Pereiti į pagrindinį turinį

Didiesiems prekybos centrams grasina nuodais

2010-01-13 12:16
Didiesiems prekybos centrams grasina nuodais
Didiesiems prekybos centrams grasina nuodais / Tomo Raginos nuotr.

Kauno policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl anoniminio laiško, kuriame smulkiaisiais verslininkais prisistatantys žmonės grasina užnuodyti prekybos centruose parduodamus maisto produktus.

Iš anksto užjaučia

"Kauno diena" sulaukė laiško, kurio autoriai teigia esantys praradę viltį iš savo veiklos išgyventi smulkieji verslininkai, nes nevaldoma stambiųjų prekybos tinklų plėtra ant jų kaklo baigia užveržti kilpą.

"Mūsų kantrybės taurė persipildė. Jokiais argumentais mes nesugebame paveikti valdžios. Ji girdi tik turtingųjų ir stipriųjų žodį – auga naujos maximos, megos, norfos, akropoliai. Todėl skelbiame ultimatumą. Mes lauksime mėnesį", – rašoma laiške.

Laiško autoriai grasina, kad jei nebus išgirsti jų reikalavimai sudaryti palankesnes sąlygas smulkiajam verslui, po mėnesio prasidės diversijos prieš prekybos centrus. Juose pasirodys apnuodytų maisto produktų. O įgyvendinti išpuolius padės prekybos centruose dirbantys smulkiesiems verslininkams prijaučiantys darbuotojai.

"Mes iš anksto užjaučiame tuos pirkėjus ir jų šeimos narius, kurie patirs gal net negrįžtamų sveikatos sutrikimų, bet įvarytas į kampą žvėris dažnai tampa labai piktas", – rašoma laiške.

Asociacija laiško kratosi

Po laišku pasirašo Smulkiųjų ir vidutiniųjų verslininkų asociacijos "Dirbk ir klestėk" smulkiųjų prekeivių frakcija. Iš tiesų egzistuojanti asociacija "Dirbk ir klestėk" dėl engiamų smulkiųjų verslininkų prieš keletą metų viešai liejo įtūžį miesto ir šalies valdžios adresu. Buvo ir grasinimų, tačiau asociacijos prezidentas Žanas Mongirdas teigė, kad tokia frakcija net neegzistuoja ir nuo asociacijos tokio laiško niekas negalėjo rašyti. Be to, pasak jo, Kaune šiuo metu smulkiajam ir vidutiniam verslui sudaromos sąlygos nėra tokios katastrofiškos, kad reikėtų imtis panašių priemonių.

"Tai vertinu kaip bandymą pasinaudoti mūsų vardu. Mes su tuo neturime nieko bendra ir esame prieš bet kokias diversijas. Apie tokias kraštutines priemones niekada net nediskutavome", – teigė Ž.Mongirdas.

Jis sakė nežinantis, kam galėjo kilti mintis apjuodinti asociacijos vardą, nes ji su niekuo šiuo metu nekonfliktuoja.

Policija pradėjo tyrimą

Laiškas sukėlė sumaištį didžiuosiuose prekybos centruose. Ką dėl to daryti vakar tartasi pačiais aukščiausiais valdymo lygiais.

"Būna įvairių nusiskundimų, pasipiktinimų, bet tokių grasinimų nepamename. Svarstome galimybę kreiptis į policiją", – sakė bendrovės "Maxima LT" atstovė spaudai Renata Saulytė.

Policija iš "Kauno dienos" išgirdusi apie tokio turinio laišką reagavo nedelsiant. Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate (VPK) pradėtas ikiteisminis tyrimas.

"Visokio turinio anoniminių grasinimų sulaukiame, bet tokį pirmą kartą matau", – tikino Kauno apskrities VPK viršininko pavaduotojas Darius Žukauskas.

D.Žukauskas teigė, kad apie laiško autoriams gresiančią atsakomybę dar anksti kalbėti. Pirmiausia reikia nustatyti, kas jį rašė ir ar grasinimai galėtų būti realūs.

Laišku jau susidomėjo ir Kauno apygardos prokuratūra.


Laiško autorių reikalavimai

Priimti miesto valdžios nutarimą, ribojantį prekybos centrų darbą sekmadieniais ir švenčių dienomis. Nors tada mes galėtume tikėtis parduoti daugiau prekių ir nebankrutuoti.

Inicijuoti Vyriausybėje priimti kainų dempingo ribojimo prekybos centruose priemones. Centrai neleistinai sumažina kainas net 75 proc. nuolaidomis, tuo dar labiau mus žlugdydami.

"Akropolio" kompleksą Kaune pertvarkyti tik į kultūros ir pramogų centrą, uždarant jame prekybos maisto produktais skyrių. "Akropolis" jau pradėjo naikinti smulkiuosius prekeivius ir jų darbo vietas bei atima jų pragyvenimo šaltinį.

Kauno regiono smulkių ir vidutinių verslininkų asociacijos pirmininkas Artūras Mackevičius:

Situacija per pastaruosius metus iš esmės nesikeičia: didžiųjų prekybos centrų daugėja, konkurencija smulkiajam verslui yra labai didelė, situacija įtempta. Pernelyg didelis skirtumas tarp to, kokiomis kainomis prekes perka smulkūs verslininkai ir jas gauna didieji prekybos centrai. Todėl jų nurungti neįmanoma. Tačiau jau yra ir laimėjimų.

Priimtinas mažmeninės prekybos tinklų nesąžiningos veiklos draudimo įstatymas. Jis dar neįsigaliojo, bet kai pradės veikti, didiesiems prekybos tinklams bus šiek tiek sunkiau derėtis su tiekėjais ir galbūt prekybos centrai galės užsidėti mažesnį antkainį. Taip pat pavyko dviem metams atidėti sprendimą kioskuose ir paviljonuose uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais. Tai būtų panaikinę dar 3 tūkst. darbo vietų. Tačiau apie smulkiojo verslo atsigavimą nėra kalbos.

Prekybos centrai yra išsidėstę labai gerose vietose, per daugybę metų numirė daugelis mažų parduotuvių. Matome, kad paviljonai ir kioskai nuo seno Kaune nemėgstami, nes valdžia sėdi didžiųjų prekybos tinklų kišenėje. Dar prieš kelerius metus ir "Kauno dienoje" buvo rašyta, kad "Kauno" viešbutyje buvo susirinkę visų didžiųjų prekybos centrų ir Kauno vadovai, kurie, užuot vykdę Vyriausybės nurodymą parengti preliminarų didžiųjų prekybos centrų išdėstymo schemą, sparčiai svarstė kioskų ir paviljonų išdėstymo miestuose schemą. Ji buvo rengiama taip, kad kuo daugiau tų kioskų sunaikintų. Savivaldybė priėmė reglamentą, pagal kurį kioskininkai negali įvykdyti reikalavimų. Turbūt atominę elektrinę lengviau pastatyti negu kioską.

"Maxima" sustabdė plėtrą

Su laiško turiniu susipažinusi R.Saulytė sakė, kad susidaro įspūdis, jog jo autoriai nežino realios padėties mažmeninės prekybos rinkoje.

Praėjusiais metais prekybos centrų veikla ne tik neaugo, bet ir traukėsi. Per praėjusius ir šiuos metus "Maxima" visoje Lietuvoje uždarė 17 parduotuvių, o atidarė tik dvi. Kaune uždaryta viena parduotuvė. Didelę dalį parduotuvių bendrovė uždarė Lietuvos Respublikos Konkurencijos tarybos nurodymu.

"Be to, vien per praėjusius metus priimti trys ar keturi smulkųjį verslą skatinantys įstatymai, kurie nukreipti prieš stambiąsias mažmeninės prekybos įmones", – sakė R.Saulytė.

"Rimi" ir "Iki" plėtė veiklą

Per 2009 m. "Rimi Lietuva" iš viso atidarė 8 naujas tinklo parduotuves. Rekonstravo ir išplėtė dvi "Rimi" "Supermarket" parduotuves į "Hypermarket" parduotuves Vilniuje ir Kaune. Dvi naujos parduotuvės pirmą kartą atidarytos Kaišiadoryse ir Skuode. Dar keturi prekybos centrai atidaryti kituose miestuose. Per metus bendrovė prekybos plotą padidino daugiau kaip 4 tūkst. kv. m.

"Iki" valdanti bendrovė "Palink" praėjusiais metais visoje Lietuvoje atidarė 16 naujų parduotuvių. Iš jų Kaune atidaryta viena "Cento" parduotuvė, viena uždaryta. Per šiuos metus Lietuvoje planuojama atidaryti dar 12 naujų parduotuvių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų