Pereiti į pagrindinį turinį

Dviratininkai Kauno gatvėse – dar svetimi

2009-06-29 09:39
Pasirinkimas: gimnazistėms Ievai ir Sandrai laisvalaikį labiausiai patinka leisti važinėjant dviračiais.
Pasirinkimas: gimnazistėms Ievai ir Sandrai laisvalaikį labiausiai patinka leisti važinėjant dviračiais. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Penktadienio pavakarę Kauno gatves užtvindė dviratininkai – į visame pasaulyje vykstančią vadinamąją kritinę masę šįkart suvažiavo daugiau kaip pusantro šimto dviratininkų.

Aikštėje šalia Muzikinio teatro penktadienio vakarą daugiau buvo dviratininkų negu pėsčiųjų – čia 19 val. prasidėjo jau tradicinė kritinė masė. Dviračių mėgėjai žino, kad kritinė masė – tai visame pasaulyje kiekvieno mėnesio penktadienį vykstanti akcija, per kurią žmonės su dviračiais ir savaeigiu transportu okupuoja gatves. Akcijos kritikai, daugiausia automobilininkai, teigia, kad tai yra sąmoningas trukdymas, neleidžiantis eismui mieste normaliai funkcionuoti.

Patys dviratininkai mano kitaip. "Tai puiki galimybė priminti vairuotojams, kad gatvėse yra ir kitokių eismo dalyvių, – sakė trisdešimtmetis kaunietis Mykolas. – Dabar neretai susidaro įspūdis, kad vairuotojai nelaiko dviratininkų lygiaverčiais eismo dalyviais."

Dviračių entuziastas kaunietis Antanas visgi pastebi, kad pastaraisiais metais vairuotojai yra dėmesingesni dviratininkams.

Sportinio dviračio "Kellis" šeimininkas Andrius Timofejevas, kaip ir būrelis kitų entuziastų, kritinėje masėje dalyvauja kiekvieną mėnesį. Jam patinka Kauno vairuotojai, kurie, rodydami pritariamuosius ženklus, palaiko akcijos dalyvius. "Kritinė masė man yra privalomas renginys. Nieko kito šią dieną neplanuoju, noriu dviračiu skrieti su bendraminčiais", – kalbėjo A.Timofejevas. Jis skaičiuoja, kad paprastai šiame renginyje užtrunka apie 2 val.

S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijos moksleivės Ieva ir Sandra sakė kritinėje masėje dalyvaujančios dėl puikios kompanijos: juk važinėti dviračiu su būriu bendraminčių yra kur kas smagiau negu vienoms.

"Važinėju tik dviračių takais, nes Kauno gatvėse nesaugu. Gal kada nors kauniečių vairuotojų požiūris į dviratininkus ir pasikeis", – viliasi Ieva.

Laisvės alėjos praeivių ir dviratininkų dėmesį išsyk patraukė prie akcijos dalyvių prisijungęs kaunietis Gediminas, atvažiavęs kailiais ir odos gabalėliais nusagstytu dviračiu.

"Tikram čoperiui pinigų neužtenka, todėl dviratį bandau paversti motociklu be motoro", – šmaikštavo Gediminas. Muziką mėgstantys akcijos dalyviai stengėsi važiuoti kuo arčiau Gedimino, nes iš ant jo dviračio bagažinės pritaisyto grotuvo sklido gerai žinomi roko ir popmuzikos kūriniai, tarp jų – ir dviratininkų mėgstamas Fredy Mercury "Bicycle".

Nuolatinis kritinės masės dalyvis Gediminas mano, kad Kaunas nėra dviratininkų miestas. Jis atkreipia dėmesį, kad dauguma miestiečių net ir nedidelį atstumą linkę važiuoti automobiliu, o ne eiti pėsčiomis ar minti dviratį.


Kritinės masės maršrutas

Nuo Muzikinio teatro dviratininkai pajudėjo Vytauto prospekto link, vėliau pasuko į K.Baršausko gatvę, pasiekė Aukštuosius Šančius, Panemunę ir per Petrašiūnus grįžo į miesto centrą. Akcijos dalyviai penktadienį sukorė 27 km. Kritinėje masėje dalyvavo 162 dviratininkai.

Kiekvienas akcijos dalyvis privalo turėti tvarkingą dviratį, atšvaitus ir ant savo drabužių, ir ant dviračio.


Kauniečių nuomonė


Praeivis

Pastaruoju metu padaugėjo dviratininkų, dažniausiai kokių senių, kurie į kairę suka ne taip, kaip pridera sankryžoje, bet važiuodami per perėjas. Būkit atsargūs: jei važiuoja tiesiai, dar nereiškia, kad privažiavęs perėją nepasuks kairėn net nežiūrėdamas. Jau dusyk vos ant kapoto nepavėžinau! O dviračiu pastaruoju metu mieste vengiu važinėti – norisi dar pagyventi:-(

to dviratininkai

Dviratininkai, išmokit matyt aplink save, nes akivaizdu, kad dauguma įsivaizduoja, jog jiems taisyklės negalioja!

Soferis

Gal ir reikia atkreipti dėmesį, bet tik ne tokiais metodais, kaip trukdymas eismui. Už tokį dalyką policija jau gali bausti. Ir, manau, teisingai.

Mase

Čia greičiau ne kritinė, o kretininė masė. Kas būtų, jei sugalvotų, tarkim, automobilių vairuotojai kiekvieną penktadienį be jokio būtino reikalo miesto gatvėmis iš lėto važinėti?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų