Gamtininkas apie audrą Labanore: tai buvo baisiausios 10 minučių mano gyvenime

  • Teksto dydis:

Trečiadienio vakarą ir ketvirtadienio naktį per Lietuvą slinkusi audra pridarė didelių nuostolių Labanoro giriai. 

Labanoro girioje gyvenantis gamtininkas Andrejus Gaidamavičius feisbuke pasidalijo nusiaubtos girios nuotraukomis ir vaizdo įrašais. 

„Labanoro girioje ką tik praūžė škvalas. Truko apie 10 minučių, bet tai buvo baisiausios 10 minučių mano gyvenime. Buvau pasiruošęs bet kada bėgti iš namų, nes medžiai linko iki žemės, mačiau ir girdėjau, kaip aplinkui lūžta viršūnės“, – išgyvenimais dalijosi gamtininkas.

A. Gaidamavičius teigė, kad Januliškio kaimas, kuriame jis gyvena, buvo iš visų pusių atkirstas nuo pasaulio ant kelio užvirtusiais medžiais. Medžius galinga audra vertė ir girioje, ir sodybose.

Truko apie 10 minučių, bet tai buvo baisiausios 10 minučių mano gyvenime.

„Dirbam su pjūklais naktį, kad atlaisvintume kelią į spąstus pakliuvusiems automobiliams, kurie negali išvažiuoti iš girios. Gerai, kad ne savaitgalis ir poilsiautojų mažiau. Elektros nėra ir matyt greitai nebus, kol viską sutvarkys. Kartu siautė milžiniška liūtis, kuri su žemėmis sumaišė viską, kas buvo pasodinta daržuose“, – pasakojo gamtininkas.

Pasak A. Gaidamavičiaus, po vakarykščio škvalo labiausiai nukentėjo Peršokšnos kraštovaizdžio draustinis.

„Čia vienoje vietoje išversta apie 100 medžių, tarp jų ir storų, 120 metų pušų. Ir visa tai tik 300 metrų nuo mano sodybos Januliškio kaime. Per visą girią nulaužtų ir išverstų medžių turėtų būti visas tūkstantis“, – pastebėjo gamtininkas. Jis teigė, kad didžiausia žala padaryta prie plynų kirtaviečių.

Andrejus Gaidamavičius

A. Gaidamavičiaus teigimu, net ir praėjus pusei paros po škvalo, medžiai Labanoro girioje tebevirsta, nes labai daug pasvirusių ir pakibusių. 

„Viena žurnalistė šiandien net pargriuvo bėgdama nuo virstančios eglės. Tad škvalo apimtose teritorijose lankytis šiuo metu pavojinga! Taip pat daug medžių pasvirusių virš kelių, ant kurių irgi anksčiau ar vėliau grius“, – perspėjo gamtininkas.

Portalas primena, kad vakar vakare ir naktį šalyje siautėjo galinga stichija.

Ugniagesiai trečiadienio vakarą ir ketvirtadienio naktį dėl Lietuvoje siautusių audringų orų buvo 11 kartų kviečiami šalinti medžių.

Dėl naktį siautusios audros be elektros energijos buvo apie 15 tūkst. bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) klientų.

Sinoptikai praneša, kad šiandien šalyje daug kur protarpiais palis, kai kur galima ir perkūnija. Vyraus gaivus oras, pūs smarkokas šiaurės vakarų krypties vėjas. Gūsiai sieks 15–20 metrų per sekundę. Vilniuje ir Panevėžyje oras šils iki 21, Kaune iki 23 laipsnių. Šiauliuose bus apie 20, Klaipėdoje apie 19 laipsnių šilumos.

Penktadienio naktį vietomis dar truputį palis, temperatūra šalyje svyruos tarp 11–16 laipsnių šilumos. Dienos metu debesuotumas bus menkas, išsilaikys smarkokas šiaurės vakarų krypties vėjas. Vilniuje, Šiauliuose ir Panevėžyje vyraus 21, Kaune 23 laipsnių šiluma. Klaipėdoje bus apie 20 laipsnių šilumos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
ŽIAURU: "didžiausia žala padaryta prie plynų kirtaviečių".

Na va

Na va portretas
reiškia reikia visą tą Labanorą iškirst ir tada siaubų nebus?

Ir,

  Ir,  portretas
,, pasipils" kietmetriai ant to vardo.... Che, che... ojojoj... eina n... ui... che, che.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių