teritorijų tarnyboje Apsaugos ir tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoju, jo specializacija taryboje – želdynų ir kraštovaizdžio nekilnojamasis kultūros paveldas. Lietuvos išeivis R.Kondratas prieš kelerius metų grįžo į Lietuvą, jis yra ilgą laiką dirbęs Jungtinėse Valstijose, Nacionaliniame Smithsonian istorijos muziejuje Vašingtone.

Taryboje taip pat dirbs istorinio ir memorialinio nekilnojamojo kultūros paveldo specialistė Inga Zakšauskienė, architektūrinio nekilnojamojo kultūros paveldo ekspertai Arūnas Boruta ir Audronė Šolienė, architektūrinio ir urbanistinio kultūros paveldo atstovė Inesa Alistratovaitė-Kurtinaitienė. Ilona Vaškevičiūtė bus atsakinga už archeologinio, povandeninio, mitologinio ir memorialinio nekilnojamojo kultūros paveldo sritį, Eligijus Juvencijus Morkūnas - už inžinerinį nekilnojamąjį kultūros paveldą, Rasa Butvilaitė-Petrauskienė ir Kęstutis Lupeikis - už dailės nekilnojamąjį paveldą.

Už posėdžių darbotvarkę bus atsakinga KPD Apskaitos, paveldotvarkos planavimo skyriaus vyriausioji specialistė, tarybos sekretore paskirta Rita Kuncevičienė.

Ankstesnė taryba vasarį nusprendė neišbraukti Žaliojo tilto skulptūrų iš Kultūros vertybių registro - vienintelis kitokią nuomonę turėjęs R.Pakalnis po šio sprendimo atsistatydino iš tarybos pirmininko pareigų.

Iš viso veikia penkios Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos, jų sudėtį tvirtina KPD vadovė, tačiau ekspertai nėra pavaldūs departamentui.

Kadenciją baigianti Vilniaus miesto valdžia buvo paskelbusi konkursą skulptūroms restauruoti, tačiau naujieji Vilniaus vadovai šį konkursą sustabdė. Meras Remigijus Šimašius nepritaria, kad sovietinės skulptūros liktų ant tilto.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais. Šiuo metu, ekspertų vertinimu, jos yra avarinės būklės.

Kritikai sako, kad skulptūros yra sovietinės propagandos dalis ir žeidžia žmones, kovojusius už Lietuvos išsivadavimą iš sovietų okupacijos. Pasisakantieji už jų išsaugojimą teigia, kad skulptūros turi likti kaip istorijos dalis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų