Pereiti į pagrindinį turinį

Dujų patrankos gali neprireikti

2008-10-31 09:00
Dujų patrankos gali neprireikti
Dujų patrankos gali neprireikti / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Realybė: kol savivaldybėje svarstoma, kaip atsikratyti kormoranų, prie hidroelektrinės jų ir taip mažėja.

Prie Kauno hidroelektrinės apsistojus didiesiems kormoranams, miesto valdžia svarsto pirkti dujų patranką jiems baidyti.

Ornitologas Ričardas Patapavičius pasakojo, kad rugsėjį Nemune, ties hidroelektrine, buvo apie 700 didžiųjų kormoranų. Miesto vadovai išsigando, kad ornitologiniu draustiniu paskelbta Nemuno pakrantė virs dykyne, kaip tai nutiko Kuršių nerijoje netoli Juodkrantės.

Su didžiule kormoranų kolonija Kuršių nerijoje kovojama ne vienerius metus. Žuvimis mintantys paukščiai drasko žvejų tinklus, nuo rūgščių kormoranų išmatų nudžiūvo didžiulis plotas sengirės pušų.

Baikštūs ir atsargūs paukščiai Nemuno užutėkiuose prie Kauno hidroelektrinės randa daug žuvų, draustinio teritorijoje niekas nedrumsčia jų ramybės.

„Tai migruojantys vandens paukščiai. Prie hidroelektrinės jie lizdų nesuka ir neperi. Absoliuti dauguma išskris žiemoti kitur “, – tikino R.Patapavičius. Pavojaus medžiams ar Nemune gyvenančioms žuvims ornitologas kol kas irgi neįžvelgia.

„Ornitologiniame draustinyje paukščių šaudyti negalima, todėl teks ieškoti kitų būdų juos baidyti, – aiškino karingai kormoranų atžvilgiu nusiteikęs savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas. – Sako, šie paukščiai bijo dujinių patrankų keliamo triukšmo.“

Iš kur gauti tokią patranką ir kiek ji kainuos miestui, paaiškės kitą savaitę. Tačiau jos gali ir neprireikti. Vakar popiet prie hidroelektrinės skraidė vos kelios dešimtys kormoranų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų