Gyvybės langelyje Vilniuje paliktas vos trijų dienų mažylis

  • Teksto dydis:

Gyvybės langelyje Vilniuje šeštadienį apie 14 val. buvo paliktas vos kelių dienų amžiaus naujagimis, praneša LNK.

Atnešus ir gyvybės langelyje palikus mažylį, centro darbuotojų kabinete iš karto įsijungia signalizacija, skelbianti, kad paliktas vaikas. Visą parą budintys darbuotojai nedelsdami nuskuba prie lovelės. Joje paliktas sveikas naujagimis.

„Viskas gerai, tai yra sveikas, gražus naujagimis. Jis maždaug trijų keturių parų amžiaus“, – sakė „Šeimos slėnio“ direktorė Renata Rimdžiuvienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Radę naujagimį, darbuotojai jį perrengia, pamaitina ir iškviečia greitąją medicinos pagalbą bei policiją.

„Šiuo metu jis perduotas medikų globon. Toliau prasidės įvaikinimo procedūros, jei neatsiras biologiniai tėvai“, – aiškino R.  Rimdžiuvienė.

Tėvams suteikiama galimybė apsigalvoti. Per tris mėnesius jie gali kreiptis į institucijas dėl vaiko susigrąžinimo. Tokių atvejų, kai tėvai susigrąžina vaikus, ypač mažai, tačiau pasitaiko.

Dauguma vaikų keliauja pas globėjus, ieškoma, kas galėtų juos įvaikinti. Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, lietuviai dažniausiai įsivaikina mažus vaikus.

Pastebima, kad dažnai vaikai į gyvybės langelį atnešami ir paliekami dieną. Tai saugi aplinka, gyvybės langelis vaizdo kameromis nestebimas, garantuojamas anonimiškumas.

„Toje vietoje nėra kamerų, nes gyvybės langelis ir įsteigtas tuo tikslu, kad tai būtų galima padaryti anonimiškai“, – komentavo R. Rimdžiuvienė.

Šiemet šis mažylis čia pirmasis, tačiau nuo 2009-ųjų, kai šis langelis atidarytas, čia palikti jau 33 vaikai. Šalyje veikia dešimt tokių langelių, juose palikta arti šimto vaikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių