Pereiti į pagrindinį turinį

Gyventojai nenusileidžia ministerijai

2009-02-02 09:00
Gyventojai nenusileidžia ministerijai
Gyventojai nenusileidžia ministerijai / Gedimino Bartuškos nuotr. Ryžtas: detaliojo plano svarstyti susirinkę gyventojai žada nesutikti su būsimomis statybomis šalia jų namų.

Sostinės Kražių ir J.Savickio gatvių gyventojų širdyse – nuožmios kovos dvasia. Žmonės nenuleidžia rankų ir plūkiasi, kad skvere prie jų namų neišdygtų trijų aukštų Finansų ministerijos priestatas.

Bijo Šiaulių gatvės likimo

Nesustabdžius, kaip buvo žadėta praėjusių metų rugpjūtį, detaliojo teritorijos plano procedūrų, žmonės kreipiasi į naująjį finansų ministrą Algirdą Šemetą ir kategoriškai reikalauja nedelsiant stabdyti detaliojo plano svarstymą.

"Esame kategoriškai prieš detaliojo plano procedūrų tęsimą ir numatomo objekto statybą skvere tarp Lukiškių ir Kražių gatvių", – tokį galutinį verdiktą per vakar vykusį pakartotinį svarstymą paskelbė "Montvilos kolonijos" gyventojai. Kražių gatvės gyventojus labiausiai gąsdina po naujuoju pastatu numatyti trijų lygių požeminiai garažai. Atstumas nuo jų iki Kražių gatvės namų pamatų – vos 20 m. Žmonės baiminasi Šiaulių gatvės namo likimo.

"Ar 1911 m. statyti namai atlaikytų naujų statybų invaziją? Jie skilinėja nuo transporto keliamos vibracijos, ką jau kalbėti apie 10 m gylio duobę požeminiams garažams", – klausė Montvilos kvartalo gyventojai.

Be tyrinėjimų nenurims

Jie tvirtino nesutiksią su dabartiniu detaliuoju planu ir statybomis tol, kol užsakovo lėšomis nebus atlikti statybvietės inžineriniai, geologiniai, archeologiniai ir architektūriniai tyrimai. Gyventojai reikalauja kvartale esančių namų techninės būklės ekspertizės ir raštiškų garantijų, kad skvere prie Lukiškių kalėjimo nebus iškirsta daugiau nei devyni medžiai.

"Kol šie reikalavimai nebus įgyvendinti, gyventojai už savo įsitikinimus stos mūru", – yra sakęs Kražių gatvės gyventojas Jonas Zakarevičius.

Finansų ministerijos valstybės sekretorius Giedrius Rimša atkreipė dėmesį, kad pastatai apžiūrėti iš lauko, esami plyšiai nufotografuoti. Tačiau gyventojų tai netenkina.

"Niekas net nebuvo pas mus užėjęs pasižiūrėti, kaip paveldo pastatai atrodo iš vidaus", – apgailestavo Kražių gatvės 15 numeriu pažymėtame name 50 metų gyvenantis teisininkas Donatas Sodeika.

Statyti pigiau nei nuomoti?

Sukilę Montvilos kvartalo gyventojai atkreipia dėmesį, kad sunkmečio laikotarpiu statyti naują ministerijos pastatą būtų neprotinga.

Tačiau Finansų ministerija tikina, kad naują priestatą statyti būtų pigiau, nei nuomoti atskiras patalpas "Vilniaus vartuose" Finansų ministerijoje neišsitenkantiems biurokratams. Šiuo metu vietos trūksta maždaug šimtui iš pusės tūkstančio ministerijos darbuotojų.

Stabdyti detaliojo plano procedūras ministerija atsisako. Esą reikia atsiskaityti su Projekto rengėjais – "Jungtinėmis architektų dirbtuvėmis".

Vis dėlto G.Rimša atkreipė dėmesį, kad sunkmečiu priestato statybos veikiausiai nebus pradėtos ir gyventojai kelerius metus esą gali būti ramūs.

Tačiau tai Montvilos kvartalo gyventojų neguodžia. Projektui jie nepritars ir detaliajam planui prieštaraus tol, kol nebus įvykdyti jų reikalavimai.

Planuojamo Finansų ministerijos priestato statybų vertė kol kas neaiški.


Montvilos kvartalo gyventojų reikalavimai Finansų ministerijos vadovybei:

Gauti teisines ministerijos garantijas, kad žmonių turtas per statybas bus tausojamas, o, atsiradus žalai, ji bus visiškai kompensuota ministerijos lėšomis.

Iki statybų pradžios privalo būti atlikti visų Montvilos kvartalo pastatų ir inžinerinių tinklų detalūs inžineriniai, geologiniai, geotechniniai tyrimai ir visapusiška pastatų dabartinės būklės fotofiksacija ministerijos lėšomis.

Šių tyrimų pagrindu iki statybų pradžios privalo būti suprojektuotas ir atliktas (esant būtinybei) Montvilos kvartalo pastatų sutvirtinimas – ministerijos lėšomis ar kooperuojantis.

Iki statybų pradžios privalo būti pateikti aiškūs, detalūs sprendimai dėl Montvilos kvartalo bendruomenės ir veiklą vykdančių bendrovių automobilių statymo vykstant statyboms ir po jų.

Per statybas privalo būti išsaugoti dabar skvere esantys medžiai.

Svarbiausias reikalavimas – ministerijos pastato projekte visiškai atsisakyti numatomo trijų aukštų, 9,5 m gylio požeminio garažo, kurio statyba keltų grėsmę paveldosauginio Montvilos kvartalo pastatams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų