Pereiti į pagrindinį turinį

Gėlininkų šiaudas – keičiami parodymai

2013-04-07 11:43

Bendrovės „Tik gėlės“ vadovus į teisiamųjų suolą susodinusios mokesčių grobstymo bylos nagrinėjime apklausiami žmonės išsižada ankstesnių parodymų. Tai jie motyvuoja pareigūnų spaudimu ir prasta atmintimi.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Buvusi bendrovės „Tik gėlės“ kasininkė Inga Jurkėnaitė vakar Kauno apylinkės teismui aiškino, kad didžioji dalis prieš porą metų duotų parodymų – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnų spaudimo pasekmė.

„Visą dieną jie sekiojo iš paskos. Net iki tualeto lydėjo, o iš jo išėjus klausė: nori sėdėti dvejus ar aštuonerius metus?“ – pasakojo I. Jurkėnaitė.

Liudytoja tvirtino, kad jos pačios pasirašytame apklausos protokole užfiksuoti faktai – pareigūnų fantazijos vaisius. Esą nebuvo nei „Tik gėlės“ darbuotojams mokamų neoficialių atlyginimų, nei prekių pardavimo be dokumentų.

„Šito nerašiau. Čia jie (pareigūnai – red. past.) parašė“, – dokumentų klastojimu FNTT apkaltino I. Jurkėnaitė.

Kiti liudytojai skundėsi prasta atmintimi.

„Aš neatsimenu, ar ryte vaistus išgėriau, o čia reikia atsiminti, kas prieš dvejus metus buvo“, – sakė iš Panevėžio į Kauną liudyti iškviesta „Tik gėlės“ klientė Elena Lukoševičienė.

„Aš įsivaizduoju, kad vienintelį kartą gyvenime apklaustam žmogui tai yra įsimintinas įvykis ir jis turėtų atsiminti, kas tada vyko“, – stebėjosi teisėja.

Jos kantrybė trūko, kai liudytojai tiesiog teismo salėje ėmė keisti parodymus.

„Priminsiu, kad pasižadėjote sakyti tiesą. Už neteisingų parodymų davimą gali būti baudžiama“, – perspėjo teisėja.

Melagingus parodymus teisme davęs asmuo gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki dvejų metų.

„Tik gėlės“ veiklą FNTT sutrikdė prieš dvejus metus, kai gavo žinių apie bendrovėje klestintį mokesčių grobstymą. FNTT pareigūnai suskaičiavo, kad atsakingi bendrovės „Tik gėlės“ asmenys valstybės biudžetui padarė per 600 tūkst. litų turtinės žalos.

Per ikiteisminį tyrimą buvo atliktos 47 kratos, iš jų 43 kratos mažmenine prekyba gėlėmis besiverčiančiose bendrovėse, individualiose įmonėse, pas asmenis, vykdančius individualią veiklą, dirbančius pagal verslo liudijimą.

Įtarimai pareikšti „Tik gėlės“ savininkui Mindaugui Sakalauskui, direktorei Laimutei Bartkevičienei, buhalterei Daivai Kocal ir sukčiavimu įtariamai bendrovės „Rilitcas“ vadybininkei Renatai Pažėrienei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų