Pereiti į pagrindinį turinį

Estakados statybos keleriems metams uždarys Geležinio vilko gatvę?

2010-11-26 09:09
Planas: naujoji 177,5 m ilgio estakada leistų iš Geležinio Vilko gatvės (nuo Savanorių prospekto pusės) patekti tiesiai į biurų bei administracinių patalpų kompleksų zoną, vadinamą...
Planas: naujoji 177,5 m ilgio estakada leistų iš Geležinio Vilko gatvės (nuo Savanorių prospekto pusės) patekti tiesiai į biurų bei administracinių patalpų kompleksų zoną, vadinamą... / Vilniaus savivaldybės vizualizacija

Maždaug 30 mln. litų už estakadą, kurios nauda – abejotina? Vilniuje tokie užmojai bus įgyvendinti, o apie pusę reikalingos sumos numatoma skirti iš skylėto miesto biudžeto.

Valdininkų argumentai

Vilniaus miesto taryba pritarė projektui, pagal kurį per ateinančius trejus metus Geležinio Vilko gatvės ruože nuo M.K.Čiurlionio iki A.Goštauto gatvių bus pastatyta vienos krypties eismo estakada.

Savivaldybės valdininkų aiškinimu, šiuo metu didelis transporto priemonių srautas, važiuojantis Geležinio Vilko gatve nuo Savanorių prospekto, negali patekti į biurų bei administracinių patalpų kompleksų zoną, vadinamą "Verslo trikampiu" (A.Goštauto, J.Jasinskio ir Geležinio Vilko gatvių ribojamas plotas).

"Norėdami į A.Goštauto gatvę patekti iš pietinių miesto rajonų, vairuotojai važiuoja per miesto centrą, o dėl didelio eismo intensyvumo, nelygios kelio dangos ir greitėjimo juostų nebuvimo Geležinio Vilko ir A.Goštauto gatvių sankryžoje įvyksta daug avarijų", – skelbia savivaldybė.

Skeptikų balsas

Su tokiais teiginiais ginčytis sunku, bet jau pasigirdo skeptiškų balsų, esą pinigai už šią estakadą bus išmesti į balą, nes ji iš esmės reikalinga tik keliems šimtams pietinėje miesto dalyje gyvenančių ir "Verslo trikampyje" dirbančių vilniečių.

Skeptikų manymu, naujoji estakada neišvaikys ir Geležinio Vilko gatvę nuolat dusinančių transporto spūsčių, nes jų priežastys yra visai kitos, nei į A.Goštauto gatvę bandantys patekti vairuotojai.

Be to, jei eismą Geležinio Vilko gatvėje sustabdo bet kurioje jos vietoje įvykusi net menkiausia avarija, tai kas bus, kai šioje itin judrioje gatvėje trejus metus vyks statybos?

Tikisi išsisukti pigiau

Įgyvendinus projektą bus rekonstruota 1121 m ilgio Geležinio Vilko gatvės ruožas, pastatyta 177,5 m ilgio estakada, įrengtos aplinkosauginės ir eismo saugos priemonės.

Estakados statyba bus iš dalies finansuojama ES fondų lėšomis. Numatoma, kad ES parama projektui finansuoti sudarys 17,53 mln. litų, valstybės biudžeto lėšos – 2,16 mln. litų, savivaldybės – iki 15,31 mln. litų.

Tačiau tikslus savivaldybės lėšų poreikis paaiškės paskelbus darbų atlikimo konkursą. "15 mln. litų yra maksimali suma, kurią iš savo biudžeto skirs savivaldybė. Tačiau tikimės, kad gavę konkursinius pasiūlymus pamatysime, jog tokios sumos nereikia", – kalbėjo Vilniaus savivaldybės Komunalinio ūkio departamento direktorius Virginijus Pauža.

Pasak jo, nereikėtų svarstyti, ar naujoji estakada yra reikalinga – miestas esą turėtų tik džiaugtis kiekvienu eismo kokybe pagerinančiu objektu. Be to, ką nors keisti jau per vėlu, nes šios estakados statybą jau patvirtino Transporto investicijų inspekcija, o tai reiškia, kad projektui jau paskirtos ES lėšos.

V.Pauža taip pat žadėjo, kad dėl estakados statybos vairuotojai didesnių nepatogumų neturėtų patirti: "Didelių trukdžių eismui nebus. Parengsime eismo organizavimo planą, viskas bus gerai."

Prie Ukmergės gatvės blogiau

Vilniaus savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Algirdas Šešelgis dienraščiui teigė, kad apie būsimą estakadą sužinojo tik tada, kai naujiena apie ją buvo paskelbta savivaldybės interneto tinklalapyje.

"Mes, kaip eismo organizatoriai, džiaugiamės kiekvienu nauju objektu. Tačiau estakados statybų su mūsų skyriumi niekas nederino. Tiesa, tuo metu, kai gimė pati šios estakados idėja, aš savivaldybėje dar nedirbau. Mūsų darbas prasidės, kai estakada jau bus pastatyta ir reikės pastatyti kelio ženklus, nubrėžti ženklinimo linijas ir panašiai. Tiek galiu pasakyti kaip savivaldybės pareigūnas. Bet kaip eilinis vilnietis galiu pasakyti, kad turiu viziją, kaip reikėtų organizuoti eismą Vilniuje", – nutęsė A.Šešelgis.

Ir užsiminė, kad miestui labai naudinga būtų dviejų lygių sankryža Geležinio Vilko ir Ukmergės gatvių sankirtoje.

Spręs problemą, kurios nėra

Kur kas atviriau nuomonę apie naująją estakadą dėstė vienoje sostinės vairavimo mokyklų instruktoriumi dirbantis Vadimas. Jis taip pat mano, kad didžiausią dėmesį reikėtų skirti Geležinio Vilko ir Ukmergės gatvių sankirtai, o ne milijonus kišti į estakadą, kurios naudos dauguma vilniečių nepajus.

"Su kolegomis kaip tik juokavome, kad bus padarytas tiesus kelias nuo K.Brazauskienės viešbučio iki Seimo. Tokia ir mano nuomonė apie šituos planus", – rėžė pašnekovas.

Pasak jo, naujoji estakada spręs neegzistuojančią problemą, nes patekti iš Geležinio Vilko gatvės į A.Goštauto gatvę ir taip nesunku, nebent "esi visiškas pižonas ir manai, kad visur ir visada turi važiuoti tiesiai".

"Geriau jie pirma pabaigtų aplinkkelius tiesti. O Geležinio Vilko gatvę tereikia išplatinti – ir pigiau bus, ir naudos daugiau. Dabar visi šie pinigai iš esmės bus išleisti tam, kad būtų padarytas vienas kairysis posūkis į A.Goštauto gatvę", – stebėjosi pašnekovas.

Naiviomis Vadimas vadina ir sostinės valdininkų kalbas, kad vykdant statybas spūstys nepadidės. "Paklauskite bet kurio kasdien Geležinio Vilko gatve važiuojančio vilniečio, ar atsirastų spūstys, jei į šią gatvę išriedėtų bent vienas ekskavatorius. Neabejoju, kad atsakymai būtų vienareikšmiški. O estakados vienu ekskavatoriumi nestatomos", – aiškino sostinės gatves kaip savo kiemą pažįstantis vilnietis.

Projektas vis strigo

Idėja statyti estakadą nuo Geležinio Vilko gatvės į A.Goštauto gatvę gimė 2008 m.

2009-ųjų pradžioje Vilniaus regiono plėtros taryba šiam projektui nusprendė skirti ES struktūrinių fondų lėšų. Projektą patvirtino ir Transporto investicijų direkcija, tačiau sostinės savivaldybė vis delsė pradėti suplanuotus darbus, neskelbė ir rangos darbų konkurso. Vienas miesto valdininkas, nenorėjęs, kad jos pavardė būtų viešinama, "Vilniaus dienai" pasakojo, jog savivaldybėje ne kartą yra kilę diskusijų, ar ši estakada netenkins vien "Verslo trikampio" darbuotojų interesų, o kitiems vilniečiams naudos neduos.

Dabar nustatytas terminas, iki kada savivaldybė turi pateikti paraišką, jei nori gauti Geležinio Vilko gatvės ruožo tarp A.Goštauto ir M.K.Čiurlionio gatvių rekonstrukcijos finansavimą, yra ateinančių metų balandžio 30 d. Iki to laiko miesto valdžia turi paskelbti statybos darbų konkursą ir išrinkti jo nugalėtoją.

Pagal pirminį projekto variantą Geležinio Vilko gatvė turėjo būti rekonstruota ne iki M.K.Čiurlionio, o iki pat V.Pietario gatvės, tačiau vėliau buvo apsiribota kuklesniais užmojais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų