Pereiti į pagrindinį turinį

Griaunamas "Merkurijus" baugina

2009-05-13 09:00
Nostalgija: K.Donelaičio g. 67-ojo namo gyventoja Elena Rimšienė nenori, kad būtų nugriautas "Merkurijus".
Nostalgija: K.Donelaičio g. 67-ojo namo gyventoja Elena Rimšienė nenori, kad būtų nugriautas "Merkurijus". / Antano Slavinsko nuotr.

"Merkurijaus" griovimo darbai ne juokais įbaugino aplinkinių namų gyventojus. Jie skundžiasi, kad dėl vibracijos dūžta indai, dreba sienos, ir nerimauja, kad gali įskilti pastatai.

Triukšmas – ir savaitgaliais

Laisvės alėjos 58-ojo namo – vieno arčiausiai "Merkurijaus" esančių pastatų – gyventojai sunerimo dėl įsibėgėjusių didžiulio pastato griovimo darbų. Esą vykdomi pastato griovimo darbai, kaip ir buvo galima tikėtis, kelia didelių nepatogumų: kaupiasi dulkės, nuolat, ir savaitgaliais, tenka taikstytis su triukšmu, o vibracija braškina namo sienas ir girgždina langus bei duris.

"Būti namuose nejauku, atrodo, kad tuoj ir mūsų namas įskils ir sugrius, – skundėsi Laisvės alėjos 58-ojo namo gyventoja Lilija Miliauskienė. – Praėjusį šeštadienį, kai buvo griaunamos betoninės konstrukcijos, drebėjo visi puodeliai ir pasviro kabantys paveikslai."

Tame pačiame pastate įsikūrusios bendrovės "Jovaras" vadovą Joną Jokubauską labiausiai trikdo statybininkų keliamas triukšmas. Esą nejauku būna dirbti, kai iš už lango sklinda duslus, šaižus perforatoriaus garsas. Kai kurie S.Daukanto gatvės gyventojai pastebėjo, kad, prasidėjus "Merkurijaus" griovimo darbams, namuose padaugėjo dulkių. Esą, paprastai griaunant pastatus, konstrukcijos būna liejamos vandeniu, kad nekiltų dulkių.

Nuolat jaučia baimę

Greta "Merkurijaus" įsikūrę kauniečiai svarsto, ar šimtametės jų namų sienos atlaikys kaimynystėje griaunamo pastato keliamus virpesius. Kai kurie pastatai nėra idealios techninės būklės, todėl smūgiai į "Merkurijaus" sienas esą gali pakenkti ir jiems.

"Ar neįvyks taip, kaip buvo Vilniuje, kai dėl šalia vykusių statybų įgriuvo daugiabutis namas? Kai išgirsti galingą smūgį, smingantį į "Merkurijų", tokios baimės atrodo gana pagrįstos", – kalbėjo L.Miliauskienė.

Anot jos, rimtų grėsmių gali kilti ir rausiant pamatus naujajai keliaaukštei požeminei automobilių stovėjimo aikštelei. "Visa žemė bus sujudinta. Ar tikrai mūsų namui tokios statybos neturės jokios įtakos?" – panikavo L.Miliauskienė.

58-ajame name gyvenantis Klemensas Ruseckas atkreipė dėmesį, kad, statybininkams ardant "Merkurijų", pradeda drebėti ir braškėti sienos. Nerimaudamas, kad kelis mėnesius tokias vibracijas atlaikyti turėsiantis namas gali įskilti, kaunietis nufotografavo pastatą iš visų pusių – kad turėtų įrodymą apie padarytą žalą, jeigu namas įskiltų. Kai kurie namo gyventojai skundėsi, kad dėl vibracijos puodeliai laksto nuo stalų.

Kreipėsi į policiją

Neapsikentę keliamo triukšmo 58-ojo namo gyventojai paskambino į policiją. Pasisiūlę patikrinti statybininkų turimus leidimus, policininkai atvyko prie "Merkurijaus". Prieš savaitę, šeštadienį, dirbę statybininkai jokių leidimų pareigūnams parodyti negalėjo.

"Pažadėjo pateikti visą informaciją pirmadienį, tačiau praėjo daugiau kaip savaitė, o jokių dokumentų mums niekas neparodė. Pastato šeimininkai apskritai atsisako bendrauti su visuomene ir ką nors aiškinti", – piktinosi L.Miliauskienė.

Nesulaukę "Merkurijaus" šeimininko paaiškinimo 58-ojo namo gyventojai parašė skundą ir išsiuntė jį Kauno apskrities viršininkės administracijai. Gyventojai paprašė apskrities viršininkės patikrinti, ar vykdomi griovimo darbai atitinka visus teisės aktais keliamus reikalavimus – aukštingumo, priėjimo, užstatymo ir įvažiavimo į kiemą. "Merkurijaus" kaimynus domina ir tai, kokiomis dienomis, paros metu gali būti vykdomi griovimo darbai. Dabar statybininkai pluša ir savaitgaliais.

Pažymėjo raudonu šauktuku

Bendrovės "Homburg valda", valdančios "Merkurijų", projektų vadovas Arūnas Salanauskas tikino, kad leidimai griovimo darbams yra gauti seniai, bet patikslinti, kada jie suteikti, negalėjo.

"Su visais gyventojais viskas suderinta, susitarta. Nežinau, apie kokius skundus kalbate, darbai atliekami teisėtai. Neturiu laiko kalbėtis", – atkirto jis.

Gavusi gyventojų skundą Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė pasitikslino, ar darbų vykdytojai turi visus reikalingus leidimus. Paaiškėjo, kad pastatui griauti leidimai yra suteikti. O.Balžekienė pabrėžė, kad griovimo darbai yra griežtai reglamentuoti ir jie turi būti vykdomi laikantis nustatytų reikalavimų. Ar statybininkai laikosi nustatytos tvarkos, stebi valstybinės priežiūros darbuotojas. Jeigu prižiūrėtojas pastebėtų pažeidimų, už juos atsakytų projekto užsakovas ir techninis prižiūrėtojas.

"Uždėjau raudoną šauktuką prie šio projekto. Dabar jį stebėsime, kur kas atidžiau, – teigė O.Balžekienė. – Sustiprinsime pastato priežiūrą. Jeigu pastebėsime pažeidimų, stabdysime griovimo darbus."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų