D.Kedžio dukra liko Garliavoje

Vakar Klonio gatvėje susirinkusi minia išgirdo vaiko klyksmą, kai pareigūnai pabandė prievarta grąžinti mergaitę jos motinai Laimutei Stankūnaitei. Policijos atstovai suskubo neigti panaudoję smurtą, tačiau pareigūnų veiksmai šokiravo Vaiko teisių apsaugos specialistus.

Prakirsta lūpa

Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė tvirtino, kad, pareigūnams panaudojus jėgą prieš jos motiną Laimutę Kedienę, kliuvo mergaitei, kurią ji laikė rankose. Pirminiais duomenimis, mažametei sumuštas šonas. Nukentėjo ir Drąsiaus Kedžio teta Audronė Skučienė – jai prakirsta lūpa.

p>Nors pareigūnai suskubo paneigti, kad Kedžių namuose buvo panaudotas smurtas, po jų vizito A.Skučienė žurnalistams pasirodė prakirsta lūpa.

"Daužėsi, viskas išdaužyta, Laima – ant grindų, mergaitė – sumušta, jos šonas visas mėlynas, man prakirsta lūpa – baisu, kas darosi, čia yra barbarų šalis. Visi apsaugininkai stovi viduje ir viskas bus daroma per jėgą", – po susistumdymo namo viduje išbėgusi kalbėjo A.Skučienė.

Per konfliktą Kedžių namuose buvęs jų patikėtinis Viktoras Narvilas filmavo, kai įvyko incidentas: "Su kaukėmis buvę vyrai namo viduje mušė Audronę Skučienę. Trenkė tie, kurie saugojo vaiką. Tik Vaiko teisių apsaugos tarnybų moterys gynė."

Skubiai grįžo į namus

Per patį konfliktą N.Venckienės nebuvo namuose. Parskubėjusi į Klonio gatvę, ji pirmiausia nubėgo pas tėvus į namus, o paskui sugrįžusi atsakė į žurnalistų klausimus.

"Iškvietėme policiją, nes mergaitė sužalota. Nuotraukos jau nusiųstos Seimo narei Aurelijai Stancikienei – matyti dryžiai ant pilvo. Smurtas buvo naudotas prieš visus. Pažadai, kad nebus naudojama prievarta – visiškas melas. L.Stankūnaitė ir vienas ar du iš apsaugos darbuotojų atėjo ir traukė vaiką – viskas yra nufilmuota", – emocijų neslėpė Kauno apygardos teismo teisėja.

Jos teigimu, susistumdymą nutraukė ir vaiką apsaugojo name buvusios Vaiko teisių apsaugos tarnybų darbuotojos ir psichologės.

Vakar Kauno rajono apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal N.Venckienės pareiškimą dėl galimo mažametės sužalojimo.

Šokiravo antstolės veiksmai

Kauno rajono ir miesto Vaiko teisių apsaugos tarnybų specialistės neslėpė buvusios šokiruotos tokio antstolės bandymo vaiką perduoti motinai. Jų teigimu, mergaitė buvo žalojama tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

Specialistės taip pat tvirtino, kad vaiko perdavimui nebuvo pasiruošta, Vaiko teisių apsaugos tarnybos nebuvo iš anksto įspėtos.

"Antstolė tiesiog įėjo į kambarį ir pranešė, kad vykdys teismo sprendimą, – pasakojo Kauno rajono vaiko apsaugos tarnybos specialistė Andželika Vežbavičiūtė. – Negaliu pasakyti, kaip viskas prasidėjo. Po antstolės žodžių visi ėmė eiti į kambarį, kuriame vyko vaiko ir mamos susitikimas. Kai aš įėjau į kambarį, vyko grumtynės. Situacija buvo nevaldoma, ir labai gaila, kad niekas jos nesprendė. Įvertinau, kad tai, kas vyksta, žaloja vaiką, todėl rėkiau ir reikalavau nedelsiant tai nutraukti. Tai nereiškia, kad reikalavau nutraukti vaiko perdavimą, tiesiog reikėjo baigti tai, kas dėjosi kambaryje. Mergaitė buvo žalojama ne tik psichologiškai, bet fiziškai. Mergaitei buvo šokas, jai skaudėjo šoną, ji negalėjo kalbėti. Iškviečiau greitąją pagalbą."

A.Vežbavičiūtė patvirtino, kad, kilus konfliktui, mergaitė savo mamą L.Stankūnaitę pavadino melage. "Aš mačiau, kad mergaitė verkė ir girdėjau, kaip pasakė: "Mama, tu melagė." Daugiau nieko negaliu pasakyti."

Jaučiasi teisi

Antstolė Sonata Vaicekauskienė atmetė Vaiko teisių apsaugos tarnybų specialisčių priekaištus.

"Vaikas išsigando, nes artimieji pradėjo klykti. O vaiko nuomonė – nori nenori – kartais skiriasi nuo vaiko interesų", – tikino S.Vaicekauskienė.

Ji taip pat patvirtino, kad Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovėms raštas, kad bus vykdomas vaiko paėmimas, buvo įteiktas tik atvykus į Klonio gatvę. Iš anksto jos apie tai nebuvo perspėtos. "Nėra niekur nurodyta, kad prieš savaitę ar dar kažkiek reikia pranešti apie tokį sprendimą ir derinti", – nukirto antstolė.

Išgirdusi žurnalistų replikas, kad vaiką buvo bandoma paimti tarsi automobilį iš garažo, antstolė tik teigė, kad teismo nutarimą reikėjo vykdyti skubos tvarka.

"Tai yra suaugusiųjų konfliktas. Ir vienu, ir kitu atveju vaikas patirs psichologinę traumą. Po penktadienio įvykių kreipsiuosi į teismą ir prašysiu išaiškinimo, ar gali pareigūnai užtikrinti tvarką privačioje erdvėje. Bet kokiu atveju, V. ir L.Kedžiams bei A.Skučienei gresia administracinė atsakomybė už trukdymą perduoti mergaitę", – žadėjo antstolė.

Paklausta, kada vykdys teismo sprendimą, S.Vaicekauskienė pasakė, kad jos darbo valandos yra nuo 6 iki 22 val. Pagal teismo sprendimą tuo metu ir gali būti paimtas vaikas. Šios valandos galioja ir nedarbo dienomis.


Įvykių chronologija

Apie 10 val. Klonio gatvėje, lydima trijų apsaugininkų, pasirodė Laimutė Stankūnaitė. Susirinkę keliasdešimt Venckų ir Kedžių šalininkų iš pradžių buvo nusiteikę ramiai, tik keiksnojo Kėdainių rajono apylinkės teismą, leidusį vaiką jėga paimti iš namų.

Prieš 11 val. pasirodė antstolė Sonata Vaicekauskienė. Su ja atvažiavo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus viršininkas Tauris Stauskis. Palydėjęs antstolę į namo vidų, pareigūnas liko lūkuriuoti gatvėje, tačiau netrukus buvo pakviestas į vidų.

Atvykus antstolei, susirinkusi minia ėmė veržtis arčiau Kedžių namų. Kai kurie braukė ašaras.

Apie 11 val. į Klonio g. atvažiavo apie dešimt policijos ekipažų. Apie 30 policininkų apsupo namą. Viduje pasigirdo šūksniai, grumtynės, mergaitės klyksmas – ją pareigūnai ketino išsivežti jėga.

Pasakojama, kad kartu esantys Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai neleido išvežti mergaitės prievarta.

Apie 12 val. iš Venckų namų išėjusi antstolė S.Vaicekauskienė pareiškė, kad mergaitės paimti nepavyko, nes to padaryti esą neleido seneliai – Drąsiaus Kedžio tėvai. Policijos pajėgos atsitraukė.

Kelios minutės po 12 val. iš Kedžių namo išėjo ir L.Stankūnaitė. Nieko nekomentavusi čia susirinkusiems žiniasklaidos atstovams, ji atsisėdo į apsaugininkų automobilį.

Netrukus į Klonio gatvę atvažiavo D.Kedžio dukters globėja, Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė.

12.30 val. L.Stankūnaitė vėl grįžo į Kedžių namus. Ją lydėjo advokatas Gintaras Černiauskas. Užtrukusi apie dešimt minučių, L.Stankūnaitė paliko pastatą ir išvažiavo iš Garliavos.

Apie 13.30 val. į Klonio gatvę atvyko Seimo narys Rytas Kupčinskas. Jis ir dar trys parlamentarai vakar paragino Vaiko teisių apsaugos kontrolierę imtis priemonių dėl Kėdainių teismo priimto sprendimo L.Stankūnaitei dukrą grąžinti prievarta, kuris esą parodo, kad Lietuvoje įsigalioja brutali tvarka.

Taip pat atvažiavo ir N.Venckienės iškviesti policijos pareigūnai, kad būtų užfiksuoti jos mamai, tetai ir D.Kedžio dukrai padaryti sužalojimai.


D.Grybauskaitė: prievarta vaiko atžvilgiu netoleruotina

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad ginti vaiko interesus ir užtikrinti jo teisių apsaugą yra "mūsų pareiga, kuri jokiu būdu negali būti paminta".

Prezidentė ne kartą yra išsakiusi poziciją, kad mergaitės interesai yra svarbiausia ir vaiko interesų apsauga turi būti garantuota, ir savo pozicijos nekeičia, teigiama vakar išplatintame Prezidentūros pranešime.

Prievarta, pasak D.Grybauskaitės, vaiko atžvilgiu netoleruotina. To neleido daryti ir Kėdainių rajono apylinkės teismas ketvirtadienio nutartyje, kurioje konstatavo, kad prievarta gali būti naudojama ne prieš vaiką, o pašalinant kliūtis sprendimui įvykdyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių