Pereiti į pagrindinį turinį

Grumtynės dėl vietos bendrabutyje

2010-08-12 23:59

Kaune artimiausiomis savaitėmis vėl bus jaučiamas įprastas šurmulys, nes į miestą sugrįš studentai. Daugeliui jų teks suktį galvą, ar nuomotis butą, ar bandyti įsikurti bendrabutyje.

"Bendrabutis yra studijų dalis, studentas be bendrabučio – ne studentas", – įsitikinęs Kauno technologijos universitete informatikos inžineriją studijuojantis Aurimas.

Toks požiūris – viena priežasčių, kodėl ir šiemet Kauno bendrabučiuose papsigyvens ne visi norintieji.

"Pirmiausia bendrabučiai suteikiami socialiai remtiniems ir toli gyvenantiems studentams", – pasakojo Kauno medicinos universiteto (KMU) studentų atstovybės prezidentė ir bendrabučių skyrimo komisijos narė Agnė Ramonaitė.

"Pirmo kurso studentams šiemet planuojame skirti 192 vietas, o prašymų šiuo metu turime 350. Tai dar visai maža konkurencija", – pastebėjo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentų reikalų tarnybos atstovai.

Bene pagrindinė tokio bendrabučių populiarumo priežastis – maža nuomos kaina. VDU bendrabučių kainos priklauso nuo jų būklės ir vietos. Jos svyruoja nuo 65 iki 170 litų per mėnesį.

Bendrabučiuose taikamos ir nuolaidos: atsižvelgę į studentų socialinę padėtį, universitetų atstovai gali nuomos kainą sumažinti iki 50 proc.

Privačiame sektoriuje nuomojamų kambarių kainos Kaune svyruoja nuo 150 iki 200 litų vienam žmogui per mėnesį. Be to, dar teks sumokėti ir nemažus komunalinius mokesčius.

Gyvenančiųjų bendrabučiuose privati erdvė susiaurėja iki kelių metrų. Studentams tenka naudotis bendrais tualetais, dušais, virtuvėmis, o kambaryje sava – tik lova, todėl daug kas priklauso ir nuo kartu gyvenančiųjų charakterių.

Pasak KMU studentų atstovybės prezidentės A.Ramonaitės, kambario draugus atsitiktiniu būdu parenka bendrabučio valdytojos. "Bendrabutis – kaip ruletė, nežinai, koks kambario draugas paklius", – pastebėjo studentas Aurimas.

VDU studijuojantis Karolis teigia, kad dėl privatumo kartais iškyla problemų. Norint išvengti nesklandumų reikia apsišarvuoti tolerancija.

Tame pačiame universitete psichologijos studijas baigusi Rūta Litvinaitė pridūrė: "Pasitaiko atvejų, kad pabosta nuolat būti tarp žmonių. Tada eini paverkti į dušą, kad niekas nematytų, neklausinėtų ir galėtum pabūti viena. O šiaip bendrabutyje gyventi – labai linksma."


Bando susikurti namus

Ar gyvenimas bendrabutyje bus patogus? Viskas priklauso nuo to, kiek pinigų studentas žada skirti savo pragyvenimo išlaidoms. Studentai bendrabučiuose už papildomą mokestį turi galimybę naudotis skalbykla, internetu, televizija.

"Bendrabučio, kuriame gyvenu, kokybė – slidus reikalas. Kiekvienas blokas turi savo dušą, tualetą, langai – plastikiniai, todėl žiemą būna labai šilta. Turime geras virykles virtuvėje bei sporto ir laisvalaikio kambarius. Tačiau vonių ir tualetų būklė – prasta, visa apdaila – niūri", – apie gyvenimo sąlygas pasakojo VDU politikos mokslus kremtantis Karolis Dambrauskas

Kiekvienas bendrabučio gyventojas pagal savo poreikius stengiasi susitvarkyti. Studentų teigimu, didelių pertvarkų pradėti neapsimoka, nes visada išlieka tikimybė, kad būsi perkeltas į kitą kambarį. "Man nėra poreikio perklijuoti tapetus, pasitiesti kilimą ir pasistatyti vazonėlį su gėle. Nors žinau tokių, kurie tai daro, o merginos – ypač jautrios. Man užteko perdažyti šaldytuvą ir duris – žaliai", – pasakojo Karolis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų