Pereiti į pagrindinį turinį

Dvi milžiniškos bedugnės

2009-03-06 09:00
DMN inf.
Dvi milžiniškos bedugnės
Dvi milžiniškos bedugnės / "Scanpix" nuotr.

JAV astronomai trečiadienį pranešė tolimos galaktikos centre atradę dvi milžiniškas juodąsias bedugnes, kurios sukasi viena aplink kitą tarsi savotiško kosminio valso ritmu.

Mokslininkai nurodė, jog dvi vadinamosios supermasyvios juodosios bedugnės, išsiskiriančios nepaprastai stipria gravitacija, skrieja maždaug už 5 mlrd. šviesmečių nuo Žemės. Vieną šviesmetį (atstumą, kurį šviesa nuskrieja per metus) sudaro apie 10 trln. km.

Mokslininkai mano, kad supermasyvios juodosios bedugnės slypi visų arba beveik visų galaktikų centruose. Pavyzdžiui, mūsiškės Paukščių Tako galaktikos centre esančios juodosios bedugnės masė yra 3 mln. didesnė negu Saulės.

Galaktikos palyginti dažnai susiduria ir susilieja, o jų centruose esančios masyvios juodosios bedugnės gali pradėti suktis viena aplink kitą. Manoma, kad taip susidarė ir neseniai atrasta porinė juodųjų bedugnių sistema.

Pasak astronomo Toddo Borosono, šios abi juodosios bedugnės kada nors gali susilieti ir virsti viena dar didesne juodąja bedugne.

Kaip jis teigė, abi atrastos juodosios bedugnės apskrieja bendra orbita maždaug per šimtą metų ir yra nutolusios viena nuo kitos per 0,3 šviesmečio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų