Pereiti į pagrindinį turinį

Gyvenimo būdas – gatvė

2009-01-15 09:00
Gyvenimo būdas – gatvė
Gyvenimo būdas – gatvė / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Vieta: Antanas guolį įsitaisė po Savanorių prospekto estakada.

Kauno benamių namai: apleisti pastatai, laiptinės, po Savanorių prospekto estakada. "Nuvežame į nakvynės namus, tačiau po kelių dienų jie vėl sugrįžta į gatves", – pastebi policininkai.

Guolis šiukšlių apsuptyje

Atokiuose užkampiuose, apleistuose pastatuose žiemą gali rasti šiltesnės vietos ieškančius benamius. Anksčiau pamėgę šilumines trasas, dabar jie priversti nakvoti šaltesnėse vietose. Į daugumą trasų kelias jiems užkirstas, daugiabučių laiptines saugantys gyventojai taip pat nepageidauja benamių kaimynystės.

"Atvažiuokite ir pamatysite, kas darosi po Savanorių prospekto estakada. Čia nuolat miega benamiai", – pasakojo į redakciją paskambinęs Centro gyventojas.

Prie estakados atvykę "Kauno dienos" žurnalistai įsitikino, kad dauguma važiuojančiųjų Savanorių prospekto įkalne net nepagalvotų, kad po asfalto danga prieglobstį rado benamiai. "Man nešalta. Į nakvynės namus nepriima, todėl miegu čia", –nenoriai kalbėjo Antanas. Galvą iš po antklodės jis iškišo tik gavęs pažadėtus du litus.

Nedidelis skveras ties Laisvės alėjos ir Totorių gatvių sankirta prieš keletą savaičių taip pat sulaukė gyventojos. Čia benamė moteris pakrūmėje iš šiukšlių ir įvairių atliekų susirentė nedidelį kampelį nakvynei. Tokia prišnerkšta kaimynystė nedžiugina šalia gyvenančių kauniečių. Be lapų styrantys krūmų stagarai šio reginio neužstoja, tad nedidelį sąvartyną primenantis guolis krenta į akis praeiviams.

"Kauno dienos" žurnalistams keletą kartų apsilankius šioje vietoje gyventojos rasti nepavyko. Benamės lovą ir aplink besiplaikstančias šiukšles saugojo po sujauktais patalais gulėjęs leisgyvis šuo. Keturkojis nesuamsėjo ir matydamas aplink vaikštinėjančius žmones. Aplinkiniai gyventojai spėja, kad benamės augintinis ir ištikimas sargas veikiausiai yra aklas.

Baudos neduoda naudos

Dienraščio kalbintas Centro policijos komisariato (PK) viršininko pavaduotojas Danas Česnauskas pripažino, kad kovodami su benamių keliama netvarka pareigūnai gana dažnai pasijunta bejėgiai: "Su nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčiais asmenimis tenka susidurti ne tik žiemą. Ne kartą vežėme juos į nakvynės namus, bet po kelių dienų paaiškėdavo, kad jie grįžo atgal į gatves."

D.Česnauskas pastebėjo, kad netoli Centro PK Kęstučio gatvėje esantį apleistą pastatą nebe pirmus metus okupuoja benamiai. Jie čia šeimininkauja pagal savo taisykles. Dėl aplaidaus gyvenimo būdo mediniame būste ne sykį kilo gaisrai.

Matydami kaimynystėje tvyrančią netvarką, teisėsaugininkai penkis kartus kreipėsi į Valstybės turto fondą, prašydami įvesti tvarką jiems priklausančiame name. Langai būdavo užkalami medinėmis lentomis, o netrukus benamiai juos išplėšdavo ir vėl čia apsistodavo. Anot pareigūno, niekas nepasirūpina rimčiau užsandarinti nišas, todėl valkataujantys asmenys kliūtis įveikia tiesiog rankomis.

"Mes negalime į tai žiūrėti pro pirštus. Baudėme benamius už šiukšlinimą ir kitus administracinius pažeidimus, bet baudos tokiais atvejais beprasmės ir neduoda realios naudos. Jie neturi turto", – pastebėjo D.Česnauskas.

Sugrįžo pas žmoną

Didesnių problemų dėl benamių policijos pareigūnams nekyla. Juos pasiekia gyventojų ar įmonių atstovų prašymai išprašyti naktimis daugiabučių ir kitų pastatų laiptinėse nakvojančius valkatas. Dažniausiai miestiečiai skundžiasi, kad nuo asocialių asmenų sklinda dvokas.

"Vienas paskutinių skundų: Vienybės aikštės pašonėje, netoli spaudos kiosko, laiptinėje kiekvieną naktį miegodavo vyras. Gyventojai policijai parašė oficialų pranešimą, prašydami imtis priemonių. Nuvykę patruliai jį surado. Paaiškėjo, kad vyras – Prienų gyventojas. Po kivirčo su žmona jis tiesiog išėjo iš namų ir tapo laikinu benamiu. Vėliau, kiek žinome, sutuoktiniai susitaikė ir vyras grįžo į savo namus", – prisiminė pareigūnas.

D.Česnauskas pridūrė, kad dar vienas su benamiais susijęs rūpestis – elgetavimas. Tai prieštarauja Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklėms, kurios draudžia prašyti išmaldos viešose vietose: "Daugelis kauniečių greičiausiai yra matę kojos netekusį neįgalų vyrą, kuris buvo pamėgęs sėdėti prie įėjimo į "Merkurijų". Vėliau jis persikėlė prie kitos parduotuvės Kęstučio gatvėje. Buvome kelis kartus nuvežę jį į nakvynės namus, bet greitai jis vėl grįžo į gatvę. Jis įpratęs kaulyti pinigų ir už juos girtauti. Bandėme padėti ir senyvai moteriai, kuri Laisvės alėjoje, netoli Senamiesčio, stovėdavo su skardine rankose prašydama išmaldos. Išsiaiškinome, kad ji gyveno tiesiog šaltame, gyventi nepritaikytame rūsyje. Nuvežėme ją į moterų nakvynės namus, bet paaiškėjo, kad čia nebelikę laisvų vietų."

Bėga iš nakvynės namų

Centro policijos nuovados viršininkas Raimondas Zinkevičius užsiminė apie ketinimus pasirašyti sutartį su nevyriausybine organizacija "Pagalba ir viltis". Tokiu būdu pareigūnai viliasi imtis bendrų veiksmų su seniūnija, miesto savivaldybe ir kitomis atsakingomis institucijomis benamių problemoms spręsti. Paprastai valkataujantys miesto gyventojai nesugeba pasirūpinti reikiamais dokumentais socialiniam būstui gauti. Būtent čia jiems turėtų padėti bendros specialistų pajėgos.

"Nenorime likti vieni mūšio lauke. Benamiai dažnai Laisvės alėjoje, bažnyčių prieigose ir kitur prašo išmaldos. Policijos pareigūnai priversti tokius asmenis sulaikyti. Iš šalies tokias situacijas stebintys žmonės į tai reaguoja labai prieštaringai, ima rodyti nepasitenkinimą uniformuotų pareigūnų veiksmais, tampa elgetų užtarėjais", –pastebėjo R.Zinkevičius.

Centro policijos nuovados pareigūnai keliems nuolatinės gyvenamosios vietos neturintiems asmenims padėjo gauti asmens dokumentus ir parūpino gyvenamąją vietą nakvynės namuose: "Atrodo, kad duodi šiltą vietą nakvynei, švarią baltą patalynę, sutvarkai dokumentus pašalpai gauti, ir ko daugiau reikėtų, bet prie nuolatinio gyvenimo gatvėse pripratę žmonės vis tiek veržiasi į gatvę. Dažnai susidaro įspūdis, kad benamiai gatvėse glaudžiasi ne dėl skurdo, o tiesiog pamėgo tokį gyvenimo būdą ir nenori nieko kito."

Laisvų vietų nebėra

Kauno nakvynės namų direktoriaus pavaduotoja Danutė Čibirauskaitė suskaičiavo, kad šiuo metu įstaigoje užpildytos beveik visos vietos. Kaip ir kasmet, šiltesnio kampo benamiai ima dairytis vos tik atšalus orams.

Partizanų gatvėje esančiuose Moterų nakvynės namuose kol kas tėra šešiolika lovų. R.Kalantos gatvėje įsikūrusiuose Vyrų nakvynės namuose nuolat gyvena 88 vyrai, o 34 vietos skirtos vadinamajam benamių padaliniui, kur žmonės ateina tik pernakvoti. Pastarosiose patalpose šiuo metu benamiams rengiama šešiolika papildomų vietų.

"Pritariu policijos pareigūnams, kad pasitaiko žmonių, kurie kategoriškai nusistatę ir pripažįsta vienintelį gyvenimo būdą – gatvėje. Pas mus galioja vidaus tvarkos taisyklės, o jų laikytis nori ne visi. Sunku suvokti, bet jiems patogiau elgetauti, – pripažino D.Čibirauskienė. – Mes juk negalime prievarta laikyti žmogaus. Vienas benamis kelis kartus pas mus neilgai pagyvendavo ir kaskart vėl išeidavo. Tie, kurie vertina galimybę apsistoti nakvynės namuose, Kalėdas sutiko kartu prie bendro Kūčių stalo, kurį parengėme drauge su Petrašiūnų parapijos klebonu. Nors čia ir laikina stotelė tikrų namų neturintiems žmonėms, bet stengiamės, kad jie nesijaustų visiškai pamiršti."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų