Pereiti į pagrindinį turinį

Dvi mirtys užminė mįslių

2009-01-20 09:00
Dvi mirtys užminė mįslių
Dvi mirtys užminė mįslių / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Netvarka: monolitinis vaiduoklis Kęstučio gatvėje tapo jaunimo traukos vieta ir skaudžių nelaimių židiniu.

Dviejų moksleivių žūtis: netekties skausmas artimiesiems, o pareigūnams klausimas, kas jas pastūmėjo į pražūtį.

Nuo komentarų susilaiko

Praėjusią savaitę Kauno mieste ir rajone neaiškiomis aplinkybėmis žuvo beveik vienodo amžiaus paauglės. Vakar su viena jų – Kauno dailės gimnazijos vienuoliktoke – atsisveikino ir į amžinojo poilsio vietą buvusią bendramokslę bei auklėtinę palydėjo pedagogai ir klasės draugai.

Penktadienio naktį, nepraėjus nė pusvalandžiui po vidurnakčio, Kauno miesto policijos budėtojams buvo pranešta apie nelaimę Kęstučio gatvės 26 numeriu pažymėto namo kieme. Atvykę į nurodytą įvykio vietą greitosios medicinos pagalbos medikų brigada ir policijos pareigūnai rado ant sniego gulintį septyniolikmetės kaunietės kūną. Mergina buvo be gyvybės ženklų. Medikai padėti jai nebegalėjo.

Beveik neabejojama, kad tragedija įvyko merginai nukritus nuo šalia esančio pastato. Vienintelis daug abejonių keliantis klausimas: ar ji ryžosi nušokti pati, ar kažkas nustūmė, o gal mėgino nevykusiai pajuokauti, todėl ir įvyko nelaimė.

"Policijos pareigūnai tiria abi versijas – tiek savižudybės, tiek ir galimos žmogžudystės. Viliamasi per ikiteisminį tyrimą išsiaiškinti tikslias nepilnametės mirties priežastis. Daugiau apie įvykį teisėsaugininkai komentuoti negali", – sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Ramunė Gražulienė.

Teisėsaugininkai teigia turintys duomenų, kad žuvusioji mėgo su draugėmis leisti laiką apleistame statinyje, tačiau tikslinama, ar ji čia dažnai užsilikdavo iki vidurnakčio. Neoficialiais duomenimis, apie tragediją pirmieji sužinojo ir policijai pranešė jos globėjai. Teigiama, kad ji gyvenusi ne su tėvais, o su savo teta.

Draugus apėmė sielvartas

Kauno dailės gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Elada Mikuckienė, bendraudama su "Kauno dienos" žurnalistais, nuo komentarų apie nelaimę susilaikė, tačiau neslėpė, kad gimnazistės netektį skaudžiai išgyvena tiek pedagogai, tiek ir jos bendramoksliai: "Jaučiu atsakomybę prieš mergaitės mamą ir globėją, todėl tikrai apie jokias versijas kalbėti nenoriu. Tai yra labai didelė netektis, su kuria mums visiems labai sunku susitaikyti. Tik kažką panašaus išgyvenę žmonės gali suprasti, ką tai reiškia. Dirbame su mokiniais, kuriuos užgulė sielvartas dėl draugės netekties."

Tragiško įvykio auka tapusi paauglė, anot pedagogų, Dailės gimnazijoje mokėsi nuo penktos klasės, buvo mėgstama savo bendramokslių, dėl mokslų problemų neturėjo, pasižymėjo kaip uoli ir stropi auklėtinė.

Viename interneto socialiniame tinkle įdėtoje anketoje ji pati juokais apie save yra rašiusi: "Turiu polinkį į proto nučiuožimą, bet nemanau, kad tai yra blogai. Taip pat labai mėgstu valgyti šokoladą. Dabartinė profesija – moksleivė. Ateityje planuoju įgyti žurnalistės, psichologės arba plastinės chirurgės profesiją. Pastaruoju metu pasidarė sunku nuspręsti, kuri iš jų mane labiausiai traukia. Dabar svarbiausia mokytis, bet ne tik matematikos ir lietuvių, o ir piešimo, tapybos, skulptūros." Ją pažinojusieji pasakojo, kad mergaitė domėjosi ir fotografija.

Vaiduoklis vilioja aukas

Į redakciją kreipęsi keli "Kauno dienos" skaitytojai, neišvydę viešumoje jokios informacijos apie šį įvykį, spėliojo, esą nelaimę mėginama nuslėpti. Laikinosios sostinės policijos atstovai paaiškino, kad tokie nuogąstavimai nepagrįsti. Anot R.Gražulienės, nelaimė įvyko laikrodžiams išmušus vidurnaktį, tad į tos dienos policijos įvykių suvestines ši tragedija nepakliuvo, o savaitgalį niekas iš kauniečių policininkų suvestinių neplatina.

Nelaimės vietą prie pat miesto centre stūksančio jaunuolių pamėgto milžiniško monolito vakar žymėjo spėjusios sudegti keturios žvakelės.

Keliose vietose nugriauta tvora, išlaužtos langų ir durų angas dengusios grotos, besivoliojančios krūvos šiukšlių ir kalnai tuščių butelių akivaizdžiai byloja, kad statinys neprižiūrimas, o jame niekieno netrukdomi gali šeimininkauti kas tik panorėję.

Antra nelaimė – rajone

Dar viena skaudi netektis užvakar ištiko Kauno rajone, Garliavoje, gyvenančią šeimą.

Sekmadienį vakare, apie 20.10 val., kelio Kaunas–Marijampolė–Suvalkai (magistralė "Via Baltica") penkioliktajame kilometre aptiktas šešiolikmetės garliaviškės lavonas. Iš pirminių požymių atrodė, lyg paauglė būtų buvusi partrenkta automobilio. Jei būtų nustatyta, kad tai yra tiesa, Kauno rajono policijos pareigūnams tektų skelbti iš įvykio vietos nuvažiavusio automobilio ir jo vairuotojo paieškas.

Nelaimė įvyko už keliasdešimties metrų nuo viaduko, vedančio nuo Garliavos Mastaičių link. Ant žuvusiosios kūno rasti sužalojimai liudija, kad ją galėjo kliudyti transporto priemonė. Mergaitė gyveno netoli žūties vietos.

Tačiau įvykį tiriantiems teisėsaugininkams papildomų klausimų kelia kai kurių liudytojų teiginiai. Pareigūnai turi duomenų, kad kelios akimirkos prieš nelaimę atsitiktiniai praeiviai pastebėjo merginą, stovinčią ant viaduko ties atbraila. Kyla klausimų, kam jai reikėjo kirsti judrią magistralę ir rizikuoti pakliūti po automobilių ratais, jei tai padaryti buvo galima einant viaduku. Manoma, kad mergaitė galėjo nušokti nuo jo žemyn į važiuojamąją gatvės dalį.

Teisėsaugininkai laukia šešiolikmetės palaikus apžiūrėjusių teismo medicinos ekspertų išvadų, o kartu prašo atsiliepti ir šį įvykį mačiusius ar jo tyrimui vertingos informacijos turinčius žmones.

Ką manote jūs? Kodėl jauni žmonės pasirenka mirtį? Šia tema kviečiame diskutuoti portalo forume.

Daugiau šia tema:

Problemos išlindo per vaikus

Gimnazistas pasirinko mirtį

Skubi pagalba 112

Pagalba galvojantiems apie savižudybę arba ieškantiems pagalbos artimajam

Svetainėje pateikiama informacija yra trumpa, atsižvelgiant į konkrečius kiekvienos tikslinės grupės poreikius

www.tuesi.lt

Pagalba ir aktuali informacija nusižudžiusiųjų artimiesiems

Nemokamos savitarpio pagalbos grupės įvairiuose miestuose

www.artimiems.lt
Patikima informacija apie emocinę sveikatą ir psichologinę pagalbą www.pagalbasau.lt

Psichologinių krizių pagalbos centras

Psichologinių krizių valdymo paslaugos teikiamos asmenų grupėms įvykus kriziniam įvykiui, kai ūmiai pasireiškia psichologinė krizė

1815 (I–V 9.00–19.00 val., VI 9.00–15.00 val.)

https://www.hi.lt/psichologiniu-kriziu-pagalbos-centras-tel-1815/

Krizių įveikimo centras (individualios psichologo konsultacijos gyvai, per Skype ar Messenger)

Mūsų savanoriai psichologai, psichoterapeutai šešias dienas per savaitę budėjimų metu teikia skubią psichologinę pagalbą sudėtingas gyvenimo situacijas išgyvenantiems žmonėms

www.krizesiveikimas.lt

+370 640 51555

Antakalnio g. 97–47, Vilnius (I–V 16.00–20.00 val., VI 12.00–16.00 val., švenčių dienomis ir sekmadieniais nedirba)

Asmens sveikatos priežiūros specialistams ir sveikatos mokslų studentams prieinamos nemokamos, konfidencialios ir operatyvios emocinės ir psichologinės pagalbos tinklas

Medo.lt

+370 606 07205

Susidūrus su registracijos anketos gedimais

Rašyti el. Laišką

Jaunimo linija 
Emocinė parama jaunimui, budi savanoriai konsultantai

+370 800 28888 (visą parą kasdien)

Pokalbiai internetu
I–VI 18.00–00.00 val.

Vaikų linija 
Emocinė parama vaikams, budi savanoriai konsultantai, profesionalai

116 111 (I–VII 11.00–23.00 val.)

Pokalbiai internetu
I–V 17.00–23.00
Registruotis ir rašyti
Atsako per 24 val.

Linija „Doverija"
Emocinė parama paaugliams ir jaunimui rusų k., budi savanoriai konsultantai

+370 800 77277 I–VII (kasdien) 16.00–19.00 val.

 

Vilties linija 
Emocinė parama suaugusiesiems, pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai

116 123 (visą parą kasdien)

Pokalbiai internetu
I–V 17.00–20.00 val.
Rašyti el. laišką
Atsako per 3 darbo dienas

Pagalbos moterims linija 
Emocinė parama moterims, pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai

+370 800 66366 (visą parą kasdien)
Rašyti svetainėje (kiekvieną dieną 17.00–22.00 val.)
Rašyti el. laišką

Atsako per 24 val.

Mamos linija

Mamoms, kurios ieško emocinės pagalbos anonimiškai

Telefonas laikinai nepasiekiamas į laiškus atsakoma (I-IV 10.00–20.00 V iki 18.00)

Rašyti el. laišką

Ankstukų pagalbos linija

Nemokama psichologinė pagalba

+370 612 03 800 (I–VII 00:00–24:00)

Rašyti laišką

Vyrų linija
Emocinė parama vyrams, telefonu konsultuoja specialistai

+370 670 00027 (I–V 10.00–14.00 val.)

Rašyti laišką
Atsako per 72 val.

Pagalbos vyrams linija „Nelik vienas"

+370 604 11119 (I–VII,18.00–22.00 val.)

Rašyti laišką

Atsako per 72 val.

Tėvų linija

Emocinė parama tėvams, pagalbą teikia psichologai

+370 800 90012 (I–V 9.00–13.00 val. ir 17.00–21.00 val.)

Rašyti laišką

Konsultacija suteikiama per 7 darbo dienas

Sidabrinė linija
Emocinė parama senjorams, pagalbą teikia profesionalūs konsultantai, reguliariai bendrauja savanoriai ir kiti senjorai

Prireikus pagalbos, jaučiant poreikį būti išklausytam, ar tiesiog norint susirasti bendramintį nuolatiniam bendravimui telefonu, nedvejodami skambinkite nemokamu telefonu

+370 800 80020 (I–V 8–22 val., VI–VII 11–19 val.)

Skambučiai šiais numeriais yra nemokami. Skubi psichologinė ar psichinė pagalba psichikos sveikatos centre visada suteikiama be eilės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų