Pereiti į pagrindinį turinį

Etiopas: Lietuvoje geriau nei Rusijoje

2012-02-16 17:08
Etiopas: Lietuvoje geriau nei Rusijoje
Etiopas: Lietuvoje geriau nei Rusijoje / Simono Švitros nuotr.

Daugiau nei trejus metus Lietuvoje gyvenantis Kiros Hadgu puikiai kalba lietuviškai ir pasinėręs į lietuvišką gyvenimą, tačiau teigia, kad diskriminacijos ir rasizmo šalyje dar yra.

Iš Etiopijos kilęs afrikietis tikina, kad lietuvius šviesti apie egzotišką žemyną reikia ne prievarta, o pramogomis. „Žmonėms mes nepatinkame ne dėl to, kad esame blogi, bet dėl to, kaip atrodome. Jei gražiai pristatysiu Afriką, tai gražiai pristatysiu ir save“, - idealia lietuvių kalba šneka K.Hadgu.

Afrikietis balandžio mėnesį į Lietuvą žada atvežti 28 šokėjus, akrobatus bei muzikantus, kurie savo įspūdingu šou „Ugninė Afrika“ parodys lietuviams, kad Afrika nėra tik bado ir skurdo tėvynė. „Mes ir esame laimingi ir talentingi žmonės. Ne tik tie, kurie pasižymi kriminaliniame pasaulyje“, - kalbėjo stereotipus pasiryžęs daužyti etiopas.

Pašnekovas pasakojo, kad Lietuvoje jam teko ne kartą susidurti su smalsiai bei keistais lietuvių žvilgsniais. „Kadangi Afrika yra toli, ne visi lietuviai turi galimybę ten nukeliauti ir patys pamatyti, koks ten gyvenimas. Lietuvoje teko susidurti su daugybe žmonių, nežinančių nieko apie šį žemyną, pavyzdžiui, galvojančių, kad Afrika – viena šalis“, - įspūdžiais iš Lietuvos dalijosi K.Hadgu.

Vyras piktinosi, kad į lietuvišką žiniasklaidą Afrika patenka dažniausiai blogame kontekste: „Mes žinome, tik tai, ką mums rodo. Patys afrikiečiai žino, kad ten nėra taip baisu, kaip teigiama medijose. Visi galvoje, kad šiame žemyne nėra pinigų, maisto. Kai kitą kartą galvosite apie afrikiečius, galvokite ir teigiamus dalykus“.

Paklaustas, ar etiopas jaučia, jog lietuviai tampa vis tolerantiškesni, vyras sakė, kad prievarta tolerancijos neišmokysi ir rasizmo neišgyvendinsi. „Afrikoje mus mokydavo žaidimo forma. Jei mokoma per prievartą, niekada neišmoksi. Kai priimi kažką ne kaip darbą, o kaip pramogą, tai lieka žmogaus viduje“, - įsitikinęs pašnekovas.

Vyras pasakojo, kad jam  yra tekę Lietuvoje susidurti ir su daugiau stereotipų apie afrikiečius, pavyzdžiui, kad Afrikos gyventojai valgo žmones.

Nors K.Hadgu kritikavo lietuvius, jog šie mažai žino apie Afriką, pats vyras teigė prieš atvykdamas į Lietuvą nieko apie šią šalį negirdėjo. „Etiopijoje ji neegzistuoja. Neturime Lietuvos ambasados ir informacijos jokios apie šią šalį mums nepateikiama. Mums ji atrodo kaip bet koks mažas miestelis kitame žemyne“, - aiškino etiopas.

Kalbėdamas apie rasizmą K.Hadgu sakė, kad nors Lietuvoje šio reiškinio rasti galima, situacija nėra dar tokia bloga. „Afrikoje juk ir egzistuoja rasizmas. Nenoriu sakyti, kad Lietuvoje neįmanoma gyventi. Rusijoje su rasizmu yra dar blogiau. Vienintelė tolerantiškumo stokos Lietuvoje priežastis – žmonės per mažai apie mus žino“, - samprotavo pašnekovas.

Etiopo organizuojamas renginys „Ugninė Afrika“  įvyks balandžio 20-29 dienomis Šiauliuose, Utenoje, Alytuje, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų