Pereiti į pagrindinį turinį

Dinozaurus ir mamutus išnaikino meteoritas

2009-01-10 09:00
Dinozaurus ir mamutus išnaikino meteoritas
Dinozaurus ir mamutus išnaikino meteoritas / Reuters nuotr. Priežastis: visuotinį atšalimą, dėl kurio išmirė pirmykščiai žmonės ir didieji gyvūnai, sukėlė į Žemę atsitrenkęs meteoritas.

Aišku, 2008-ieji buvo ne patys geriausi metai istorijoje, nes visą pasaulį užgulė didelės ekonomikos bėdos. Tačiau yra kuo ir pasidžiaugti. Jie tikrai nebuvo tokie blogi kaip prieš 13 tūkst. metų, kai į Žemę smogė kometa.

Mokslininkų teigimu, daugmaž prieš tiek laiko į Žemę pataikė iš kosmoso atskriejęs didžiulis meteoritas. Milžinišku greičiu įlėkęs į atmosferą jis subyrėjo į daug mažesnių dalių virš dabartinio Šiaurės Amerikos žemyno ir išnaikino jame gyvenančius pirmykščius žmones, mamutus, lokius, kardadančius tigrus, gigantiškus šarvuočius ir tokius egzotiškus gyvūnus kaip amerikietiškieji kupranugariai bei liūtai.

Nors ši teorija pirmą kartą pristatyta prieš metus, dabar mokslininkai pasitelkė daugiau įtikinamų įrodymų – nanodeimantus. Nors jie mažesni už dulkes ir juos sunku įžiūrėti net pro pažangiausius mikroskopus, nanodeimantus mokslininkai sugebėjo išskirti iš keliolikos tūkstančių metų senumo žemės sluoksnio. Vienintelis galimas paaiškinimas, kodėl jie susidarė, – planetos katastrofa, panaši į tą, kuri prie 65 mln. metų Žemėje išnaikino dinozaurus.

Mokslininkai ilgai ieškojo atsakymo, kodėl paskutinio ledynmečio pabaigoje Amerikos žemyne staiga išnyko žmonės ir didieji gyvūnai, nors daugelio rūšių atstovai sugebėjo ištverti prieš tai buvusius ledynmečius. Greitai po šio ledynmečio prasidėjęs ir 1,3 tūkst. metų trukęs klimato atšalimas taip pat buvo dilema. Anksčiau manyta, kad didžiuosius gyvūnus sumedžiojo žmonės, o vėliau patys išmirė dėl smarkiai nukritusios temperatūros.

Asteroido teorija gali paaiškinti ne tik gyvūnų išnykimą, bet ir trumpalaikį atšalimą. Asteroido smūgis į Žemę ištirpdė dalį Kanados teritoriją dengusių ledynų, o vanduo užplūdo Meksikos įlanką ir iškreipė šiltųjų srovių judėjimą Atlanto vandenyne. Spėjama, kad tuokart į Žemę atsitrenkusio meteorito skersmuo siekė apie penkis kilometrus.


Meteoritai Žemėje

- Spėjama, kad meteoritas, išnaikinęs dinozaurus, į Žemę trenkėsi prieš 65 mln. metų. Kita teorija teigia, kad dinozaurai išnyko dėl vabzdžių platinamų ligų;

- Mokslininkai mano, kad 1908 m. Sibire, Rusijos teritorijoje, nukritęs meteoritas sukėlė 1 tūkst. kartų galingesnį sprogimą už atominę bombą, numestą ant Hirosimos. Meteoritai Sibire nukrenta itin dažnai;

- 2003 m. į Sibirą pataikė meteoritas, kurio dydžio būtų užtekę nušluoti miestui su keliais milijonais gyventojų;

- 2007 m. į KaranKaso miestą Peru nukritęs meteoritas atnešė ir paslaptingą ligą, kuria užsikrėtė 200 žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų