Pereiti į pagrindinį turinį

Du elektros skaitikliai – nebenaudingi?

2010-01-11 09:00
Du elektros skaitikliai – nebenaudingi?
Du elektros skaitikliai – nebenaudingi? / Tomo Raginos nuotr.

Nuo sausio pabrangus elektrai, kainos skirtumas tarp dieninio ir naktinio skaitiklio tarifo tapo itin menkas. Kai kurie vartotojai svarsto, ar dviejų laiko zonų skaitikliais naudotis vis dar verta.

Skalbia ir lygina naktimis

Ringaudų gyventojas Valdas Mitkus, daugiau kaip prieš dešimtmetį įsirengęs dviejų laiko zonų skaitiklius, dabar abejoja, ar pabrangus elektrai vis dar pavyks išlošti. Žiemą per mėnesį Mitkų šeimyna už suvartotą elektrą sumoka po 100–150 litų. Dabar, elektros energijai pabrangus, sąskaitos padidės.

"Skalbiame naktimis, žmona lyginti drabužius stengiasi vėlyvais vakarais, žodžiu, visus su elektros energija susijusius darbus stengiamės atlikti tada, kai įsijungia naktinis skaitiklis", – apie įpročius pasakojo V.Mitkus.

Jo nestebina vakarais iš kitų namų sklindantys įvairių prietaisų garsai, pavyzdžiui, vasarą gyvatvorės karpymo mašinos ūžesys, nes dviejų laiko zonų skaitikliais naudojasi nemaža dalis kaimynų.

Individualių namų šeimininkams turėti naktinio tarifo skaitiklį verta ir todėl, kad beveik visi kiemuose turi įsirengę vadinamąsias naktinio budėjimo lempas, kurios įsižiebia nuo judesio.

Kainos pranašumas sumenko

Iki šiol turėti du – dieninio ir naktinio tarifo – skaitiklius gyventojams apsimokėjo: iki sausio už dieną suvartotą elektros energiją tekdavo mokėti po 0,4 lito už kWh, o naktį – po 0,23 lito už kWh.

Nuo 2010-ųjų sausio įsigaliojus naujiems tarifams, dieną suvartota elektros energija pabrango iki 0,49 lito už kWh, o naktį suvartotos elektros energijos kaina šoktelėjo iki 0,36 lito už kWh.

Tuo tarpu turintiesiems vieną skaitiklį bet kuriuo paros metu suvartota elektros energija kainuoja vienodai – 0,45 lito už kWh.

Paklausta, ar šįmet vis dar verta turėti dviejų laiko zonų skaitiklius, VST atstovė spaudai Giedrė Vinickienė atsakė, kad klientai turėtų nuodugniai apskaičiuoti, įvertinti savo vartojimo įpročius ir tik tada priimti sprendimą.

"Vienos šeimos aktyviau gyvena vakarais, kitos – darbo metu", – kalbėjo G.Vinickienė.

Yra keitimo mokestis

Mitkų šeimyna būtų linkusi atsisakyti dviejų tarifų elektros skaitiklių ir naudotis tik vienu, nors ir tektų šiek tiek keisti įpročius. Tačiau užsienio kalbų studijas pabaigęs sūnus gavo knygų vertėjo darbą ir dabar dažniausiai dirba namuose.

"Kompiuteris nuolat įjungtas, be to, dabar dieną tiek neprašvinta, kad būtų galima apsieiti be stalinės lempos, – kalbėjo V.Mitkus. – Kažin ar ne labiau apsimokėtų naudotis tik vienu skaitikliu? Tada mokėtume keturiais centais pigiau už kilovatvalandę."

Vis dėlto Mitkai įvertina ir skaitiklių keitimo mokestį. VST duomenimis, norintieji atsisakyti dviejų skaitiklių turi sumokėti keitimo mokestį. Skaitiklio parametrų keitimo įkainiai svyruoja nuo 73 iki 131 lito.

Anot G.Vinickienės, norintieji pasikeisti skaitiklius, gali parašyti prašymą juos aptarnaujančiame bendrovės VST skyriuje.

Vieno tarifo skaitikliu naudojasi 61 proc. VST klientų, dviejų laiko zonų – 18 proc. vartotojų. Elektrinių viryklių vieno tarifo skaitikliu naudojasi 5 proc., elektrinių viryklių dviejų laiko zonų tarifu – 13 proc. VST klientų.

Daugiau kaip 12 tūkst. kWh elektros energijos suvartoja ir dėl to pigiau už elektrą moka 3 proc. VST klientų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų