Pereiti į pagrindinį turinį

Elektronikos šiukšlėms – "žalieji" konteineriai

2009-01-24 09:00
Elektronikos šiukšlėms – "žalieji" konteineriai
Elektronikos šiukšlėms – "žalieji" konteineriai / Gedimino Bartuškos nuotr. Perdirbimas: sugedę, seni ar nereikalingi prietaisai, patekę į specialius konteinerius, yra tinkamai neutralizuojami ir neteršia gamtos.

Jau mėnesį Lietuvos gyventojai nereikalingais elektros prietaisais gali atsikratyti eidami pirkti naujų. Specialūs konteineriai elektronikos atliekoms didžiuosiuose miestuose pastatyti prie parduotuvių "BMS Megapolis" ir "Senukai".


Naudinga: pasenusios elektroninės įrangos konteinerių vietos Vilniuje

Prekybos centras "BMS Megapolis", Laisvės pr. 2.

Prekybos centras "BMS Megapolis", Ukmergės g. 283.

Prekybos centras "Senukai", P.Lukšio g. 34.

Prekybos centras "Senukai", Ukmergės g. 244.

Prekybos centras "Topo centras", Ukmergės g. 240.

Programa "Gyvas medis"

Elektros ir elektroninės įrangos gamintojus ir importuotojus vienijanti asociacija EEPA taip ėmėsi plėsti vietų, kuriose surenkamos elektronikos atliekos, tinklą Lietuvoje. Naujoji jos programa "Gyvas medis" – tai keturi skirtingi būdai atsikratyti senu prietaisu.

Paprasčiausia neveikiančią įrangą atiduoti periodiškai užsukantiems komunalininkams. Tačiau jei tai jums nepatogu, neveikiančiu ar nereikalingu elektros prietaisu galima saugiai atsikratyti ir einant apsipirkti. Tereikia išmesti jį į naujuosius konteinerius prie didžiųjų buitinės technikos prekybos centrų. Seni elektroniniai prietaisai taip pat priglaudžiami savivaldybių didžiųjų ir pavojingų atliekų aikštelėse.

Asociacijos EEPA, atsakingos už tai, kad dalis šalyje susidarančių elektronikos atliekų būtų sutvarkyta, administracijos direktorius Edgaras Kriukonis priminė, kad nereikalingą elektroninę įrangą visada mielai išveža didelius prietaisus į namus pristatę parduotuvės darbuotojai. Tereikia pasinaudoti tuo, kad įsigijus didelius ir sunkius prietaisus – televizorių, skalbyklę ar šaldytuvą, parduotuvės teikia jų atvežimo paslaugą, ir atiduoti nebeveikiančius aparatus. Beje, tai neapmokestinama paslauga.

Nuodai sąvartynuose

Daugelis yra girdėję, kad technikos ir elektroninės įrangos negalima išmesti su buitinėmis atliekomis. Elektronikos produktų sudėtyje gali būti pavojingų aplinkai elementų, taip pat ir tokių, kurių poveikis aplinkai dar nežinomas.

Aplinkai kenksmingų medžiagų jau randama ir įrenginių korpusuose. Šaldytuvuose yra ne tik ozono sluoksnį ardančių freonų, bet ir tepalų, sunkiųjų metalų dulkių. Atliekoms yrant sąvartynuose nuo gamtos poveikio ar sąveikos su kitomis medžiagomis juose esantys itin toksiški sunkieji metalai, rūgštys ir kitos toksinės medžiagos patenka į aplinką ir užteršia ežerus, upes, dirvožemį, gruntinius vandenis, orą.

E.Kriukonis tikisi, kad to išvengti padės specialūs konteineriai, įrengti šešiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Tai ilgalaikis projektas, todėl anksčiau ar vėliau kiekvienas norintis galės patogiai atsikratyti neveikiančiu prietaisu.

E.Kriukonis pripažįsta, kad elektronikos atliekų tvarkymas vis dėlto labiausiai priklauso nuo gyventojų požiūrio. Tikimasi, kad programa "Gyvas medis" padės įvykdyti ES reikalavimus. Pagal juos kiekvienas Lietuvos gyventojas per metus privalo surinkti po 4 kg elektros ir elektroninės įrangos atliekų. Šiuo metu tesurenkama po 160–300 g.

Sunku įsivaizduoti, kad vien Europoje kasmet išdygsta kelių milijonų tonų elektronikos atliekų kalnai.

Perdirbti – į užsienį

"Netinkamoje vietoje išmetus seną buitinę techniką, į aplinką išsiskiria kenksmingos medžiagos. Patekusios į dirvožemį, jos užteršia augalus, vaisius, daržoves, grybus, vandenį. Todėl ir buvo sukurta programa "Gyvas medis", padedanti paprastai ir saugiai išmesti prietaisus. Mes siūlome paprastą būdą švarinti ir tausoti gamtą", – kalbėjo E.Kriukonis. Jis papasakojo ir apie prietaiso neutralizavimo procedūrą: iš konteinerio išimta įranga pirmiausia išrenkama – pašalinamos pavojingos žmonėms ir aplinkai medžiagos, jos dalys iškeliauja pas perdirbėjus į įvairias šalis.

Asociacija EEPA šiuo metu vienija 44 elektroninės įrangos gamintojus bei importuotojus ir veiklą vykdo remdamasi aplinkos ministro išduota licencija. Beje, net du iš trijų mūsų perkamų elektros prietaisų yra pagaminti arba importuoti EEPA nario.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų